TCMB Başkanı Karahan'dan asgari ücret yorumu

TCMB Başkanı Fatih Karahan, asgari ücretin belirlenmesi sürecinde Merkez Bankası’nın rolünün olmadığını, sadece enflasyon tahminleri doğrultusunda varsayımlar geliştirdiklerini belirtti.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, 2024 yılı Dördüncü Çeyrek Enflasyon Raporu bilgilendirme toplantısında asgari ücret hakkında sorulan sorulara yanıt verdi. Karahan, asgari ücretin belirlenmesinde TCMB'nin bir karar verme yetkisi bulunmadığını belirterek, "Biz karar verici değiliz. Bir kurul var ve süreçler bu kurulda işliyor. Bu sürecin bir parçası olmadığımız gibi resmi ya da gayriresmi herhangi bir tavsiyede bulunmuyoruz" ifadelerini kullandı.

"Enflasyon Tahminleri Kapsamında Ücret Varsayımları Yapıyoruz"

Karahan, enflasyon raporları kapsamında çeşitli ekonomik varsayımlar yapmak zorunda olduklarını belirtti. "Tabii ki raporumuzda enflasyon tahmini vermek durumundayız ve bu tahminleri yaparken, ücret gelişmeleri dahil çeşitli varsayımlar oluşturuyoruz. Ancak yüksek enflasyon, ücretlerin reel olarak erimesine neden oluyor ve bizim görevimiz enflasyonu kalıcı bir şekilde düşürüp fiyat istikrarını sağlamaktır," dedi.

Osman Cevdet Akçay: "Asgari Ücret Artışlarının Enflasyona Etkisini İnceliyoruz"

TCMB Başkan Yardımcısı Osman Cevdet Akçay da asgari ücret artışlarının enflasyona geçişkenliği üzerine çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Akçay, "Ekonomik faaliyetin nispeten zayıfladığı bir dönemde asgari ücret artışı yapılması, geçişkenliği azaltabilir. Döngünün yavaşlama döneminde yapılan artışların enflasyona etkisi daha sınırlı olur" açıklamasında bulundu.

"Diğer Ücret Artışları Asgari Ücretin Gerisinde Kalabilir"

Akçay, asgari ücret artışlarının iktisadi faaliyet üzerindeki etkilerini değerlendirirken diğer ücretlerin asgari ücretin gerisinde kalabileceğine dikkat çekti. "Bu süreçte yapılacak olan asgari ücret artışı düşük vasıflı çalışanların ücretlerinin dağılımını etkilemeyecek şekilde düzenlenebilir," dedi.

"İleriye Dönük Endeksleme Gerekli"

Akçay, ücret artışlarında ileriye dönük endekslemenin önemine vurgu yaparak, "Geriye dönük endekslemeler enflasyon üzerinde olumsuz bir döngü yaratıyor. İleriye dönük endekslemeye geçmek hem kamu hem özel sektör için daha sürdürülebilir bir çözüm olabilir," değerlendirmesini yaptı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Bin 300 yıllık zeytin ağacından hasat yapıldı
Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini güncelledi
Altın fiyatlarına ABD freni: Düşüş devam edecek mi?
Dubai çikolatası en çok aranan ilk 3 kelime arasına girdi
Çikolatalar kapışıyor: Bir tane de Trabzon'dan geldi