TBMM'de bu hafta

HDP'nin, Adalet Bakanı Bozdağ ile Milli Eğitim Bakanı Yılmaz hakkında verdiği gensorular görüşülecek - TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunun bütçe mesaisi başlıyor. Komisyon, 2017 yılı bütçesinin geneli üzerinde görüşmeler yapacak- FETÖ Darbe Girişimini Araştır

TBMM (AA) - COŞKUN ERGÜL - Meclis, 2017 yılı bütçesinin de aralarında bulunduğu önemli düzenlemeler için bu hafta yoğun mesai yapacak.

TBMM Genel Kurulunda, HDP'nin, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz hakkında ayrı ayrı verdiği gensorular görüşülecek.

HDP'nin, "sokağa çıkma yasakları nedeniyle oluşan eğitim hakkı ihlallerini gideremediği, 15 Temmuz Darbe Girişiminin ardından öğretmenlerin meslekten ihracı ve açığa alınmasında hak ihlallerine sebebiyet verdiği, mülakata dayalı sözleşmeli öğretmen alımıyla kadrolaşmaya ve eğitimde güvencesiz istihdama yol açtığı ve proje okulu uygulaması ile eğitimin niteliğini değiştirmeyi amaçladığı" iddiasıyla Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz hakkında verdiği gensorunun gündeme alınıp alınmayacağına ilişkin görüşmeler, 1 Kasım Salı günü yapılacak.

HDP'nin, "Ülkede mevcut yasalar ve anayasanın hiçe sayılması, hukuksuzluklar, haksızlıklar, adaletin yokluğu, işkence ve kötü muamele başta olmak üzere evrensel hakların ihlal edildiği" iddiasıyla Adalet Bakanı Bekir Bozdağ hakkında verdiği gensorunun gündeme alınıp alınmayacağına ilişkin görüşmeler de aynı gün yapılacak.

Genel Kurul, 2-3 Kasım Çarşamba ve Perşembe günleri ise Bilirkişilik Yasa Tasarısı için mesai yapacak.

"Temel kanun" olarak görüşülecek düzenlemeyle, bilirkişilik yasal düzenlemeye kavuşacak.

Düzenlemeyle; genel bilgi veya tecrübeyle ya da hakimlik mesleğinin gerektirdiği hukuki bilgiyle çözümlenmesi mümkün konularda bilirkişiye başvurulamayacak. Bilirkişilik Danışma Kurulu, Bilirkişilik Daire Başkanlığı ve Bilirkişilik Bölge Kurulu kurulacak.

Bilirkişilik sicili ve listesinde kayıtlı olmadan görevlendirilenler ile listeye kaydolmaktan muaf tutulanlar, etik ilkelere aykırı olarak bilirkişilik faaliyetinde bulunduklarının tespit edilmesi halinde bilirkişilik yapmaktan yasaklanabilecek.

Adli Tıp Kurumu Genel Kurulu yerine, Adli Tıp Üst Kurulları kurulacak. Adli Tıp Kurumu bünyesinde kurulacak ihtisas kurulları ile üst kurullar, 1 Ocak 2017 tarihinde göreve başlayacak.

Gerçeğe aykırı bilirkişilik yapanlara 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası verilecek. Bilirkişiye, sarf ettiği emek ve mesaiyle orantılı bir ücret ile inceleme, ulaşım ve konaklama giderleri ödenecek.

- Bütçe mesaisi başlıyor

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunun bütçe mesaisi başlıyor.

Komisyon, geçen hafta Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın bütçeyi komisyona sunmasının ardından; 2 Kasım günü, 2017 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2015 Yılı Merkezi Yönetim Kesinhesap Kanunu Tasarısının geneli üzerinde görüşmeler yapacak.

Komisyonda, 3 Kasım günü; TBMM, Cumhurbaşkanlığı, Sayıştay, Kamu Denetçiliği Kurumu, Başbakanlık, MİT Müsteşarlığı, MGK Genel Sekreterliği, Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı, Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, Başbakanlık Tanıtma Fonu Genel Sekreterliği, Diyanet İşleri Başkanlığı ile Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun bütçeleri ele alınacak.

- Ceza yargılamasında değişiklikler öngören tasarı görüşülecek

Adalet Komisyonu, 2 Kasım Çarşamba günü toplanarak, Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısını görüşecek.

Ceza yargılamasında değişiklikler öngören tasarıya göre, Adalet Bakanlığında Alternatif Çözümler Daire Başkanlığı kurulacak; Başkanlık, ön ödeme, uzlaştırma ve kamu davasının açılmasının ertelenmesi gibi alternatif usullerin etkin şekilde uygulanmasını sağlayacak.

Çocuğu cinsel yönden istismar eden kişi 8 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak, cinsel istismarın sarkıntılık düzeyinde kalması halinde, 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Mağdurun 12 yaşını tamamlamamış olması halinde verilecek ceza istismar durumunda 10 yıldan, sarkıntılık durumunda 5 yıldan az olamayacak.

Dilekçe Komisyonu ile İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyelerinden kurulu Karma Komisyon ise 1 Kasım Salı günü yapacağı toplantıda, Kamu Başdenetçisi aday adayı, eski AK Parti Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün'ü dinleyecek. Karma Komisyon, TBMM Genel Kuruluna bildirilecek 3 kamu başdenetçisi adayının seçimini de yapacak.

- KİT Komisyonu denetimlerine başlayacak

TBMM KİT Komisyonu, bu hafta denetimlerine başlayacak.

Komisyon, 2 Kasım günü Eximbank, Türkiye Kalkınma Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğü, Kalkınma Yatırım Menkul Değerler A.Ş, Arıcak Turizm ve Ticaret A.Ş.'nin; 3 Kasım günü ise Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürlüğü ile Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünün hesaplarını inceleyecek.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu, önemli isimleri dinlemeye bu hafta da devam edecek.

Komisyon; eski Jandarma Genel Komutanı Galip Mendi, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan, eski Ankara Valisi ve eski Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar, eski Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz, 15 Temmuz gecesindeki Özel Harekat Daire Başkanı ve eski Ankara Emniyet Müdürü Cevdet Saral'ı dinlemeyi planlıyor.

AA

Türkiye Haberleri

Yollarda Tehlike Kol Geziyor! Kime Neden Ceza Yazıldı? İşte Cevabı
Ekmek Tüketiminde Dünya Şampiyonu: Türkiye!
Hakkari'de son depremler 7 büyüklüğünde depreme işaret ediyor