Taşköprünün 100. yaşı kutlandı

Konya’nın Beyşehir ilçesinde, ilçenin inci gerdanlığı olarak nitelendirilen tarihi Taşköprünün 100. yaşı düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

Beyşehir’de, Osmanlılar döneminde yapılan ve 1914 yılında inşaat çalışmaları tamamlanarak hizmet vermeye başlayan, regülatörü vasıtasıyla Beyşehir Gölü sularını Konya Ovası’na BSA kanalı aracılığıyla aktararak bölgeye ve tarım alanlarına bir asırdır hayat veren tarihi Taşköprü’nün 100. yaşı 100. yıl etkinlikleri ile kutlandı.

Beyşehir Belediyesi tarafından Köprübaşı mevkisinde düzenlenen kutlama etkinliklerine Beyşehir Kaymakamı Muzaffer Başıbüyük, Garnizon ve İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Mustafa Özdemir, İlçe Belediye Başkanı Murat Özaltun, İlçe Emniyet Müdürü Mustafa Demirgül, AK Parti İlçe Başkanı Nafiz Huğlu, kurum amirleri, belediye meclis üyeleri, vatandaşlar katıldı.

"TÜP GEÇİT PROJESİ

Mehteran gösterileri ile başlayan kutlama etkinliklerinin başlangıcında kürsüye gelen Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun, konuşmasına tarihi köprü ile ilgili bilgiler vererek başladı. Tarihi Taşköprünün çocukluğundan bu yana kendisindeki hatırasının çok büyük olduğunu dile getiren Özaltun, belediye başkanı olarak görev yapmaya başlamasıyla birlikte bir asırlık yaşa sahip olan tarihi köprünün 100. yaşını kutlamanın da kendilerine nasip olduğunu vurguladı. Bir Osmanlı eseri olan tarihi köprüyü koruyup tanıtma konusunda belediye olarak da kendilerine büyük görevler düştüğünü aktaran Özaltun, uzun yıllardır hayali olan Beyşehir’in gerdanlığı olan Taşköprü’nün tüm güzelliğini gözler önüne yeniden serecek olan hazırlattığı bir tüp geçit projesinden de söz etti.

Tarihi Taşköprü’ye göl üzerinden teknelerle bakıldığında önünde duran ikinci bir köprü daha bulunduğunu hatırlatan Özaltun, bunun tarihi mekanın güzelliğini gölgelediğine dikkati çekerek, “Bu hayal nedir, tekneyle göle çıktığınızda Taşköprüyü net bir şekilde görebilmek. Benim hayalim, tüp geçit projesi. Allah’ın izniyle Taşköprünün daha iyi görülebilmesi için, turizmde daha iyi ses getirebilmesi için de biz yeni köprüyü bu projeyi hayata geçirdiğimizde buradan kaldırmış olacağız. Zaten, bu yeni köprünün üzerinden geçerken de fiziken bir risk var. Dolayısıyla biz bunun girişimlerini başlattık, eğer milli parklardan ve kültür tabiat varlıkları koruma kurulundan izin alabilirsek en kısa zamanda yeni köprüyü yerinden kaldırıp, buradan tüp geçitle geçişi sağlayacağız. Önümüzdeki süreçte bu köprü buradan kaldırılacak, tıpkı resimdeki gibi bir köprü için uğraş vereceğiz” dedi.

BEYŞEHİR’İN GERDANLIĞI

Beyşehir Kaymakamı Muzaffer Başıbüyük ise, bir asırdır hizmet veren Taşköprünün 100. yılını kutlamak ve bu güzelliğe herkesin dikkatine çekmek amacıyla bir araya gelerek bu etkinliklerin düzenlendiğini dile getirdi. 1908 yılında temelleri atılarak 1914 yılından itibaren hizmete sunulan Taşköprünün aynı zamanda bir regülatör olduğunu da hatırlatan Başıbüyük, “Aslında bir köprü olmakla birlikte bu çukur havzada toplanan suları regüle etmek, suyun çok geldiği zamanlarda burada biriktirip ihtiyaç olduğu zamanlarda düzenli bir şekilde tarım alanlarına göndermek amacı taşır. Diğer taraftan da yüz yıllık süre içerisinde üzerinden insanların gelip geçmesi ve insanların işini kolaylaştırması bakımından da büyük hizmetler vermiştir. Ayrıca, köprü estetik olarak da gerçekten büyük önem arz ediyor. Birçok illerde köprüler, tarihi köprüler elbette mevcut ama Beyşehir köprüsünün özelliği hemen şehrin gölle buluştuğu anda adeta bir gerdanlık gibi şehrin güzelliğine güzellik katmaktadır. Dolayısıyla bu köprüyü fazla yıpratmama, mukavemetine zarar vermemek, varlığının sürdürülebilmesini sağlamak hepimizin görevidir. 1997 yılında araç trafiğine kapatılıp hizmet vermeye başlayan yeni köprü ise elbette bir hizmet veriyor ama bu tarihi güzelliği, şehrin siluetini oluşturan Taşköprü’yü gölgeliyor. Bununla ilgili başkanımızın önerdiği yeni projeyi de hararetle destekliyoruz. Beyşehirliler olarak sizlerin de desteklediğinizi tahmin ediyorum. İnşallah önümüzdeki yıllarda bu Taşköprünün önündeki çok estetik olmayan köprüyü daha güzel bir şekilde ihtiyaçlara cevap veren ama Taşköprü’nün de güzelliğini gölgelemeyen bir hale devletimiz, yerel yöneticilerimiz getirirler diye ümit ediyorum. Taşköprünün yüzüncü yıl etkinliklerinin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” diye konuştu.

100. YIL PASTASI KESİLDİ

Protokol konuşmalarının ardından etkinlikleri aileleriyle birlikte izleyen 100 engelli çocuğa çeşitli hediyeler verildi. Ardından engelli öğrencilerin ellerindeki balonları gökyüzüne bırakması Taşköprü ile birlikte alanda görsel bir şölen oluşturdu. Etkinlikler kapsamında tarihi Taşköprüyü yansıtan görselin yer aldığı dev bir yaş pasta da protokol tarafından kesilirken, köprü üzerinde gözler önüne serilen Beyşehir fotoğraflarının yer aldığı serginin açılışı gerçekleştirildi. İlçe protokolü daha sonra sergiyi gezerken, etkinliklerin diğer bölümünde ise köprü yanında gerçekleştirilen tekvando ve kick boks gösterileri katılımcılar tarafından büyük bir beğeniyle izlendi.