TBMM Genel Kurulu

Zorunlu trafik sigortası, Diyarbakır'ın Sur ilçesinin yeniden inşaası, Kanal İstanbul, 25 yaşa kadar genel sağlık sigortası prim borçlarının silinmesi, 15 bin polis alınması ve terörizmin finansmanıyla mücadeleyi içeren "torba kanun" tasarısının gündemin

TBMM (AA) - TBMM Genel Kurulunda, AK Parti'nin zorunlu trafik sigortası, Diyarbakır'ın Sur ilçesinin yeniden inşası, Kanal İstanbul, 25 yaşa kadar genel sağlık sigortası prim borçlarının silinmesi, 15 bin polis alınması ve terörizmin finansmanıyla mücadeleyi içeren "torba kanun" tasarısının gündemin ön sırasına alınması önerisi kabul edildi.

Önerge üzerinde söz alan AK Parti İstanbul Milletvekili Doğan Kubat, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunun Tasarısı'nın görüşmelerinin tamamlanmasının ardından, birçok kesimi yakından ilgilendiren torba kanun tasarısının görüşülmesine geçilmesini istediklerini söyledi.

Kubat, torba kanun tasarısının birinci maddesinin Şanlıurfa'ya Kurtuluş Savaşı'nda gösterdiği mücadelenin anısına İstiklal Madalyası verilmesini öngördüğünü belirterek, "Bu madde hepimizin milli gururu. Muhalefetimiz, iktidarımız el birliğiyle buna sahip çıktı. Şanlıurfa ilimize verilen İstiklal Madalyası'nın hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal da Kubat'ın "Muhaletifimiz, iktidarımız el birliğiyle sahip çıktı" diyerek tasarının tamamına muhalefetin destek verdiği algısı oluşturduğunu savundu.

Günal, Şanlıurfa'ya İstiklal Madalyası verilmesine destek verdiklerini, ancak torba tasarıdaki bazı maddelere karşı çıktıklarını dile getirerek, "Torba kanunlarda haramlarla helaller karışıyor diyorum, kızıyorsunuz. Diğer komisyonları kapatalım, sadece Plan ve Bütçe Komisyonuna tasarıları gönderelim. Burada 6 komisyonu ilgilendiren maddeler var" diye konuştu.

Komisyonda tasarı görüşülürken, tasarının yarısı kadar maddenin eklenmesini eleştiren Günal, "Çıkması gereken kanun çıkar ama ilgili kurumlardan görüş alınması gerekir. 13 milyar liralık Kanal İstanbul Projesini etki analizi yapmadan, ilgili kurumlardan görüş almadan görüşüyoruz, bu doğru değil" ifadelerini kullandı.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de Şanlıurfa'ya İstiklal Madalyası verilmesine yönelik maddeye Şanlıurfa şehri ve halkının beklentisinden dolayı onay verdiklerini söyledi.

Torba kanun uygulamasını eleştiren Baluken, "AKP'nin torba yasalarla Meclisi işletmiş olmasını, bir komisyonu sadece bir saat önceden çalıştırmasını doğru bulmuyoruz. CHP ve MHP'nin AKP'nin ekmeğine yağ süren tavırları bizi zorladığı için farklı bir konuma düşmemek için Şanlıurfa halkının beklentisinden dolayı kabul oyu verdik" değerlendirmesinde bulundu.

Baluken'in açıklamasının ardından sataşma gerekçesiyle söz alan MHP'li Günal, "MHP'nin AKP'nin ekmeğine ya süren tavırları" ifadesini kabul etmediklerini belirterek, tasarının içeriğine ilişkin eleştirileri dile getirdiklerini söyledi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Tülay Kaynarca da tasarıda toplumun birçok kesimini ilgilendiren önemli maddeler bulunduğunu, bu yüzden öncelikle görüşmek istediklerini kaydetti.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök ise AK Parti'nin önergesiyle Meclise yeni bir çalışma takvimi önerildiğini söyledi.

CHP olarak halkın, toplumun yararına olan bütün kanunlarda destek verdiklerini, vermeye devam edeceklerini ifade eden Gök, "Bu Meclis, muhalefetin sözleri, iddiaları ya da İçtüzükten kaynaklanan haklarını kullanmasından dolayı bazen kanunları çıkartamıyor değil, tam tersine iktidar partisi grubunun yasama tekniğine aykırı çalışma üslubu belirlemesinden dolayı bu Meclisin pek çok alanda çalışamadığını görüyoruz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından AK Parti'nin grup önerisi kabul edildi.

AA

Türkiye Haberleri

Yollarda Tehlike Kol Geziyor! Kime Neden Ceza Yazıldı? İşte Cevabı
Ekmek Tüketiminde Dünya Şampiyonu: Türkiye!
Hakkari'de son depremler 7 büyüklüğünde depreme işaret ediyor