Büyükşehir Belediyesi, KOSKİ Genel Müdürlüğü ve Selçuk Üniversitesi gibi kurum ve kuruluşların desteğiyle düzenlenen Uluslararası Sürdürülebilir Su ve Atıksu Yönetimi Sempozyumu’nun açılışına katıldım…
Ne yalan söyleyeyim, sempozyuma katılmadan önce ‘konunun sıkıcı’ bulunacağı gerekçesiyle seyirci sıkıntısı çekeceğini düşünüyordum.
Hiç de öyle olmadı.
Hem nitelik hem de nicelik bakımından salonda ciddi bir keyif hâkimdi.
Sunum başlamadan önce KOSKİ Genel Müdürü İ. Selim Uzbaş Beyi oldukça memnun gördüm.
Uluslararası bir sempozyumun ‘kasvetine’ gömülmek yerine oldukça rahat bir şekilde misafirlerle ilgileniyordu.
Bu arada KOSKİ Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Köseoğlu ve daire müdürleriyle ayaküstü sohbete koyulduğumuzda, ‘merhabalaştığımız’ konukların pek çoğu diğer şehirlerin kanal ve su idarelerinin genel müdürleri, daire başkanlarıydı…
Sempozyumun önemi, bu tablodan daha iyi anlaşılıyordu.
Mehmet Köseoğlu’na katılımın yoğun olduğunu söylediğimde o da konunun tüm dünya şehirlerini yakından ilgilendirdiğini, burada yapılacak çalışmanın örneklerinin tatbikine muhtaç olunduğunu anlattı.
Yani Konya’da yapılan bu sempozyumda ileri çıkacak düşünceler, sadece yerelde kalmayacak, diğer şehirlerde de tatbik edilecekti.
Bu kadar izlenimden sonra…
-Sempozyumun bugün de Dedeman Otel’de devam edeceğini söyleyelim.
-Genel Müdür Uzbaş’ın, “İnsanların bizzat kendi işledikleri yüzünden karada ve denizde düzen bozuldu ki Allah yaptıklarının bir kısmını onlara tattırsın; belki de (tuttukları kötü yoldan) dönerler” ayetini hatırlatması çok da yerinde oldu.
-Sempozyumda Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek’in Kyoto protokolünden bahsetmesi ve “temiz su, temiz hava ve temiz toprağa” işaret etmesi oldukça manidardı.
-Akyürek, başta toplu ulaşım araçlarının denetimi olmak üzere şehirlerdeki kirleticilerle ilgili tedbirler alma gibi çalışmalara hız vereceklerini söyledi ki; bu son derece önemli.
-Vali Aydın Nezih Doğan da, dünyadaki nimetlerin insanlığın hizmetine sunulduğu gibi yanlış bir düşünceye sahip olunduğunu dile getirdi.
-Protokol konuşmalarının ardından bugün sona erecek sempozyumun ilk oturumu yapıldı. Biz de sempozyum sonunda açıklanacak bildiriyi merakla beklemeye başladık.
Umarım bu sempozyum tüm dünyada su ve çevre konusunda ‘sağlıklı’ adımların atılması yönünde bir fayda sağlar.
Bir de unutmadan ifade edelim:
KOSKİ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü M. Akif Sarıkaya ve Lütfü Güngör dostumuz da hem salona gelen misafirlerle çok yakından ilgilendiler hem de perde arkasında organizasyonun sıhhati için ter döktüler.
BAŞBAKAN, AKYÜREK’E TEŞEKKÜR ETTİ
Başbakan Erdoğan’ın partisinin dünkü grup toplantısında Konya’dan da büyük bir gururla söz etmesi dikkatinizi çekti mi bilmiyorum…
Japonya’nın tarihi şehirlerinden Nara’da gerçekleşen 2. Dünya Tarihi Kentler Birliği Konferansı’ndan bahseden Başbakan Erdoğan, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek’in bu birliğin yönetim kuruluna seçilmiş olmasının memnuniyetini ifade etti.
“Büyük bir memnuniyet duydum, Tahir Akyürek kardeşimizi ve ekibini kutluyorum” dedi.
Başbakan Erdoğan’ın -aslında Türkiye’nin- çoklukla ihtiyaç duyduğu bu moral gelişmeyi Konya’nın yaşa(t)mış olması ayrı bir önem taşıyor.
Daha önce işaret ettiğimiz güzel gelişmelerin meyvelerini inşallah hep birlikte toplarız.
Suya dair bir sempozyum…
Ardından Başbakan Erdoğan’ın Konya’nın kulağını çınlatması…
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli’nin ifadesiyle “Kendi sorunlarını kendi çözen” Konya’ya daha fazla moral verdi.