Konya Tesisat ve İnşaat Malzemecileri Derneği (KONTİMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Küçük, inşaat sektöründe uzun süredir devam eden malzeme tedarik sorununa eklenen malzeme fiyat artışlarının sektörde ciddi sorunlar oluşturduğunu belirtti.
Fiyat artışlarının döviz kuru ve enflasyon rakamlarının üzerinde
Koronavirüs salgını ile başlayan malzeme tedarik sorunu yanında aşırı fiyat artışlarının yaşandığına dikkat çeken Gökhan Küçük, “İnşaat malzemelerindeki yaşanan fiyat artışlarının döviz kuru ve enflasyon rakamlarının üzerinde gerçekleşiyor. Haziran 2020’den Haziran 2021’e döviz kurundaki fark yüzde 27 olurken, inşaat malzemeleri ana kalemlerindeki fiyat artışları ise yüzde 48 ile yüzde 200 arasında değişiyor” dedi.
TÜİK’in açıkladığı son verilere göre inşaat maliyet endeksinin 2021 Haziran ayında geçen yıla göre yüzde 42,48 artış gösterdiğini belirten Küçük, “TÜİK verileri genel ortalamayı gösteriyor. İnşaat sektöründeki ana kalemlere baktığımızda, demir fiyatları yüzde 120, hazır betonda yüzde 86, cam, kereste, PVC doğrama yüzde 207, sac levha yüzde 258 gibi artışlar yaşandı. Seramik, elektrik malzemeleri vs. gibi ürünlerin birçoğunda yıllık fiyat artışları enflasyonun ve endeks artışının çok üzerinde gerçekleşti” ifadelerini kullandı.
İnşaat malzemelerinde tedarik sıkıntısı sürüyor
Çimento, demir, mdf, cam, seramik konusunda tedarik sıkıntısının devam ettiğini önemle vurgulayan KONTİMDER Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Küçük, inşaat sektöründe yatırımların önemli ölçüde yavaşladığını söyledi.
İç piyasada yaşanan malzeme tedarik ve fiyat artışı sorununa karşın ihracatta ise rekor kırıldığına dikkat çeken Gökhan Küçük, “İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi'nin Haziran 2021 sonuçlarına göre Haziran ayında 2,89 milyar dolar seviyesine ulaşan inşaat malzemeleri ihracatı ile 2013 yılından bu yana en yüksek aylık ihracat gerçekleşti. İhracatımız artıyor ama iç pazarda ciddi fiyat artışları yaşanıyor. Uluslararası tedarikte yaşanan sıkıntıların inşaat malzemelerindeki hammadde fiyatlarını yükseltmesi ve döviz kurlarındaki yukarı yönlü hareketi ile inşaat maliyetlerini ciddi oranda arttırdı. İç piyasa, inşaat malzemelerinde ihracata öncelik verilmesinden yakınıyor.” diye konuştu.
Orta ve dar gelirli ailelerin ev sahibi olmaları hayalden öteye gidemeyecek
Sektörün arz talep dengesinin iç piyasa aleyhine bozulması ile çok yüksek fiyatlarla malzeme temin etmeye zorladığını ifade eden Küçük, inşaat sektörünün ekonomik sıkıntılar ve salgının olumsuz şartları ile uğraşırken ardı ardına gelen fiyat artışları ile baş etmek durumunda kaldığının altını çizdi.
İnşaat maliyetlerindeki artıştan konut fiyatlarının direkt etkilediğini ve konut sahibi olmak isteyen vatandaşların konut taleplerini ertelediğini söyleyen Küçük, bu durumun ülkenin lokomotif sektörü olan inşaat sektörüne darbe vurduğunu dile getirerek, şunları söyledi: ‘’Gerek inşaat malzemelerinde yaşanan tedarik sorunu ve gerekse fiyatlarda yaşanan artış nedeniyle üzülerek ifade etmeliyim ki orta ve dar gelirli ailelerin ev sahibi olmaları hayalden öteye gidemeyecektir.’’