Tarihi doku hayat buluyor

Konya’nın Beyşehir ilçesinin en eski yerleşimlerinden İçerişehir Mahallesi’nde ‘Sokak Sağlıklaştırma ve Tescilli Binaların Restorasyonu Projesi’ yakın gelecekte hayata geçecek.

İçerişehir Mahallesindeki tarihi Bedestende proje ile ilgili mahalle sakinlerine bilgilendirme toplantısı yapıldı. Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun, AK Parti İlçe Başkanı Mustafa Şenol, Konya Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Nurullah Osmanlı’nın katıldığı toplantıda projenin başlaması için bir an önce mülk sahiplerinin muvaffakiyetlerini vermeleri gerektiği dile getirildi.

ODUNPAZARI VE BEYPAZARI ÖRNEĞİ

Bölgenin kalkınması ve gelişmesinde turizmin önemine işaret eden Belediye Başkanı Murat Özaltun, proje için mahalle sakinleri başta olmak üzere tüm Beyşehir halkına görev ve sorumluluk düştüğünü vurguladı.

Projenin Beyşehir’e büyük değer katacağını belirten Başkan Özaltun, “Tarihi ve kültürü yaşatmak, gelecek nesillere aktarmak hepimizin görevi. İçerişehir Mahallesi Sokak Sağlıklaştırma ve Tescilli Binaların Restorasyonu Projesi mahallenin kültürünün yaşatılmasının yanında turizm ve ekonomi anlamında da çok önemsenen bir projedir. Bu projeye en yakın örnek Beypazarı ve Odunpazarı ilçeleridir. Projenin tamamlanmasıyla beraber İçerişehir’in eski ihtişamlı günlerine geri dönecek, Konya ve Beyşehir yeni bir cazibe merkezine kavuşacaktır. Başta Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Akyürek olmak üzere, projeye destek veren emeği olan herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.

“ÇALIŞMALAR, TAKDİRE ŞAYAN”

İçerişehir Mahallesi Muhtarı Murat Kurt da, projenin hayata geçirilmesinin tarihi mahalleyi viraneleşmiş durumdan kurtaracağına, daha modern ve göz alıcı bir hale getireceğine dikkat çekti. Bölgede başlatılan kıyı tahkimat çalışmalarının ardından bu projenin devreye girmesini önemsediklerini dile getiren Kurt, “Tarihi yapıların sahiplenilmesi ve sokak sağlıklaştırılması projesi ile mahallemiz eski tarihi havasına kavuşup, ilçemizin tarihi güzelliğine destek sunacaktır. Takdire şayan olarak gördüğüm bu projenin hayata geçirilmesi hususunda, Konya Sille Mahallesi’ndeki olduğu gibi İçerişehir Mahallemizin de tarihi ve doğal halini ortaya çıkararak bir cazibe merkezi haline getirilmesi konusunda mahalle sakinlerimizi sağduyulu ve gerekli hallerde istişare kapılarını ilgili mercilere açık tutması konusunda desteklerini esirgemeyeceğine inanıyorum” diye konuştu.

“BEYŞEHİR GÖZÜMÜZÜN NURU”

Konya Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Nurullah Osmanlı ise, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek’in özellikle turizm potansiyelinin hayata geçirilmesi konusunda tüm Konya’da olduğu gibi Beyşehir ilçesi için de önemli bir hassasiyeti gösterdiğine vurgu yaptı. Beyşehir ilçesinin Konya’nın gözünün nuru olduğunu ifade eden Osmanlı, “Bu konuda Büyükşehir Belediye Başkanımızın da ‘gerekli önem ve hassasiyeti verin’ diye talimatları var. Bu konuda, gözümüzün nuru olan Beyşehir ilçemizde çalışmalara başladık. Çevre düzeni planı çalışmalarıyla bunlar fiziki anlamda somut, görsel olarak gözükmese de, arka tarafındaki proje çalışmaları hızla devam ediyor. Önümüzdeki günlerde Kültür ve Tabiat Varlıkları ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünde başkanımızla birlikte toplantılar düzenleyerek, bu konuda proje aşamalarındaki çalışmaları başlatıyoruz. Beyşehir’i çok önemsiyoruz. Özellikle tescilli yapılar konusunda hak sahiplerinin bizlere talep ettiğimiz gerekli muvaffakiyeti vereceklerine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Toplantıda, zaman zaman söz alan mahalle sakinleri de, projenin hayata geçirilecek olmasından duydukları memnuniyeti dile getirdi.