Taş kömürünün bulunuşunun 187. yıl dönümü

Zonguldak'ın Ereğli ilçesindeki Uzunmehmet Anıtı önünde tören düzenlendi

ZONGULDAK (AA) - Zonguldak'ın Ereğli ilçesindeki Uzunmehmet Anıtı önünde, taş kömürünün bulunuşunun 187. yıl dönümü dolayısıyla tören yapıldı.

Anıt önünde "8 Kasım Uzunmehmet'i Anma ve Kömür Günü" kapsamında düzenlenen tören, çelenk sunumunun ardından saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı okunmasıyla başladı.

Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ahmet Demirci, yaptığı konuşmada, ülkenin en değerli enerji kaynaklarından taş kömürünün, uzun yıllar sanayinin lokomotifi görevini üstlendiğini söyledi.

Havzada kamu ve özel sektörle yıllık 1 milyon 400 bin ton taş kömürü üretildiğini belirten Demirci, taş kömürü üretiminin önündeki sorunları ve çözüm önerilerini her platformda anlattıklarını dile getirdi.

Türkiye Taşkömürü Kurumunun (TTK) sorununun tüm Zonguldak ve bölgenin meselesi olduğunu ifade eden Demirci, TTK'nın işçi açığının giderilmesi gerektiğini kaydetti.

Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal da Uzunmehmet anıt alanının yenilenerek adına yakışır hale getirildiğini vurgulayarak, "Daha projemiz tamamlanmadı, kütüphanemiz, müzemizle ilgili eksikliklerimizi kısa sürede tamamlayacağız." dedi.

Tören, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye girenlere ödül verilmesiyle sona erdi.

- Uzunmehmet'in kömürü buluş öyküsü

Kömürün bulunuşuyla ilgili öykü, 1820-1829 yıllarında geçiyor. Hikaye, şöyle anlatılıyor:

"Uzunmehmet, Ereğli'ye bağlı Kestaneci köyündendir. 1820'li yıllarda Ereğli'nin belli başlı ailelerinden Karamahmutzadeler sülalesinden olduğu bilinir. Askerliğini bahriye eri olarak yapan Uzunmehmet'e, terhis olurken subayları tarafından kömür numunesi gösterilmiş ve memleketine dönünce siyah taşlardan araması istenmiştir. Uzunmehmet, bir gün Neyren köyü civarındaki değirmene gider. Hasat sonu olduğu için değirmen tamamen doludur. Uzunmehmet, dere kenarında dolaştığı sırada siyah taşlar bulur. Bir anda askerde kendisine gösterilen siyah taş (yanan taş) aklına gelir. Bunlardan biraz toplayarak değirmende yanan ocağa atar. Taşların yandığını görünce çok sevinir. Ertesi gün aynı yere gizlice giderek daha geniş arama yapar. Bazı yerleri kazan Uzunmehmet, çuvala koyduğu kömür numunelerini İstanbul'a götürür.

Padişah 2. Mahmut, kömürün bulunuşuna sevinerek, Uzunmehmet'i 50 altınla ödüllendirir. Böylece kömürün bulunuşu, 8 Kasım 1829 olarak tarihe geçer. Dönemin Ereğli Ayanı Hacı İsmail Ağa, Uzunmehmet'in kömürü bulmasını hazmedemez. İstanbul'a fen heyetine gitmek için yola çıkan Uzunmehmet'i, Leblebici Hanı'nda öldürtür."

AA

Gündem Haberleri

NöroGenesis Projesi Tamamlandı: Yeni Nesil Yetkinlikler Kazanıldı
Poşet 50 kuruş oldu
Kapadokya geceye hazır: Kuş uçurtulmayacak
Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı, Genel Sekreterlik oldu
Yurt dışına Çıkış Harcı Uygulama Genel Tebliği Resmi Gazete’de