YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay, kurulan teknoloji fakülteleriyle Türk endüstrisinin ve sanayisinin ihtiyaçlarına daha iyi cevap verebilen bir mühendis tipi yetiştirmeyi arzuladıklarını söyledi.
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) tarafından SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen "3. Teknoloji Fakültelerinde Mühendislik Eğitimi Çalıştayı"nda konuşan Günay, yurt dışındaki çalışmalar ve teknik eğitim fakültelerinin istekleri doğrultusunda teknoloji fakültelerini kurmaya karar verdiklerini anlattı.
Günay, teknoloji fakültelerinin müfredat ve eğitiminin mühendisliklerden farklı tasarlandığını belirterek, bunun en belirgin özelliğinin "7+1 Mesleki Uygulamalar Yönetim Sistemi"yle öğrencilere teorik eğitimin yanında iş yeri eğitiminin de verilmesi olduğunu ifade etti.
- "Teknoloji fakülteleriyle piyasanın isteklerine cevap vereceğiz"
Mühendislik fakültelerinin teorikte, teknoloji fakültesi mezunlarının ise uygulamada ve imalatta daha başarılı olmalarını sağlayan müfredatı tasarlamak istediklerini vurgulayan Günay, "Bu uygulamada teknoloji mezunlarında birinci amacımız mühendis olmaları, ikincisi amacımız ise daha sonra formasyon eğitimi alarak mesleki ve teknik ortaöğretimde öğretmen olmalarıdır" dedi.
Günay, uygulama becerisi yüksek mühendis yetiştirilmesinin hem piyasanın isteklerine daha iyi cevap vermesi hem de mesleki eğitimde iyi bir öğretmen olabilecek nitelikte mezun edilmesi gerektiğini belirtti.
- "Teknoloji fakülteleri, teknik eğitimin devamı değildir"
Türkiye'de 21'i teknik eğitim fakültesi olmak üzere 27 fakülteyi 2009'da kapattıklarını anımsatan Günay, teknik eğitim fakültelerinin öğrencilerin 2015-2016 yılında mezun oluncaya kadar açık kalacağını, daha sonra ise bu fakültelerin bulunduğu üniversitelere teknoloji fakültelerinin kurulacağını söyledi.
"Teknik eğitim fakültelerinin teknoloji fakültelerine dönüştürüldüğü" anlayışının yanlış olduğuna dikkati çeken Günay, "Biraz da rekabet oluşsun' diye Türk endüstirisinin ve sanayisinin ihtiyaçlarına daha iyi cevap verebileceğini düşündüğümüz mühendis tipi yetiştirmeyi arzuluyoruz" şeklinde konuştu.
Günay, ilk kurulan 8 teknoloji fakültesinin Mimar ve Mühendis Odaları Birliğince (TMMOB) dava edildiğini kaydederek, "Fakültelerin kuruluşunu iptal etmek için Mimar ve Mühendis Odaları Birliği mahkemeye verdi. Tercih dolayısıyla mühendislik eğitimi konusunda mahkemeye savunma yazdık. Şükürler olsun, bu mahkemeyi kazandık. Teknoloji fakültelerinin var oluşunun hukuki zemininde hiçbir tartışılacak yönü kalmamıştır. Şu an ülkemizde 19 teknoloji fakültesi oldu" ifadesini kullandı.
Muhabir: Enes Duran
Yayınlayan: Kemal Kaymak