TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Şentop:

"Çok basit olarak Başbakanlık ile Cumhurbaşkanlığı makamını birleştiriyoruz. 'Çift başlılık' diyoruz ya, çift başı tek başa indirmiş oluyoruz. Başbakanlık ile Cumhurbaşkanlığını birleştirmek suretiyle nihai kararı söyleyecek bir kişinin olmasını sağlıyoru

BURSA (AA) - TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, yeni anayasa değişikliğine ilişkin, "Çok basit olarak Başbakanlık ile Cumhurbaşkanlığı makamını birleştiriyoruz. 'Çift başlılık' diyoruz ya, çift başı tek başa indirmiş oluyoruz. Başbakanlık ile Cumhurbaşkanlığını birleştirmek suretiyle nihai kararı söyleyecek bir kişinin olmasını sağlıyoruz." dedi.

TÜGVA Bursa İl Temsilciliği ve öğrencileriyle buluşma programına katılan Şentop, sözlerine Şanlıurfa'daki terör saldırısında hayatını kaybedenlere rahmet, yaralananlara şifa dileyerek başladı.

Türkiye üzerinde birtakım hesapları olanların, terör örgütlerini maşa olarak kullanarak, bu tür olayları gerçekleştirdiğini belirten Şentop, "En kısa zamanda bölgemizde terörün tüm kaynaklarını kurutacak ve bütün teröristleri devre dışı bırakacak, iş göremez hale getirecek bir hamleyi başaracak gücü devletimiz ortaya koyacak ve bunu herkese gösterecektir." diye konuştu.

Anayasa değişikliğinin esas iskeletinin hükümet değişikliği olduğunu ifade eden Şentop, şöyle konuştu:

"Fakat bu değişiklik içindeki belki de en önemli hususlardan birisi de 18 yaşın seçilme yaşı olarak olmasıdır. Bu en çok gençlerimizi ilgilendiren bir değişiklik. Türkiye'de istikrarın, vesayetin tasviyesini tam olarak gerçekleştirecek bir değişiklik olması hasebiyle ülkenin geleceğini teminat altına alıyoruz. Bu gençlerimizi alakadar ediyor ama bir de gençlerimize 25 yaş olan seçilme yaşını 18'e indirmek suretiyle siyasete daha aktif katılabilme imkanı sağlıyoruz. Tabii 18 yaş deyince herkes sadece 18 yaş zannediyor. Bu, 18 ve 25 arasındaki bütün gençlerimizi kapsıyor ki bu da Türkiye'de aşağı yukarı bir 8 buçuk milyon nüfus etmektedir. 8,5 milyon da Türkiye nüfusunun aşağı yukarı yüzde 11'ine yakın bir oran teşkil ediyor."

- 8,5 milyon asgari gence seçilme hakkı

Şentop, gençlerin siyasete katılımının önünü her zaman açtıklarını anımsatarak, şöyle devam etti:

"Malum daha seçme yaşı da 18 değildi. Seçme yaşını da biz AK Parti iktidarları, hükümetleri 18'e indirdi. Şimdi 18 olan bu seçme yaşını seçilme yaşı olarak da belirliyoruz. Dünyada 51 ülkede 18 yaş seçilme yaşıdır. Tabi herkesin aklına önce Türkiye Büyük Millet Meclisi ve milletvekilliği geliyor ama esasen belki gençler bakımından daha yoğun olarak katılabilecekleri yerel yönetimler var. Belediye meclis üyelikleri var, muhtarlıklar var. Dolayısıyla seçimle gelinen bütün alanlarda seçilme hakkını 8 buçuk milyon asgari gencimize tanımış oluyoruz."

Şentop, hükümet sistemiyle ilgili değişiklik kısmının ne kadar önemli olduğunu 15 Temmuz'dan sonra daha net gördüklerini belirterek, "Hakikaten Milliyetçi Hareket Partisi Sayın Genel Başkanı Bahçeli'nin de ifadesiyle 15 Temmuz'dan sonra herkesin Türkiye'de bütün siyasi değerlendirmelerini hesaplarını yeniden yapması gerekir. Yani 15 Temmuz'u yaşanmamış farz edemeyiz. 15 Temmuz öncesindeki Türkiye ile 15 Temmuz sonrasındaki Türkiye aynı Türkiye değildir. Dolayısıyla 15 Temmuz bütün değerlendirmelerimizin, bütün politikaların yeniden gözden geçirileceği bir husustur." değerlendirmesinde bulundu.

- "Artık seçimlerde 2 sandık kurulacak"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın öncülüğünde Türkiye'de güçlü bir siyasi hareketin başladığını Şentop, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu bakımdan Türkiye'de bir istikrar var. Fakat bu istikrar güçlü bir siyasi lider Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın ve AK Parti gibi güçlü bir partinin ve milletin teveccühü ile ortaya koyduğu bir istikrardır. Bu istikrarı şu anki mevcut hükümet sistemi anlayışı üretmiyor. Biz diyoruz ki, 'Bu istikrar kalıcı olmalı.' Siyasi konjonktüre, siyasi liderlere veya siyasi partilerin güçlerine bağlı olarak ortaya çıkmamalı. 'Sistemin kendisi istikrar üretmeli' diyoruz. İşte bu önerdiğimiz teklif, 16 Nisan'da oylayacağımız teklif esasen bunu sağlıyor. Nasıl sağlıyor? Şimdiye kadar seçimlerde hep bir sandık kurulurdu. Meclis'i seçiyor bırakıyorduk sonra hükümet oradan çıkıyordu. Şimdi ise iki sandık kurulacak, birisinde Meclis'i seçeceğiz, diğerinde de hükümeti seçeceğiz. Seçim akşamı Meclis de belli hükümet de belli, süreleri de belli. Yani 5 yıl süreyle görev yapacak Meclis de Cumhurbaşkanı da. Dolayısıyla 'Meclis'te acaba bir parti çoğunluğu sağladı mı? İkisi bir araya gelirse ne olur? İkisi anlaştı ama 2 ay sonra bunlar bozuşursa ne olur?' gibi birtakım endişelere mahal kalmadan Türkiye, sistemin ürettiği bir istikrarla yoluna devam edecek."

Sistemin aynı zamanda "çift başlılık" olarak tabir edilen yönetimdeki kargaşayı da ortadan kaldıracağını belirten Şentop, "Bizim şu anki değiştirmek istediğimiz sistem, bir kişiye değil, iki kişiye veriyor karar işini. Dolayısıyla bu iki kişi ne kadar yakın arkadaş olursa olsun, bazı konularda görüş ayrılığına düşme ihtimali her zaman vardır ve bu yaşanmıştır. Bunlar devlet hayatındaki işleyişi tökezletiyor ve devletin hızlı, süratli ve etkili çalışmasını engelliyor." yorumunu yaptı.

Şentop, bu çerçevede cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini önerdiklerini dile getirerek, "Çok basit olarak Başbakanlık ile Cumhurbaşkanlığı makamını birleştiriyoruz. 'Çift başlılık' diyoruz ya, çift başı tek başa indirmiş oluyoruz. Başbakanlık ile Cumhurbaşkanlığını birleştirmek suretiyle nihai kararı söyleyecek bir kişinin olmasını sağlıyoruz. Bu Türkiye'nin önümüzdeki dönemde yani bölgemizin yeniden şekillendiği, Avrupa'nın, dünyanın yeniden şekillendiği 21'inci yüzyılın başlarında Türkiye'nin çok daha güçlü, çok daha etkili bir yönetime sahip olması için bir zaruret olarak görüyoruz. Milletimiz açısından tarihi bir karar. Biz hükümeti kurma yetkisini de doğrudan milletimize vermiş oluyoruz." ifadelerini kullandı.

AA

Türkiye Haberleri

Yollarda Tehlike Kol Geziyor! Kime Neden Ceza Yazıldı? İşte Cevabı
Ekmek Tüketiminde Dünya Şampiyonu: Türkiye!
Hakkari'de son depremler 7 büyüklüğünde depreme işaret ediyor