TBMM (AA) - TBMM Genel Kurulunda, CHP'nin Ankara Garı önündeki terör saldırısıyla ilgili araştırma önergesinin gündeme alınması önerisi kabul edilmedi.
Partisinin grup önerisi üzerine konuşan CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, 10 Ekim 2015'te Barış ve Demokrasi Mitingi'ne gitmek için Ankara Garı önünde bekleyen kalabalığa yönelik bombalı saldırıda 103 kişinin öldüğünü, 500'den fazla kişinin de yaralandığını anımsatarak bu saldırının Cumhuriyet tarihinin gördüğü en kanlı saldırılardan biri olduğunu söyledi.
Saldırı sonrasında Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun "Ankara'daki terör saldırısı sonrasında anket yaptırdık, oylarımızda bir miktar yükseliş trendi var." dediğini aktaran Emir, Davutoğlu'nun saldırıyı düzenleyen DAEŞ terör örgütünü suçlamaktan sakındığını ve "Bu bir kokteyl saldırıdır." dediğini öne sürdü.
Emir, terör saldırısında hükümetin ağır ihmalleri olduğunu savunarak terör örgütü DAEŞ'in canlı bomba eylemi yapabileceğine dair istihbari bilgilerin dikkate alınmadığını, takip edilen canlı bombalar konusunda hassas davranılmadığını iddia etti.
CHP'li Emir, "Türkiye'de böylesine ağır bir katliama ilişkin, ilgililerin görevini neden yapmadıklarına ilişkin, varsa sorumluların bulunmasına ilişkin, istihbari bilgilerin neden göz ardı edildiğine ilişkin ayrıntılı bir araştırma yapma ihtiyacı var. Bu suçun aydınlatılmasına katkı vermiyorsanız bu suçun ortağı olduğunuzu unutmamalısınız." dedi.
MHP Isparta Milletvekili Nuri Okutan da AK Parti iktidarı döneminde terörün dağlardan şehirlere indiğini ileri sürerek başkent Ankara'nın dahi birbiri ardına bombalı saldırıların hedefi haline geldiğini kaydetti.
Ankara Garı'ndaki bombalı saldırının ardından güvenlik ve istihbarat zafiyetinin gündeme geldiğini ancak hükümet yetkililerinin olayın ciddiyetini kavrayamadıklarını, gerekli önlemleri alamadıklarını savunan Okutan, "Toplanarak, brifing alarak, genelge çıkararak terörü ortadan kaldırmanın ve bombalı saldırıları önlemenin mümkün olmadığı, yaşadığımız bu üzücü olaylarla apaçık ortadadır. Günübirlik politikalarla terörle mücadele etmek mümkün değildir." diye konuştu.
Okutan, iktidarın kusurları üzerinden atmak için geliştirdiği politikaların ve terörle mücadelenin günübirlik çözüm önerileri olduğunu öne sürdü.
- "Bunlar teröre çanak tutmaktır"
AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler de Ankara Garı'ndaki saldırıyı üstlenen DAEŞ terör örgütünün Suriye çıkışlı olduğunu ve El Muhaberat tarafından desteklendiğini, PKK ile işbirliği yaptığını, Ankara saldırısının da "kokteyl bir saldırı" olduğunu söyledi.
Terör örgütü PKK'nın elebaşları ile DAEŞ terör örgütü yetkililerinin hedeflerinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti'yi yıkmak olduğunu farklı zamanlarda dile getirdiklerini hatırlatan İşler, "Dolayısıyla siz nasıl olur da Türkiye'yi, AK Parti'yi DAEŞ'e destek vermekle suçlarsınız?" dedi.
İşler, Ankara Garı'ndaki saldırının ardından bazı gazetelerin teröre destek verir mahiyette manşetler attığını, haberler yayınladığını belirterek "Bunlarda azıcık millilik, yerlilik, bu ülkeyi sevmek yok mu? Paris'te saldırı olunca 'terör' oluyor da burada olunca 'katliam' manşeti atıyorlar. Doğrudan hükümeti suçluyorlar. Bizde olduğunda ne tür manşetler atanların başka yerde olunca ne tür manşetler attığını biliyoruz. Bunlar teröre çanak tutmaktır." diye konuştu.
Konuşmaların ardından yapılan oylamada, CHP'nin Ankara Garı'daki terör saldırısının araştırılmasına yönelik araştırma önergesinin gündeme alınması önerisi kabul edilmedi.
Bu arada, TBMM Başkanvekili ve CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi'nin, 2B arazilerini mülkiyet edinmeleri için hak sahiplerine ek süre verilmesini öngören kanun teklifinin, komisyonda 45 günlük süresi içinde sonuçlandırılmadığı için doğrudan gündeme alınması önergesi kabul edilmedi.
- Özel ile İnceöz arasında tartışma
AK Parti Grup Başkanvekili İlknur İnceöz, hükümetin de 2B arazi sahiplerinin mağduriyetlerinin giderilmesi için bir çalışma içinde olduğunu, çalışmalar bittiğinde konunun gündeme geleceğini söyledi.
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, bunun üzerine, AK Parti'nin kanun teklifleri ne kadar doğru ve yerinde olursa olsun muhalefetten geldiği için ret oyu verdiğini, daha sonra da konuya ilişkin kendi düzenlemelerini gündeme getirdiğini ifade ederek "Böyle yaparak düzenlemeleri kendilerine mal etmeye çalışıyorlar. Burası gerçekten Parlamento, milletvekilleri de özgür iradeleriyle karar veriyor olsa bu teklifin gündeme alınmasına 'Evet' derlerdi." dedi.
Özel, "Bugün AKP'nin Bakanlar Kurulu toplantısı, Meclis'te grup toplantısı yapamadığı Saray eliyle doğrudan fişinin çekildiği bir darbe süreci yaşıyoruz. AKP grubunun yerinde yeller esiyor, grup toplantısı yapamıyorsunuz, Bakanlar Kurulu yapamıyorsunuz." ifadesini kullandı.
AK Parti'li İnceöz de "Yazık, çok yazık ki anamuhalefet partisinin başka konuşacak konusu yok ki iktidar partisinin iç meselesini, kendi içindeki meselesini konuşuyor. Bu durum anamuhalefet partisinin malzemesiz kaldığını göstermektedir." dedi.
HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel ise "Bu yaşanan darbe, Saray'ın Başbakan'a yaptığı darbe, bir partinin iç sorunu değil tüm Türkiye'nin sorunudur. Bir hükümetin, Başbakan'ın görevini yerine getirmemesi nasıl oluyor da sadece AKP'nin iç sorunu oluyor, bunu düşünmek gerek." değerlendirmesinde bulundu.
AA