TBMM heyetinin Hollanda temasları

TBMM Aile Bütünlüğünün Korunması Araştırma Komisyonu Başkanı Keşir:- "Eğer toplumda bir umut varsa o zaman uyum daha kolaylaşabiliyor"- "Uyum ve entegrasyondan bahsetmek için umudun yaşıyor olması lazım"

ROTTERDAM (AA) - TBMM Aile Bütünlüğünün Korunması Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, Avrupa’da yaşayan Türklerin uyumlarının sağlanmasının yolunun umudun canlı tutulmasından geçtiğini belirterek, “Eğer toplumda bir umut varsa o zaman uyum daha kolaylaşabiliyor.” dedi.

Keşir, komisyon üyeleriyle Hollanda’ya gerçekleştirdiği ziyaret çerçevesinde Rotterdam’da Gençlik Koruma Merkezi yetkilileri ve Türklerle bir araya geldi.

TBMM Aile Bütünlüğünün Korunması Araştırma Komisyonu’nun mecliste temsil edilen tüm partilerin ortak imzasıyla kurulduğuna işaret eden Keşir, Türkiye ve yurt dışında yapacakları temasların ardından bir rapor hazırlayarak bunu TBMM’nin yanı sıra ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşacaklarını söyledi.

Avrupa’da yaşayan 8 milyon Türk’ün sorunlarının da komisyonlarının ilgi alanında olduğuna değinen Keşir, “Belki biz direkt çözücü değiliz. Buradaki vatandaşlarımızın muhatabı buradaki hükümetler. Ama en azından sorunu bilir ve muhtemel bir çözüm önerisi üretebilirsek bunun hükümetler arası bir lobi çalışmasında faydası olacağını düşünüyoruz. Onun için buradayız.” diye konuştu.

Yurt dışındaki Türklerin sorunlarının ikamet edilen ülkelerin hükümetleriyle uyumlu bir şekilde hareket edilerek çözülebileceğini kaydeden Keşir, şu değerlendirmede bulundu:

“Buranın uygulamalarıyla uyumlu barışık bir çözüm üretilmesi lazım. Bizimki sadece teklif olacak o anlamda. Ama bu teklif de hükümetler arası lobide kullanılacak bir şey. Türkiye’ye göre bazı iyi uygulamalar da gördük. Ama Türkiye de çok ilerledi. Eğer çok yakın temasları yoksa buradaki vatandaşlarımız bazen Türkiye’deki ilerleyen uygulamaları göremeyebiliyor. Mesela koruyucu ailelikte, çocuk desteklerinde biz çok iyi noktaya geldik. Bugün dinledim Hollanda modelini, neredeyse yüzde 90 benziyor bizimkiyle.”

Avrupa’daki Türklerin yaşadıkları problemlerin ikamet edilen ülkeye göre değişiklik arz ettiğine de değinen Keşir, Almanya’da hala uyum ve dil konusunun önemli bir sorun olarak ön plana çıktığını ifade etti.

Keşir sözlerine şöyle devam etti:

“Bu sorunun çözümü iki taraflı. Hem bizim vatandaşlarımızın buna gayret etmesi lazım hem de hükümet politikalarının biraz umut verici olması lazım. Yani uyum ve entegrasyondan bahsetmek için umudun yaşıyor olması lazım. İnsanlar umutsuz ve mutsuzsa daha içlerine, daha kendi toplumlarına kapanıyorlar. Hem çalışma alanı hem çocukların geleceği açısından eğer toplumda bir umut varsa o zaman uyum daha kolaylaşabiliyor. Artık geri dönmeyecekler. O kısım bitti. Dördüncü nesil yaşıyor artık. Türklerin kendi kültürel değerlerini yaşatmalarına hükümetlerin hoşgörülü olması, insanlarımızın da bunu yaparken buradaki hükümetlerin politikalarıyla barışık bir şekilde yaşam sürmeleri gerekiyor.”

Türk toplumuna çocuklarının eğitimine önem vermeleri tavsiyesinde de bulunan Keşir, toplumda saygın bir yer edinmemin yolununun iyi bir eğitimden geçtiğini dile getirdi.

Keşir başkanlığındaki heyette ayrıca AK Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik, Ordu Milletvekili Ergün Taşçı ile CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet de yer aldı.

AA

Gündem Haberleri

Nevşehir’in Genç Ustaları 1,6 Milyon TL Kazandı!
Konya'da hava 8 derece olursa, Alanya denize girer
Futbol sahası patates tarlasına döndü
Bir yılda 230 milyon kişi uçtu
Kim Milyoner Olmak İster'in Yılbaşı geliri çocuklara gidiyor