"Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü" kuruldu

Üsküdar Üniversitesi ve Kerim Vakfı iş birliğiyle kurulan Enstitü, Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyor- Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tarhan:- " (İslamofobi) Bunu giderecek şey, tasavvufun öğretilmesidir, tasavvuf ahlakıdır"

İSTANBUL (AA) - Çalışmaları Temmuz 2014'te başlayan, Türkiye'nin ilk Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü, Üsküdar Üniversitesi ve Kerim Vakfı iş birliğiyle hayata geçirildi. 

Üniversitenin Altunizade Yerleşkesi'nde düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, dünyada bilinçli olarak İslamofobi oluşturulduğunu belirterek, "Bunu giderecek şey, tasavvufun öğretilmesidir, tasavvuf ahlakıdır" dedi.

İslam kelimesinin teslim olmak ve barış anlamlarına geldiğine dikkati çeken Tarhan, şunları aktardı:

"Allah'a teslim olan bir kalp kötülük yapmaz. Allah'a hesap verme duygusunu taşıyan bir insan düşünün, yaprağı veya karıncayı incitmekten korkar, hesap verme duygusuyla. Hiç hesap verme duygusunu vermedikçe, seküler sistem bunu veremediği için ahlakı oluşturamadı. Seküler sistem, görünen şeylere göre hükmediyor ama iç motivasyon, iç kontrol önemli. Bunu öğretecek olan ancak kişinin Allah'a inancı ve ona karşı sorumluluğudur. Asırlardır bunu öğreten tasavvufun, günümüzde bilimle birleştirilerek öğretilmesine ihtiyaç vardı.

İyi ahlakı, iyi özellikleri, peygamber ahlakını, gençlere, çocuklara, insanlara öğretmek, bunu bilimsel olarak ölçerek, test ederek yapmak, bizim hedefimiz. Niyetimiz bu. Bunu başarabilirsek, bizim için en büyük mutluluk olacak."

 

- "İslam tasavvufunun Batı'ya anlatılması lazım"

 

Kerim Vakfı Kurucusu Cemalnur Sargut da peygamber ahlakını yaşamanın tek bir yolu bulunduğunu belirterek, "O da peygamber ahlakının sistematik şekilde öğretilmesi ve değerlerin, Türkiye'de tekrar tekrar hatırlatılması. Bu bakımdan İslam tasavvufunun Batı'ya anlatılması lazım" dedi.

Enstitü olarak Süleymaniye'deki el yazmalarıyla ilgili çalışma yapmak istediklerini ifade eden Sargut, şöyle konuştu:

"Ne kadar büyük milli değerlerin ve hazinenin üzerinde oturduğumuzu tahmin edemezsiniz. Bu el yazmalarının çok azı çözülmüş durumda. Bunlar açılırsa, inanın ki peygamberin tasavvuf anlayışı yepyeni bir bakışla dünyaya yayılacak. Bunların üzerinde çalışma yapmak isteyen milyonlarca bilim adamı var. Bunları yavaş yavaş bir bilim kurulunun yardımıyla, bilim adamlarına açmak ve hepsinin üzerine özel çalışmalar yapmak istiyoruz."

Toplantıda verilen bilgiye göre tasavvuf alanındaki yazma eserlerin sistematik şekilde gün yüzüne çıkarılmasına yönelik ulusal ve uluslararası kurumlarla iş birliği projeleri geliştirecek olan enstitüde ayrıca, "Uluslararası Misafir Öğretim Üyesi Araştırma Programı" ve Doktora Sonrası Genç Araştırmacı Programı" gerçekleştirilecek.

Toplantının ardından, enstitünün Üsküdar Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi'yle birlikte gerçekleştirdiği Tasavvufa Giriş Eğitimi Programı'nı tamamlayan katılımcılara sertifikaları verildi. 

Etkinliğin sonunda tasavvuf müziğine ait eserlerin seslendirildiği bir konser verildi.

AA

Kültür Sanat Haberleri

24. Uluslararası Antalya Piyano Festivali sona erdi
Ankara Kalesi’nin Tarihi Surları Onarılıyor
Aronyanın Doğal Büyüsü Halılara Yansıdı
Anket Başladı: 2024 Yılının Kelimesi Aranıyor
Cam Piramit’te Yılbaşı Festivali düzenlenecek