TCMB'nin banka ekonomistlerine sunumu

Sunumdan:- "Son aylarda işlenmemiş gıda fiyatlarının olumlu seyri ve çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeye bağlı olarak enflasyonda belirgin bir düşüş gözlenmiştir"- "Bununla birlikte, hizmet enflasyonundaki ve birim iş gücü maliyetlerindeki gelişmel

İSTANBUL (AA) - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından, son aylarda işlenmemiş gıda fiyatlarının olumlu seyri ve çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeye bağlı olarak, enflasyonda belirgin bir düşüş gözlendiği bildirildi.

TCMB'nin Banka Ekonomistleri Bilgilendirme Toplantısında yapılan sunum, bankanın internet sitesinde yayımlandı.

"İktisadi Faaliyet", "Dış Denge", "Enflasyon" ve "Parasal ve Finansal Koşullar" başlıkları altında bilgi verilen sunumda, dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ile tüketici kredilerinin ılımlı seyrinin, cari dengedeki iyileşmeyi desteklediği belirtildi.

İç talep büyümeye pozitif katkı verirken, Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisinin sürdüğü aktarılan sunumda, şunlar kaydedildi:

"Yakın dönemde küresel oynaklıklarda bir miktar artış yaşanmıştır. Gelişmekte olan ülkelere yönelik portföy akımlarında son haftalarda zayıflama gözlenirken, risk primi göstergeleri bir miktar artmıştır. Kurul, sıkı para politikası duruşunun, temkinli makro ihtiyati politika çerçevesinin ve 2015'in ağustos ayında yayımlanan yol haritasında belirtilen politika araçlarının etkili bir şekilde kullanılmasının ekonominin şoklara karşı dayanıklılığını artırdığını değerlendirmektedir. Bu doğrultuda Kurul, sadeleşme yönünde ölçülü bir adım atılmasına karar vermiştir."

Sunumda, son aylarda işlenmemiş gıda fiyatlarının olumlu seyri ve çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeye bağlı olarak enflasyonda belirgin bir düşüş gözlendiğine işaret edilerek, hizmet enflasyonu ve birim iş gücü maliyetlerindeki gelişmelerin ise likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasını gerektirdiği vurgulandı.

İthalat girdi fiyatlarındaki düşük seviyelerin son aylarda enflasyon üzerindeki maliyet yönlü baskıları hafiflettiği dile getirilen sunumda, enflasyon beklentilerinin de son aylarda bir miktar iyileştiği anımsatıldı.


- "Azalan turizm gelirleri ikinci yarıda dış denge üzerinde olumsuz etki yapabilecektir"


Sunumda, Gayrisafi Yurt içi Hasılanın ılımlı ve istikrarlı büyüme eğilimini koruduğu belirtilerek, yurt içi siparişlerin yakın dönemde toparlandığı, ihracat siparişlerinin ise zayıf seyrettiği ifade edildi.

Güven endekslerinin oynak bir seyir izlediği bildirilen sunumda, istihdamdaki istikrarlı artış devam ederken, işsizlik oranının yakın dönemlerde gerilediği kaydedildi.

Sunumda, jeopolitik risklerin, ihracat artışını sınırladığının altı çizilerek, "Petrol fiyatlarındaki düşüşün cari denge üzerindeki olumlu etkisinin sürmesi beklenmektedir. Cari işlemler dengesindeki iyileşmenin devam edeceği öngörülmekle birlikte azalan turizm gelirleri yılın ikinci yarısında dış denge üzerinde olumsuz etki yapabilecektir. Cari işlemler açığı finansmanı uzun vadeli borçlanma ve doğrudan yabancı sermaye yatırımları ile sağlanmaktadır." değerlendirmeleri yapıldı.

Getiri eğrisinin yataya yakın konumunu koruduğuna değinilen sunumda, tüketici kredisi faiz oranlarının da yakın dönemde bir miktar düşüş sergilediğine işaret edildi.

Sunumda, parasal ve finansal koşullardaki sıkılaşma sonucu yıllık kredi büyüme hızlarındaki azalışın sürdüğü bilgisi verilerek, ticari kredilerin tüketici kredilerine göre daha hızlı büyümesinin; fiyat istikrarı, finansal istikrar ve dengelenme sürecine katkı yaptığı vurgulandı.

AA

Ekonomi Haberleri

Konya'daki Döneminin İlk Yatırımı İflas Etti
Konya'nın İlçesine 50 Bin Metrekareye AVM
HAK-İŞ, asgari ücret zammından memnun değil
2025’te Antalya’ya 18 milyon turist bekleniyor
Suriyelilerin dönüşü, ikinci el eşya piyasasını da hareketlendirdi