Akşehir Belediyesi, şehrin köklü tarihine ışık tutan Osmanlı Bankası binasını aslına uygun bir şekilde restore ederek, Nasreddin Hoca Bellek Müzesi'ne dönüştürdü. Yüzlerce yıllık geçmişi barındıran Akşehir, onlarca tarihi mirasa ev sahipliği yaparak bu değerlere sahip çıkmanın önemini vurguluyor.
Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, ilçenin tarihini ve kültürünü gelecek kuşaklara aktarmanın önemine dikkat çekti. "Nasreddin Hoca Bellek Merkezi gibi projelerle, bu mirası sonsuza kadar koruma altına alıyoruz" diyen Akkaya, restore edilen Osmanlı Bankası binasının artık her katında Nasreddin Hoca'nın yaşamına adanmış bir hazine barındırdığını belirtti.
Bellek Müzesi, 3 katlı bir yapıya sahip. Bodrum katta Osmanlı Bankası Akşehir Şubesi'nin temsili odası ve Akşehir odası bulunurken, koridorda 3 boyutlu dünya haritası yer alıyor. Zemin katta ise dijital olarak Nasreddin Hoca'nın hayatını, şenliklerini, anma günlerini ve fıkralarını içeren zengin bir içerik sunuluyor.
Başkan Akkaya, müzenin birinci katını kütüphane ve dijital alan olarak tasarladıklarını açıkladı. "Nasreddin Hoca'ya ait uluslararası düzeyde yazılmış eserler bu bölümde bulunan kitaplıklarda yer alıyor. Ayrıca kitaplar ve belgeler taranıp dijital ortama aktarılıyor. Bu mirası, nasreddinhoca.org.tr adresinden de keşfetmek mümkün olacak" dedi.
Restorasyon çalışmalarının 8.5 milyon lirayı bulan bir maliyetle gerçekleştiğini ifade eden Başkan Akkaya, şehrin tarihi mirasına verdikleri önemi vurgulayarak, "Nasreddin Hoca Bellek Müzesi'ni ilçemize kazandırarak, Hoca'mızın mirasını yaşatma yolunda çok önemli bir adım attık" şeklinde konuştu.
Başkan Akkaya, tüm ziyaretçileri bu eşsiz deneyimi yaşamaya ve Nasreddin Hoca'nın izinde geçmişin bilgeliğine yolculuk etmeye davet etti.