KONYA (AA) - METİN BOLAT - Nadir görülen "Amniyotik Band Sendromu" nedeniyle anne karnında cerrahi operasyonla hem elsiz hem de ayaksız doğma ihtimalinin önüne geçilen tek yumurta ikizi ve kardeşi, yaşama sımsıkı sarılıyor. Çocukların doktoruna göre, tek yumurta ikizine yapılan bu müdahale dünya tıp literatürüne geçmeye aday.
Tek yumurta ikizlerine hamile kalan Seval Çetin (30), başvurduğu Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesinde, ikizlerinden birine amniyotik band sendromu rahatsızlığı teşhisi konuldu. İçinde bulunduğu amniyon sıvısıyla dolu zarın parçasının ayrılarak, ayağı ve elini sarıp sıktığı görülen bebeğin, bu nedenle hem bir elinin hem de bir ayağının tamamen kaybolma ihtimali olduğu tespit edildi.
Hastanenin Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Acar, kan akışı sağlanamadığı, el ve ayakta gelişim geriliği olduğu için hamileliğin 6. ayında bebeğe anne karnında ameliyat gerçekleştirdi.
400 gramlık bebeğin yanında ikizi de bulunduğundan risk faktörü iki kat artmasına rağmen Prof. Dr. Acar ve ekibi başarılı bir operasyon gerçekleştirdi. Her iki bebek de, hamileliğin 7. ayında vücutlarında herhangi bir eksiklik olmadan dünyaya geldi. Kuvözde tedavileri süren ve durumları her geçen gün iyiye giden 33 günlük Gülşen ve Gülistan bebekler, yaşama sımsıkı sarılıyor.
- Vakayı dünyayla paylaştı
Prof. Dr. Ali Acar, bebeklerin sağlık durumlarının iyiye gitmesinin kendilerini çok sevindirdiğini söyledi. Riskli ameliyata rağmen sonucun herkesi memnun ettiğini vurgulayan Acar, doğum sonrası Gülşen bebeğin bacağında yer alan morarmanın da zamanla kaybolduğunu kaydetti.
Her iki bebek için de her şeyin yolunda olduğunu anlatan Acar, "Bu şekilde tek yumurta ikizine yapılan müdahale literatürde olmadığı için, vakayı dünyayla paylaştık. Böyle bir operasyonu tek yumurta ikizlerine ilk defa yapmış olduk" diye konuştu.
- Erken doğan bebeklerin durumu iyi
Hastanenin Yenidoğan Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Rahmi Örs, gerçekleştirilen ameliyatla bebeğin kol ve bacaksız şekilde dünyaya gelmesinin önüne geçildiğini bildirdi.
Çocuklar 29 haftalıkken dünyaya geldiği için prematüreliğin tüm sorunlarıyla karşılaştıklarını söyleyen Örs, "Çocukların erken doğmasının sıkıntısını yaşadık. Bebekler iki kiloya yaklaştı. Durumları gayet iyi. Kuvözde bakımları sürüyor" dedi.
- Ameliyat kararına şaşırdılar
Anne Seval Çetin ise hamile kaldıktan sonra düşük riski yaşadığını belirtti. Kanamasının olduğunu, üç aylıkken başvurduğu hastanede üzüntülü haberi aldıklarını ifade eden Çetin, şöyle devam etti:
"Ameliyat kararı söylendiğinde şaşırdık. Tek yumurta ikizlerimden birine karnımda müdahale edilmesi korkuttu. Çocuklardan birinin eli ve ayağı olmama ihtimali endişelendirdi. Ameliyat için onay verdikten sonra bizim için daha zor bir süreç başladı. Bebeklerimin dünyaya geleceği günü korkuyla bekledim. Bebeklerimin her ikisini de sağlıklı görünce çok sevindim. Vücutlarında bir eksiklik olmaması benim için mutluluk kaynağı oldu."