TBMM Genel Kurulu

Genel Kurulda, HDP'nin gündeme ilişkin grup önerisi kabul edilmedi

TBMM (AA) - TBMM Genel Kurulunda, HDP'nin gündeme ilişkin grup önerisi kabul edilmedi.

Genel Kurulda, HDP'nin, Olağanüstü hal (OHAL) ile ihraç edilen akademisyenlerle ilgili grup önerisi görüşüldü. Öneri, konuşmaların ardından reddedildi.

CHP de sigortasız kayıt dışı çalışanların kayıt altına alınma yöntemlerinin araştırılmasına ilişkin grup önerisini Genel Kurula taşıdı.

Öneri üzerinde konuşan MHP Kahramanmaraş Milletvekili Fahrettin Oğuz Tor, kayıt dışı istihdamın önemli bir sorun olduğunu belirtti.

Tarım, inşaat sektörü, küçük ve geçici işletmeler ile otellerin kayıt dışı istihdamın en fazla olduğu yerler olduğunu belirten Tor, kayıt dışı istihdamın ekonomik olumsuzluktan ve işsizlikten kaynaklandığını kaydetti.

Türkiye'de işsizlik oranının yüzde 12,6 olduğunu, kayıt dışı istihdam oranının da yüzde 33 seviyesine ulaştığını anlatan Tor, "Yani her üç çalışandan biri kayıt dışı çalışmaktadır, tarım sektöründeki kayıt dışı çalışma oranı ise yüzde 80 civarındadır." dedi.

MHP'li Tor, sosyal güvenlik sistemine aktarılan kaynakların doğru kullanımının, ancak kayıt dışı istihdamın azaltılması ile mümkün olabileceğini bildirdi.

HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan, ülkede, işçilerin katliam gibi maden kazalarında hayatını kaybettiğini iddia etti.

İşçilerin güvencesiz ve kayıt dışı çalışmak zorunda bırakıldığını savunan Ertan, "Yüzde 20 ile en büyük işsizlik oranına geçen yıl ulaşıldı, gençlerde işsizlik ise yüzde 25'e ulaştı, üstelik kayıtdışı istihdam da buna dahil değil." dedi.

AK Parti Konya Milletvekili Halil Etyemez ise AK Parti iktidarında çalışma hayatında çalışanlar lehine yapılan düzenlemeleri anlattı.

2002'de 5,6 milyon olan sigortalı sayısının 7,4 artarak, 13 milyona çıkarıldığını vurgulayan Etyemez, "Türkiye, her yıl iş gücüne 750 bin gencini katmaktadır. Üretimin artırılması ve yatırımın artırılmasını teşvik edecek birtakım önlemler alınmaktadır." diye konuştu.

Halil Etyemez, 78 milyon vatandaşın sosyal güvenlik kapsamında olduğunu bildirerek, "Ülkede toplam iş gücü 31 milyon, kadın istihdam oranı yüzde 11'lerden yüzde 28 oranına çıktı." ifadesini kullandı.

Alınan önlemlerle kayıt dışı istihdam oranının yüzde 52'lerden yüzde 32'lere düşürüldüğünü ifade eden Etyemez, çalışanlar sigortalı olmanın önemini daha da kavradıkça, kayıt dışı istihdamın giderek azalacağını kaydetti.

TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi, konuşmaların ardından CHP'nin önerisini oya sundu.

Hamzaçebi, yapılan iki yoklamada da yeter sayı bulunamayınca, birleşimi, yarın saat 14.00'de toplanmak üzere kapattı.

AA

Türkiye Haberleri

Yollarda Tehlike Kol Geziyor! Kime Neden Ceza Yazıldı? İşte Cevabı
Ekmek Tüketiminde Dünya Şampiyonu: Türkiye!
Hakkari'de son depremler 7 büyüklüğünde depreme işaret ediyor