Telomer boyundaki değişimler kanser açısından gösterge olabilir

ANKARA (AA) - Her DNA sarmalının ucunda bulunan ve kromozomları koruyan parçalar olan telomerlerin boyundaki değişimlerin, kanser açısından biyo-gösterge...

ANKARA (AA) - Her DNA sarmalının ucunda bulunan ve kromozomları koruyan parçalar olan telomerlerin boyundaki değişimlerin, kanser açısından biyo-gösterge olabileceği bildirildi.

Şinhua'nın haberine göre, ABD'de Northwestern Üniversitesinden bilim adamlarının yaptığı araştırma çerçevesinde yaklaşık 800 kişinin telomer boyları 13 yıl süresince takip edildi.

Bilim adamları, araştırmanın sonunda kanser teşhisi konulan 135 katılımcının telomer boylarının çok daha hızlı kısaldığını, bazı kanser hastalarında telomerlerin 15 yıl daha yaşlı göründüğünü tespit etti.

Araştırmada ayrıca kanserli katılımcılarda telomerlerde kısalmanın, teşhis konulmadan 3 ila 4 yıl önce durduğu, diğer grupta ise kısalmanın normal seyrinde sürdüğü gözlendi.

Kromozomların hücre bölünmesi sırasında zarar görmesini önleyen telomerlerin boyu yaşlandıkça kısalıyor.

Beslenme, sigara, böcek ilaçlarına maruz kalma, hava kirliliği ve ağır metaller gibi çevresel faktörlerin kısalmaya etki ettiği belirtiliyor.


AA

Gündem Haberleri

Hatay’ın Yeniden İnşasına Öncülük Eden Başkan Altay’a Fahri Doktora Unvanı
MSB, teğmenlerin kılıçlı yemini için 'Mesele disiplinsizliktir' dedi
Irak ve Suriye’nin kuzeyinde 34 terörist etkisiz hale getirildi
Türkiye Diyanet Vakfı’ndan makam aracı açıklaması
Su borusu patladı, vatandaş arabasını yıkadı