“...Muhterem Abimiz; Ben Hadim / Gerez' liyim, Ben sizi iyi tanırım, tabi ilk etapta siz bizleri hatırlayamayabilirsiniz.Takkeli Dağı 16 Nisan da biz ziyaret etmeye kalktık. Kendimce gördüklerimden hiç memnun olmadım. Geldiğim andan beri, buraya ziyaret planı olanlara sayfamdan bu ziyaretlerini kesinlikle iptal etmelerini istedim. Takkeli benim bir dağdan ziya de arkadaşım gibidir, karşıma alır konuşurum. Hadim yöremizde olan bazı dağlar gibi. Sayfanıza izinsiz yazdığım için beni affedin, sizin hoş görü ve müsamahanıza sığınarak yazdım. Umarım Dostum ve Arkadaşım dediğim Takkeli' den siz hayırlı ve olumlu haberler getirmişsinizdir. Size sağlıklı günlerde HAYIRLI ÖMÜR diliyorum. Takkeli konusunda vereceğiniz bilgileri merak ve sabırla bekliyorum. Selam ve duamla. “
Sanal ortamda Pazar günü Takkeli Dağa çıkacağımı belirtmiştim, bir arkadaşım yukardaki yorumu yazmış, izin almadığım için ismini vermeyeceğim. Arkadaşım dağa çıkmış ama gördüklerinden pek memnun olmamış, keşke nedenlerini de belirtseydi. Onu neyin hayal kırıklığına uğrattığını öğrenmiş olurduk.
Biz altı arkadaş Sulutas otobüsü ile giderek öğle saatlerinde dağa çıktık. Dağda kazı yapıldığı için zirvenin eteğinde karavanlar vardı. Birde güvenlik kulübesi vardı. Çıkışta güvenlikçi arkadaşı görememiştik ama zirvede ateş yakıp çay demlerken yanımıza geldi. Doğal olarak ateş yakmanın yasak olduğunu söyledi. Onu zor durumda bırakmamak için çayımızı acele yudumlayıp dağın batı tarafındaki vadiye indik. Hava serin ve rüzgarlı olmasına rağmen söğütlerin altı piknikçilerle doluydu. Buradan daha güzel görünüyordu kaleden son kalan burç.
Şehrin 13 km. batısında yer alan Takkeli Dağ ve hemen kuzeyindeki Gevele şehrin simgeleridir bence. Selçuklu eski belediye başkanı Adem Esen döneminden bu yana güzel şeyler oluyor Takkeli Dağda. Dağın her tarafı ağaçlandırıldı, halkın diliyle diyecek olursam navruz gibi tutmuş ağaçlar. Bademler çiçek açmış. Önümüzdeki üç-beş yıl içinde tümüyle değişecek dağın görünümü.
Şimdiye kadar tarihçilerin söylediği ile ve bazı arkeolog arkadaşların yüzey araştırmalarından çıkardıkları sonuçlar kadarıyla biliyorduk tarihini. Sanırım birkaç yıl sonra dağla ilgili daha ayrıntılı bilgilere ulaşacağız. Dağda Selçuklu Belediyesi, Müze Müdürlüğü desteği ile Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Çaycı yönetiminde kazı yapılıyor. Mahalli basında çıkan haberlerden öğrenmiştim, kazıda Fatih döneminden kalma gülleler çıkmış. Değerli tarihçi Prof. Dr. Hasan Bahar yaptığı yüzey araştırmalarında dağın tarihinin M.Ö. üç binlere dayandığını belirtiyordu.
Kazılar sonucu çok daha önemli bilgilere kavuşacağımız kesin.
Takkeli Dağ her zamanki gibi güzel ve tırmanmaya değer, ağaçlar büyüdükçe çok daha güzel olacak. Başkalarını bilmem ama ben ilk defa bu çıkışımda yabani laleleri gördüm dağın zirvesine doğru. Belki ağaçlandırmanın sonucu bitki örtüsündeki çeşitlilik de artıyordur.