ANKARA (AA) - Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasında yapılacak ilaç alım protokolü için bugün tekrar bir araya geleceklerini, sundukları tekliflerin "makul" olduğunu belirterek, "Sayın Bakan'ın verdiği teklif, bizim teklifimizin yüzde 15'i. Dolayısıyla, bu teklif kabul edilebilir bir teklif değil. Karşımıza makul ölçülerde gelinirse, bu talepler esnetilebilir. Hiçbirisi esnetilemez talepler değil." dedi.
Çolak, SGK ile TEB arasında imzalanacak ilaç alım protokolüyle ilgili basın toplantısı düzenledi.
Eczacılık alanının 2004 yılından bu yana ekonomik daralmayla karşı karşıya olduğunu ifade eden Çolak, eczacının tüm gelirinin ilaç fiyatlarına bağlı olduğunu dile getirerek, "İlaç fiyatları son on yılda 572 kez düşmüştür. Fiyatlar azaldıkça eczacının geliri de düşmektedir. Üstelik eczacının ne ilaç satışını artırmak gibi bir çabası ne de ilaç fiyatlarının yükselmesini istemek bir gayesi olamaz" diye konuştu.
Son yıllarda çok sayıda eczanenin kapanma noktasına geldiğini öne süren Çolak, son 13 yılda hekime gitme sıklığının 2,1'den 8,3'e çıktığını ve eczanelerce karşılanan reçete sayısının da yıllık 337 milyon 30 bine ulaştığını söyledi. Çolak, eczanelerden günlük bir milyona yakın reçetenin karşılandığını anlatarak, şunları ifade etti:
"Toplam 25 binden fazla eczanenin yüzde 63,8'i gibi büyük bir çoğunluğu ekonomik bakımdan kırılgan bir dengede varlığını sürdürmeye çalışmaktadır. Eczacıların yüzde 54,8'i kredi kullanmakta, kredi kullanan eczacıların yüzde 66'sı ise sürekli olarak kredi almak zorunda kalmaktadır. Eczaneler, Türkiye'nin 25 bin 500 noktasında 78 milyon vatandaşımıza ve sayıları 3 milyona yaklaşan mülteciye yaygın, kesintisiz sağlık hizmeti sunmaktadır. Diğer yandan eczanelerin 2005'ten bugüne kamu adına tahsil ettikleri muayene katılım payları dolayısıyla kamuyu her yıl en az 276 milyonluk personel maliyetinden kurtardığı asla göz ardı edilmemesi gereken bir husustur. Büyük özveriyle ülkenin dört bir köşesinde nitelikli sağlık hizmet sunumu veren eczanelere bu yıl için ayrılan 21.406 milyar ilaç bütçesinden nefes aldıracak bir pay aktarılabilir.
Ekonomi Koordinasyon Kurulunun ilaç sanayicilerine 1,2 milyar gibi bir rakam aktarırken kaynak olmadığı gerekçesiyle eczacılara bunun onda biri kadar rakamlar reva görmesi hakkaniyet adına açıklanmaya muhtaç büyük bir çelişkidir. İlaç harcamaları sağlık harcamalarının geçmiş yıllarda yüzde 45'lerdeyken bugün bu oran yüzde 20'lere gerilemiştir."
-Taraflar, bugün saat 19.00'da bir araya gelecek
Çolak, SGK ile yapılacak ilaç alım protokolünde kendilerinin sunduğu taleplere olumlu bir yanıt alamadıklarını, görüşmelerin bir an önce olumlu sonuçlanmasını arzu ettiklerini vurgulayarak, şöyle devam devam etti:
"Altını özenle çizmek isteriz ki, amacımız asla bir kaos yaratmak değildir. Biz ayakta kalmak için, yaşamak için sadece hakkımız olanı istiyoruz. Biz, protokolleri üçer ay süreyle uzattık. Şimdi, artık bir daha uzatmanın bir faydası olmayacağını düşünüyoruz ve yeniden bir uzatma talebimizin bulunmayacağını ilan ediyoruz.
Sayın Bakan, dün aradılar bizi ve bugün saat 19.00'da Çalışma Bakanlığında birlikte görüşeceğimiz bir toplantıya davet ettiler. Biz, o toplantıya gideceğiz ve önümüzde 36 saatlik bir süre var. Buradan, söylediğimiz şey, 'Görüşmeleri askıya aldık' şeklinde değil. Biz, görüşmeleri sürdürüyoruz. Sayın Bakan'ın da sorunu çözmekle ilgili kamuoyuna yaptığı açıklamalar var ama sorunu getirdiği taleple çözme şansının olmadığını da ifade ediyoruz. Sayın Bakan'ın verdiği teklif, bizim teklifimizin yüzde 15'i. Dolayısıyla, bu teklif kabul edilebilir bir teklif değil. Bu, ilaç sektörüne aktarılan paranın da yüzde 10'una tekabül ediyor. Bizim taleplerimiz makul ve kabul edilebilir taleplerdir. Bu konuda vicdanen ve aklen rahatız. Dolayısıyla, bugün bu masada bunları çözmek istiyoruz. Karşımıza makul ölçülerde gelinirse, bu talepler esnetilebilir talepler. Hiçbirisi esnetilemez talepler değil. Ama bunlar, eczaneler için yaşamsal taleplerdir. Bu müzakere masasında bir yerde buluşabilir miyiz onu hep birlikte akşam yapılacak toplantıda ya da yarın göreceğiz."
Talep edilenler içinde özellikle dört maddenin üzerinde durduklarına dikkati çeken Çolak, bunların reçete başı hizmet bedeli, eczanelerin yaptığı ciro baremlerinin artırılması, buradaki 700 bin rakamının 1 trilyona çıkartılması ve iskonto miktarlarının da makul ölçülerde aşağı çekilmesi olduğunu belirtti.
Çolak, eczanelerin gıda takviyesi, kozmetik gibi alanlara yöneldiğine değinerek, "Bu alanlarda da SGK'ya ilaç verilmediği halde SGK ekstradan buradan da iskonto alıyor. Buna da itiraz ediyoruz ve diyoruz ki 'SGK'ya verdiğimiz ilaç bedellerinden iskonto yapalım, başka bir iskonto yapmayalım'. Çünkü, bunu taşıyacak gücümüz yok" sözlerine yer verdi.
(Bitti)
AA