TDSYMB İç Anadolu Bölgesi Birlik Başkanları Toplantısı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Demirok:- "14-15 kilogram kırmızı et tüketimimizin yüzde 90'ı sığır etine, yüzde 5-8'i ise küçükbaş hayvana dayanıyor. AB'de ise bunun yüzde 70'i domuza dayanıyor. AB ülkeleri ne kadar

AKSARAY (AA) - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Burhan Demirok, "14-15 kilogram kırmızı et tüketimimizin yüzde 90'ı sığır etine, yüzde 5-8'i ise küçükbaş hayvana dayanıyor. AB'de ise bunun yüzde 70'i domuza dayanıyor. AB ülkeleri ne kadar sığır ve koyun eti yiyorsa bizde o kadar tüketiyoruz." dedi.

Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği (TDSYMB) tarafından Aksaray'da bir otelde düzenlenen "İç Anadolu Bölgesi Birlik Başkanları" toplantısı düzenlendi.

Toplantıda konuşan Demirok, Türkiye'de 18,5 milyon ton süt üretimi yapıldığını, bunun kişi sayısına bölündüğünde yaklaşık 220 litreye ulaştığını söyledi.

Türkiye'de kaliteli süt üretilmesini istediklerini, bunun için üreticileri desteklediklerini belirten Demirok, şöyle konuştu:

"Süt analiz desteği diye bir uygulamaya başladık. Bu yıl da devam edecek. Amacımız kalite kriterlerini sağlayan süt üreticilerine ilave destek sağlamak. Destek kapsamında verdiğimiz fiyat hayvan başına yıllık 120 lira civarında. Yani aldığı süt desteğinden hariç bir destek. Burada ilk etapta sütün mikrobiyolojik yük, yağ ve protein değerini analizde öne çıkarmak istiyoruz. Avrupa Birliği (AB) ile yarışabilmemiz için üretim kapasitelerimizi karşılaştırmak gibi bir yaklaşımımız olmamalı. Hollanda'da sütte yağ oranı yüzde 4,4 - 4,2 iken bizde ortalama olarak 3,5 civarında. Bu ortalama bir değerdir."

Demirok, Türkiye'de kırmızı et tüketiminin yıllık kişi başı 15 kilogram olduğunu, AB ülkelerinde bu rakamın 60 kilograma kadar çıktığını ifade etti.

Demirok, "Ama bir parantezi öne çıkarmamız gerekiyor. 14-15 kilogram kırmızı et tüketimimizin yüzde 90'ı sığır etine, yüzde 5-8'i ise küçükbaş hayvana dayanıyor. AB'de ise bunun yüzde 70'i domuza dayanıyor. AB ülkeleri ne kadar sığır ve koyun eti yiyorsa bizde o kadar tüketiyoruz." dedi.

Vali Aykut Pekmez ise Aksaray'ın tarım şehri olduğunu vurgulayarak, kentte yıllık 340-360 bin ton süt, yaklaşık 12-13 bin ton et üretimin yapıldığını, yonca üretiminde ise Türkiye genelinde ilk 3'de yer aldıklarını kaydetti.

Toplantı daha sonra birlik başkanlarının güncel genel sorunları değerlendirmeleri ile devam etti.

Toplantıya TDSYMB Genel Başkanı Cemalettin Özden, Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin ile 20 ilden birlik başkanı ve temsilcileri katıldı.

AA

Ekonomi Haberleri

Memur-Sen'den refah payı eylemi
Gıdada anlamsız zamlar son bulmalı
En Düşük Emekli Maaşı 14.469 TL’ye Yükseliyor
Otomobil ve Hafif Ticari Araç Pazarı 2024'te Büyümeye Devam Etti
Gayrimenkul sektörü 2025’ten umutlu