BURSA (AA) - MUSTAFA BİKEÇ - Uludağ Üniversitesi (UÜ) Makine ve Otomotiv mühendislikleri bölümlerinden 5 öğrenci, TÜBİTAK'tan aldıkları proje desteğiyle, tasarladıkları elektrikli otomobili bir ayda üretti.
Enerjisini bagajındaki aküden alan "ULUMAK" adlı iki kişilik otomobil, saatte 90 kilometre hıza ulaşabiliyor.
Ekibin koordinatörü Yücel Yıldırım (25), AA muhabirine yaptığı açıklamada, ürettikleri aracın Uludağ Üniversitesinde bir ilk olduğunu söyledi.
Bir ay boyunca gece gündüz çalışarak aracı hazırladıklarını belirten Yıldırım, "Bu, saatte 80-90 kilometre hızla gidebilen tamamen yerli ve elektrikli bir araçtır. Normal trafiğe çıkabilecek bir araç yapmaya çalıştık. O yüzden gerçek arabadan farksız bir tasarım yaptık. Güvenlik donanımları olmadan zaten araç testlerden geçemiyor. Aracımız 3 aşamalı testten de sorunsuz geçti." diye konuştu.
- 8 saatte şarj oluyor, 70 kilometre yol gidiyor
Aracın 8 saatte tamamen şarj olduğunu anlatan Yıldırım, bu şarjla 70 kilometre yol yapılabildiğini kaydetti.
Almanya'nın 2030 yılına kadar yüzde 100 elektrikli araca geçme hazırlığında bulunduğuna işaret eden Yıldırım, "Norveç'te yüzde 100 elektrikli araca geçildi. Bizim de ülke olarak elektrikli araçlara geçmemiz gerekiyor. Elektrikliler, normal araçlara göre hem daha ekonomik hem daha sağlıklı." ifadelerini kullandı.
TÜBİTAK'tan aldıkları destekle aracı 25 bin liraya mal ettiklerini bildiren Yıldırım, üniversiteye bağışladıkları aracı üretirken herhangi kar amacı gütmediklerini, sadece ülkeye destek vermek istediklerini dile getirdi.
"ULUMAK"ın tasarımında görev alan Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi Mehmet Emin Çelik ise 400 kilogramlık aracın uzunluğunun 3,4, yüksekliği ve genişliğinin ise 1,6 metre olduğunu ifade etti.
Çelik, projeye destek verildiği takdirde daha güzel işlerin başarılabileceğini vurguladı.
AA