ANKARA (AA) - SELMA BIYIKLI ADABAŞ - Vatandaşlar, yararlanmak istedikleri plajların su kalitesi, duş, tuvalet, soyunma kabini, otopark gibi özelliklerini Sağlık Bakanlığı'nın oluşturduğu internet sitesinden öğrenebilecek.
Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Yüzme Suyu Kalitesi Yönetmeliği çerçevesinde, yüzme sezonu boyunca deniz ve göle kıyısı olan 34 ilde, bakteriyolojik izleme çalışmaları yapıyor.
İzlenecek yerler valiliklerde oluşturulan il komisyonu tarafından her yıl sezon öncesinde belirleniyor. Halk sağlığı müdürlükleri tarafından belirlenen takvime göre yüzme sezonu boyunca 15 günde bir alınan su numunelerinin bakteriyolojik analizi yapılıyor.
Kontrollerde zorunlu değerleri sağlamayan plajlar, öncelikle kirlilik kaynağının tespiti ve bunun önlenmesi için çevre ve şehircilik il müdürlüğüne bildiriliyor, gerekli tedbirlerin alınması için ilgili belediye uyarılıyor ve yüzme alanı halkın kullanımına kapatılıyor.
Geçen yıl izleme çalışmaları yapılan 34 ildeki bin 208 plajın yüzde 98'inin yüzme suyu kalitesinin zorunlu değerlerini taşıdığı saptandı.
-Vatandaşlar da internetten öğrenebilecek
Sağlık Bakanlığının tatil mevsimi nedeniyle oluşturduğu takip sistemiyle deniz ve göl kıyısındaki plajların su kalitesi, duş, tuvalet, soyunma kabini, otopark gibi özellikleri http://yuzme.saglik.gov.tr adresinden öğrenilebilecek.
Türkçe'nin yanı sıra Almanca, İngilizce, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca ve Rusça dillerinde sorgulama yapılabilecek internet sitesinde plajların fotoğraflarının yanı sıra hava şartları, yüzme suyu sıcaklığı, ulaşım ve konaklama imkanı, en yakın sağlık kuruluşu gibi güncel veriler de yer alıyor.
Yüzme sezonu boyunca 15 günde bir numune alınan deniz suyu kalitesi, "mükemmel", "iyi", "kötü" ve "girilmesi yasak" şeklinde değerlerdirmeye tabi tutuldu.
Sağlık Bakanlığının oluşturduğu internet sitesinde ayrıca plaj, otel ve adres araması da yapılabilecek.
-Ege ve Akdeniz "mükemmel"
Sağlık Bakanlığının analizlerine göre Ege ve Akdeniz kıyılarının deniz suyu kalitesi mükemmel düzeyde. Van Muradiye ve Tuşba kıyılarında bir kaç "girilmesi yasak" ve "kötü", Doğu Akdeniz, Karadeniz ve Marmara'da ise ise "kötü" bölgeler bulunuyor.