TBMM (AA) - TBMM Genel Kurulunda, 1995 yılında Srebrenitsa'da yaşanan soykırımda hayatını yitirenler, siyasi parti temsilcilerinin yaptıkları konuşmalarla anıldı.
Genel Kurulda, Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş'in, Srebrenitsa katliamıyla ilgili konuşmasının ardından muhalefet partilerinin grup başkanvekillerinin İçtüzük uyarınca, bu konuyla ilgili 10'ar dakika söz talebinde bulunması tartışmaya neden oldu. TBMM Başkanvekili Pervin Buldan ile AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş arasında tartışma yaşandı.
Elitaş, Buldan'dan İçtüzüğü uygulamasını isteyerek, "Eğer İçtüzüğü uygulamazsanız sizi Meclis Başkanı'na şikayet ederiz." dedi.
Bunun üzerine Buldan, "Zaten işiniz beni şikayet etmek." karşılığını verdi.
Mustafa Elitaş da "TBMM Başkanvekili terör örgütünü övemez. TBMM Başkanvekili olarak terör örgütünü övdüğünüz için TBMM Başkanı'na şikayetçi olduk." diye konuştu.
Pervin Buldan, daha sonra Srebrenitsa katliamı ile ilgili siyasi parti gruplarına 10'ar dakika süre vereceğini söyledi.
AK Parti'nin buna itiraz etmesi üzerine Buldan, birleşime ara verdi ve grup başkanvekillerini Başkanlık Divanı'nın arkasındaki bölüme davet etti.
Aradan sonra birleşimi açan Buldan, uzlaşma sağladıklarını ve konuşmacılara 5'er dakika süre vereceğini söyledi.
- Konuşmalar
MHP Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı, Bosna'da ve Balkanlar'da en çok seyredilen televizyon kanalının Türk televizyonu olduğunu belirterek, "Bu nedenle bu tartışmayı kınıyorum ve yazıklar olsun diyorum. Srebrenitsa katliamı ile ilgili herkes bir şeyler söylese ne olur? Geçen yıl bu katliam kınanmıştı." dedi.
Srebrenitsa'nın katliamdan önce 25 bin kişinin yaşadığı şehir olduğunu ifade eden Sancaklı, "Srebrenitsa'da 6 bölge güvenli bölge ilan edilmişti. BM gücü olarak 400 tane Hollanda askeri vardı, ancak katliam önlenmedi." diye konuştu.
Katliamın nasıl gerçekleştiğini anlatan Sancaklı, "18 milyonluk Yugoslavya bölünüyor, parçalanıyor, 8 bölgeye ayrılıyor. Biz yıllardır kardeş kardeş yaşıyoruz, şimdi bizde yapılmak istenen de aynısı. Çok dikkatli ve akıllı olmak durumundayız. Bizim ortak değerimiz Türkiye Cumhuriyeti." sözlerini sarf etti.
MHP'li Sancaklı, katliamda binlerce insanın öldüğünü, 18 bin kişinin hala kayıp olduğunu ifade ederek, "Toplu mezarları kelebeklerden buluyorlar. O dönemde kelebekler sadece bir çiçeğe konuyor. Bu çiçek sadece mezarların olduğu yerde yetiştiği için, o kelebeği takip ederek mezarları buluyorlar." ifadesini kullandı.
- "Hayatımda taşıdığım en hafif tabutlardı"
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, "Çocuklar küçük kurşunlarla öldürülmesin anne" denilen katliamın konuşulduğunu söyledi.
Bosna Hersek'te dün gerçekleştirilen anma törenlerine katıldığını söyleyen Tanrıkulu, "Birçok cenazeye katıldım, tabut taşıdım, ölüme tanıklık ettim ama hayatımda taşıdığım en hafif tabutlardı. Çünkü, içlerinde sadece bir kaç kemik vardı. Dün de 127 kurban defnedildi ve 14'ü çocuktu." diye konuştu.
Tanrıkulu, Avrupa'nın göbeğinde gerçekleşen bu katliamda 8 bin 372 insanın katledildiğini hatırlatarak, "Binlerce insan toplu mezarlara konuldu. İnsanlar 21 yıl aradan sonra bile bir parça kemik arıyor, cenazelerini arıyor." sözlerini kullandı.
- "Herkesin aynı hassasiyeti taşıması önemli"
AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, bu insanlık dramında, bütün siyasi partilerin aynı hassasiyetleri taşımasının önemine değindi.
Bosna-Hersek'in, bağımsızlığını ilan etmesinin ardından Hırvatların da dahil olduğu, Sırpların saldırılarına maruz kaldığını kaydeden Çavuşoğlu, şunları kaydetti:
"Yaşanan savaşta 250 bin Boşnak kardeşimiz hayatını kaybetti. Bu savaş, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'nın göbeğinde yaşanmış en bir büyük trajedidir. Bile bile yaşanmıştır. Savaşta Bosna, Sırplar tarafından kuşatılıyor; BM askerleri geri çekilerek, Bosnalıların katledilmesine müsaade ediliyor. İnsafsızca ve hunharca yaşanan bir katliamdır. Biz her türlü bağımızın olduğu bu bölgenin, çatışmalardan uzak olmasını arzu ediyoruz. Balkanlar'da barışı temin edemezsiniz, küresel barışı temin edemezsiniz. Son iki dünya savaşı da oradan çıkmıştır."
HDP İstanbul Milletvekili Celal Doğan ise herkesin hemfikir olduğu bir konunun bile böyle sulandırılma noktasına getirilmesinin kendisini üzdüğünü söyleyerek, "Bu mesele, Türkiye için, Balkanlar için ve şu anda bizim ülkemizde yaşanan bazı sorunlar için ibreti alem bir olaydır. Bu nedenle bu konunun çok daha hassas ve titiz ele alınması gerekir." dedi.
TBMM Başkanvekili Buldan da Başkanlık Divanı olarak, Srebrenitsa katliamında yaşamını yitirenlere rahmet, yakınlarına da başsağlığı dilediklerini ilettiklerini söyledi.
AA