TBMM (AA) - TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, "Almanya'da PKK yöneticisine 3 yıl hapis cezası verilmesine ilişkin, "Bu dava da göstermiştir ki PKK terör örgütü eskiden olduğu gibi Almanya'yı geri çekilme, finans kaynağı edinme ve militan toplama alanı olarak kullanmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.
Yeneroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Düsseldorf Yüksek Eyalet Mahkemesi'nin yasaklı terör örgütü PKK'nın Almanya'daki eski bir üst düzey yöneticisine 3 yıl hapis cezası verildiğini belirterek, nadiren de olsa PKK terör örgütü yöneticilerinin yargı önüne çıkarıldığını ve ceza aldıklarını ifade etti.
Almanya'nın terörle daha etkin mücadele edebilecek imkana sahip olduğunu vurgulayan Yeneroğlu, şunları kaydetti:
"Bu dava da göstermiştir ki, PKK terör örgütü eskiden olduğu gibi Almanya'yı geri çekilme, finans kaynağı edinme ve militan toplama alanı olarak kullanmaktadır. 52 yaşındaki terör örgütü yöneticisinin Almanya'nın Duisburg, Bonn, Köln, Bielefeld, Essen, Bochum, Dortmund ve Düsseldorf gibi pek çok şehrinde PKK'nın propaganda faaliyetlerini, örgütsel ve personel meselelerini koordine ettiği kanıtlanmıştır."
Almanya genelinde aynı faaliyeti yürüten daha yüzlerce PKK yöneticisi bulunduğunu aktaran Yeneroğlu, güvenlik birimleri tarafından takip edilmelerine rağmen, neredeyse hiçbirisiyle ilgili herhangi bir işlem yapılmadığını belirtti.
Yargılanmanın olması durumunda ise işlenen suç karşısında verilen cezaların orantısız bir şekilde küçük ve çoğu olayda caydırıcılıktan uzak olduğunu ifade eden Yeneroğlu, bu nedenle PKK elebaşları, mensupları ve sempatizanlarının cezalandırılma kaygısı taşımadan hareket ettiklerini, terör örgütünün amaçları doğrultusunda çalıştıklarını bildirdi.
Düsseldorf Yüksek Eyalet Mahkemesi'nin hükümlünün Kürt halkı için mücadele ettiğini varsaydığına işaret eden Yeneroğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Bu durum Türkiye'deki Kürt halkının gerçek durumu hakkındaki cehaleti göstermektedir. Zira PKK teröründen en fazla zarar gören kesim onlardır. Çocuk ve gençlerin ailelerinden koparılarak dağa çıkartılması ve hatta intihar eylemcisi haline getirilmesi, suçsuz sivillerin koruyucu kalkan olarak kullanılması ve örgüte zorunlu maddi yardımda bulunmayanların ölümle cezalandırılması gibi birçok eyleme maruz kalmaktadırlar. Mahkeme şu soruyu kendine sormalıydı: Şayet PKK terörü tüm gücüyle Almanya'ya yönelerek ölümlere sebep olsaydı yine de sözde Kürt halkı için yapılan mücadele göz önünde bulundurulur muydu? Eminim ki o zaman farklı bir karar verilirdi."
AA