Tarım ve Orman Bakanı Kirişçi: Depremin bilançosu 104 milyar dolar! 12 bin 557 canını kaybetmiş bir şehirdeyiz

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, AK Parti Kahramanmaraş İl Başkanlığı'nda yaptığı açıklamada depremin bilançosunun 104 milyar dolar olduğunu söyledi. Kirişci, "Büyük bir enkazı olan ve bu enkaz altında 12 bin 557 canını kaybetmiş bir şehirdeyiz" dedi

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, "Asla mukayese edilemeyecek bir deprem. 'Asrın' da ifadesi belki yeterli değil, tüm zamanların en şiddetli, en ağır sonuçları olan depremi olarak da artık kayıtlara girmiş durumda. Yaklaşık 104 milyar dolarlık bir bilançosu var. Bu da bugünkü kur üzerinden hesap edecek olursanız 2 trilyon lira gibi bir meblağ beraberinde getiriyor" dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Kahramanmaraş'ta katıldığı iftar programının ardından AK Parti İl Başkanlığı'nda açıklamalarda bulundu. AK Parti'nin 21 yıldır hizmet verdiğini ifade eden Kirişçi, "Bu ülkede bu şehirde daha müreffeh bir kitlenin bir vatandaş grubumuzun yaşamasını sağlamak bizim temel hedefimiz olacak" dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, AK Parti Kahramanmaraş İl Başkanlığı'nda yaptığı açıklamada, "Büyük bir enkazı olan ve bu enkaz altında 12 bin 557 canını kaybetmiş bir şehirdeyiz. Bu şehri bahsetmiş olduğum 104 milyar dolarlık 2 trilyon liraya tekabül eden bu hasarla ilgili de Allah'ın izniyle bundan en fazla kendi payına düşeni alıp ve bulunduğu noktanın çok çok ötesinde, bir kent yerleşimi noktasında sanayi ile ilgili atılan adımlar noktasında, sağlık konusunda ve eğitimle ilgili diğer alanlarda, bu konularda bu şehir, bunların azamisinden yararlanabilen bir şehir olacak" diye konuştu.

"BİZİM TEK HEDEFİMİZ; MİLLETİMİZİN MUTLULUĞU VE REFAHIDIR"
146 milletvekili aday adayının listelerde yer almak için müracaat ettiğini hatırlatan Kirişci, "146 milletvekili aday adayı kardeşimiz bu listelerde yer almak için müracaat etti ve bu kardeşlerimizden bugünkü liste çıkarılmış oldu. Ben eminin listede olmayan kardeşlerimiz de listede olan kardeşlerimiz gibi onlarda bu seçim sürecinde çalışacaklar. Çünkü dava duygusu, dava bilinci, hizmet aşkı bunu gerektirir. Bizim kendi nefsimiz için kendi şahsımız için bir hesabımız olamaz. Bizim tek hedefimiz; milletimizin mutluluğu ve refahıdır" diye konuştu.

"KÜRESEL BİR ÇATIŞMA BOYUTUNA ULAŞAN RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI SÖZ KONUSU OLDU"
Bakan Kirişci, pandeminin ardından Rusya-Ukrayna savaşının enerji ve gıda fiyatlarını altüst ettiğini belirterek, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:
"Öncesinde pandemiyi yaşadık iki yıl evlerimize kapanmak zorunda kaldık. Bu iki yıl pandemi süreci bitti derken bu kez küresel bir çatışma boyutuna ulaşan Rusya-Ukrayna savaşı söz konusu oldu. Bir anda dünya, 'Acaba 3. dünya savaşı mı çıkacak?' diye bir beklenti içerisine girdi. Her şeyimizi altüst etti. Enerji fiyatlarından gıda fiyatlarına ve bu konularda adeta dünyanın bir güvenliği tartışılır hale geldi. Gıda milliyetçiliği kavramı söz konusu oldu. Tedarikte ve üretimde zincirlerde kırılmalar aksamalar yaşandı. Tam da bunun bir tahıl koridoru gibi önemli bir diplomatik başarısı ülkemizin ve Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğindeki sürecin bize sağladıkları ve dünyaya sağladıkları bizi rahatlatacak derken 6 Şubat depremini yaşadık."

"2 TRİLYON LİRA GİBİ BİR MEBLAĞ BERABERİNDE GETİRİYOR"
6 Şubat'taki depremlerin mukayese edilemeyeceğini vurgulayan Kirişci, "Marmara depremi ile mukayese ettiğimizde, asla mukayese edilemeyecek bir deprem olduğunu, 'Asrın' da ifadesi belki yeterli değil, tüm zamanların en şiddetli, en ağır sonuçları olan depremi olarak da artık kayıtlara girmiş durumda. Biz elbette böyle bir depremle birlikte şu anda yaklaşık 104 milyar dolarlık bir bilançosu var. Bu da bugünkü kur üzerinden hesap edecek olursanız 2 trilyon lira gibi bir meblağ beraberinde getiriyor" diye konuştu.

"12 BİN 557 CANINI KAYBETMİŞ BİR ŞEHİRDEYİZ"

Depremlerin 104 milyar dolarlık hasara yol açtığını ifade eden Kirişci, açıklamasında şunları kaydetti:

"Büyük bir enkazı olan ve bu enkaz altında 12 bin 557 canını kaybetmiş bir şehirdeyiz. Bu şehri bahsetmiş olduğum 104 milyar dolarlık 2 trilyon liraya tekabül eden bu hasarla ilgili de Allah'ın izniyle bundan en fazla kendi payına düşeni alıp ve bulunduğu noktanın çok çok ötesinde, bir kent yerleşimi noktasında sanayi ile ilgili atılan adımlar noktasında, sağlık konusunda ve eğitimle ilgili diğer alanlarda, bu konularda bu şehir, bunların azamisinden yararlanabilen bir şehir olacak. Kahramanmaraş, bunu ziyadesiyle hak eden bir şehir. Her zaman için doğrudan, haktan ve hakikatten yana durmuş; hükümet olarak AK Parti'yi de en büyük desteği veren iller sıralamasında ilk 3'de ilk 5'de yer almış bir şehir."

"BİZİM TARIM AYAĞIMIZ VAR BİR DE ORMAN AYAĞIMIZ VAR"

Bu milletin kendi kaynaklarıyla kazandırılmış makine parkı ve yine bu milletin vermiş olduğu vergilerle maaşları ödenen çalışanlarının olduğunu anlatan Bakan Kirişci, "15 binin üzerinde personelimiz ve 5 binin üzerinde de makinalarımız aktif olarak hem DSİ'nin (Devlet Su İşleri) hem de OGM (Orman Genel Müdürlüğü) olmak üzere bu makinalar sahada bilfiil görevler ifa ettiler. Bu konulara ilişkin DSİ ve OGM adına söylüyorum. Bu çalışmaları devam edecek. Ben koordinatör bakan olarak Adana'dan başladım. Önce Hatay'daydım sonra Adana'ya geldim. Adana'dan sonra 11 ilin tamamıyla ihtiyaçları belirlemek adına. Bizim tarım ayağımız var bir de orman ayağımız var" dedi.

"GERÇEKTEN BÜYÜK BİR BAŞARI HİKAYESİ VAR"

Resmi prosedüre göre hasarlı binaların yıkılacağını ifade eden Kirişci, "Her iki tarafta da bizim hem orman köylüsüne hem de çiftçilerimize yapmamız gereken çalışmalar vardı. Bazı binalar bu yıkılma konusunda halen o resmi prosedür devam ettiği için tamamlandığında inşallah bunların hepsi yıkılacak. Bütün konularda bu şehrin ihtiyaçları bir bir hayata geçirilmeye devam edecek. Şu anda 67'nci gündeyiz. Gerçekten büyük bir başarı hikayesi var" diye konuştu.

"ÖNÜMÜZDE BİR YÜZYIL DAHA VAR"
Açıklamasında muhalefete yüklenen Bakan Kirişci, "Kendilerine milletimizin sandıkta emanet etmiş olduğu yerel yönetimler de bile attıkları doğru dürüst bir adım yokken bunların ülke ekonomisine böylesine yükü olan bir süreçte bu süreci layıkıyla yönetebileceklerine kimsenin ihtimal vermediğini düşünüyoruz. Dolayısıyla bunu bu şekilde ifade ettikten sonra, biz elbette Türkiye yüzyılına Cumhuriyetimizin kuruluşundan bugüne bir yüzyılı geride bıraktık. Önümüzde bir yüzyıl daha var. Ama bu yüzyıl dünyanın da Türkiye'ye muhtaç olduğu ihtiyaç duyduğu vazgeçilmez ülke olarak gördüğü bir ülkenin içinde ana oyuncu olarak bulunacağı bir yüzyıldan bahsediyoruz. Türkiye yüzyılında mutlaka çok daha güçlü, çok daha dinamik, çok daha dünyaya umut saçan bir ülke olma mecburiyetimiz var" şeklinde konuştu.

"BİZ SADECE KENDİMİZ İÇİN YAŞAMIYORUZ"
Dünyanın barışı ve huzuru için yaşayan ve yaşatan bir ülke olduklarının anlatan Kirişçi, açıklamasında şunları kaydetti:
"Bugün bir batılı bir ülkenin Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanımız ile ilgili 'Siz herkesle görüşebilen dünyadaki az sayılı liderlerden birisiniz, hatta teksiniz' demesinin bize getirdiği bir sorumluluk var. Biz sadece kendimiz için yaşamıyoruz. Biz dünya için dünyanın barışı için dünyanın huzuru için yaşayan yaşatan bir ülke konumundayız. Tabii bu kendiliğinden durup dururken Türkiye böyle ülke konumuna gelmedi. Yerlilik ve millilik oranlarıyla ülkelerin vesayetten kurtuluşları arasında birebir ilişki vardır. Bu vesayetten kurtulmak için mutlaka bir irade gerekir. Bu irade, Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından bu irade ilk günden itibaren gösterildi."

"YERLİ VE MİLLİ ÜRÜNÜ BÜTÜN KAMUOYU İLE PAYLAŞAN BİR HÜKÜMETİMİZ, BİR ÜLKEMİZ VAR"
Dünyanın Türkiye'ye ihtiyacının olduğunu anlatan Bakan Kirişci, "Dünya, Türkiye'ye muhtaç. Türkiye'ye ihtiyacı var. Bu yerlilik ve millilik kısmı konusunda artık her gün yeni yerli ve milli ürünü bütün kamuoyu ile paylaşan bir hükümetimiz, bir ülkemiz var. Bugün makam aracı olarak her bir bakanlığa verilen 'TOGG otomobili' ile Ankara'nın içinde seyahat ettiğimizde ben vatandaşlarımızın gözünde büyük bir pırıltı gördüm. O da şu; biz yıllarca başka ülkelerin ürettikleri otomobillerle karşılandık uğurlandık yurtdışı seyahatlerimizde. Hep hayıflandık, 'Bizim kendi otomobilimiz niye olmaz?' diye" ifadesini kullandı.

"SAVUNMA SANAYİMİZ YERLİ VE MİLLİ"
Bakan Kirişşi, "Artık ben şunu ifade ediyorum. Kelime kalmadı bizim bu mühimmatlarla ilgili. Savunma sanayisindeki araç ve gereçlerle ilgili. Bütün bu ifadeleri, bütün tanımlamaları, isimleri, her yeni ürettiğimiz ürün için kullandık. 'Kızılema'sından 'Anadolu Gemisi'ne varana kadar, 'Kartal'ından 'Altay Tankı'na varana kadar. Aklınıza gelebilecek bütün mühimmat yüzde 80 düzeyinde yerlilik ve millilik oluştu" dedi.

Bakan Kirişçi, şehir merkezine ve kırsal alanlara kalıcı konutların bir yılda tamamlanacağını ve afetzede vatandaşları da mutlu etmek istediklerini sözlerine ekledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri

Fatih Şahin: AK Parti bu ucuz siyasete geçit vermeyecek
SP Genel Başkanı Arıkan: Kimse bizi şucu bucu olmakla suçlamasın
Fahrettin Altun: Dijital Dönüşümde Hakikat Mücadelesini Sürdüreceğiz
Suriyelilerin dönüşü için iki aşamalı plan
Bakan Kurum Konya'dan Seslendi: Azmimiz Dünyaya Örnek Oldu