Tepekent Bir Köyün Kültürel Dokusu

Serpil Yalçınkaya

Tepekent (Bir Köyün Kültürel Dokusu) araştırması, gelenek ve görenekleri, gündelik hayat pratikleri, inanç ritüelleri, demografik özellikleri ve sosyo-ekonomik yapısıyla kırsal bir görünüm sergileyen ve mevcut sosyal dokusu itibariyle çevresindeki yerleşimlerden farklılıklar arz eden Konya'nın mahalleye dönüştürülen eski bir beldesini konu almaktadır. Bu bağlamda Tepekent'teki toplumsal değişmeye etki eden olası faktörlerin saptanmasını içeren ve kültürel etkileşim süreçlerinin toplumsal yapı üzerindeki etkilerini inceleyen çalışma, iklim şartları ve coğrafi koşulları, tarihi ve kültürel mirası, temel geçim kaynakları, eğitimi, ulaşım imkanları, teknoloji kullanımı, demografik yapı, yerleşme ve konut şekilleri, dini ve etnik yapı, nüfus hareketleri, göç, aile, akrabalık ve komşuluk ilişkileri, yardımlaşma ve dayanışma düzeyi, inançları, tabuları, gelenekleri, boş zaman aktiviteleri, giyim kuşam, el sanatı ürünleri, eğlenceler gibi sosyo-kültürel özellikleri üzerinden Tepekent'in yaşam kültürü ve bu kültürün ortaya çıkmasında etkili olan değişkenleri analitik bir yoruma tabi tutmaktadır…

 

 

Monografik araştırmalar, her alanda hızlı bir değişim yaşayan toplumumuzun yerleşim yerleri çerçevesinde çekilmiş birer kültürel fotoğrafı gibidir. Toplumumuzun sahip olduğu kültürel değerlerin değişiminin kolaylıkla izlenmesini sağlayan bu çalışmalar aynı zamanda kayıt altına alınan zengin malzemeüzerinde daha kapsamlı çalışmaların yapılmasını olanaklı kılmaktadır. Bu çalışma, gelenek ve görenekleri, gündelik hayat pratikleri, inanç ritüelleri, demografik özellikleri ve sosyo-ekonomik yapısıyla kırsal bir görünüm sergileyen ve mevcut sosyal dokusu itibariyle çevresindeki yerleşimlerden farklılıklar arz edenTepekent’i konu almaktadır. Bu bağlamda Tepekent’teki toplumsal değişmeye etki eden olası faktörlerin saptanmasını içeren ve kültürel etkileşim süreçlerinin toplumsal yapı üzerindeki etkilerini inceleyen çalışma, iklim şartları ve coğrafi koşulları,tarihi ve kültürel mirası, temel geçim kaynakları, eğitimi, ulaşımimkanları, teknoloji kullanımı, demografik yapı, yerleşmeve konut şekilleri, dini ve etnik yapı, nüfus hareketleri, göç, aile,akrabalık ve komşuluk ilişkileri, yardımlaşma ve dayanışma düzeyi, inançları, tabuları, gelenekleri, boş zaman aktiviteleri,giyim kuşam, el sanatı ürünleri, eğlenceler gibi sosyo-kültürelözellikleri üzerinden Tepekent’in yaşam kültürü ve bu kültürünortaya çıkmasında etkili olan değişkenleri analitik bir yoruma tabi tutmaktadır.

Bu çalışma, Tepekent’e ilişkin en kapsamlı çalışmadır. Çalışma, özelde Tepekent ile sınırlı olsa da elde edilen bulgular ve çözüm önerileri itibariyle benzer yerleşimlere de ışık tutacak niteliktedir.”  Diyorlar Tepekent- Bir Köyün Kültürel Dokusu adlı eserlerinin önsözünde K. Alver – A. Koyuncu – M. Ali Aydemir ve U. Çağlak

             

            İlk bölümünde Tepekent’in tarihteki yeri, coğrafi durumu, mekanları, nüfus özellikleri ve idari yapısı gibi genel özelliklerinin bahsedildiği eserin ikinci bölümü “Tepekent Araştırması” ile devam ediyor. Burası ile ilgili algı ve kanaatlere yer veriliyor. Kültürü ve gelenekleri ile ilgili çalışmalar anlatılıyor.  Tepekent’teki “ Öğrencilerde İlgisizlik, Rol Model Alma ve Başarı Sorunu” gibi daha spesifik konulara da giriliyor.

            Yöreyle alakalı her türlü yaşam tarzı, davranış modelleri ve belli başlı sorunlar ile bunların konuşulduğu kadın, erkek; ev hanımı, işçi, işadamı,çiftçi, esnaf v.s. kişilerin görüşlerine de yer veriliyor.  Tepekent’in gelişimine dair bir çok konuya yönelik tavsiyelerin  bulunması  kitaba ayrı bir önem kazandırıyor.

Yayın Yeri ve Tarihi: Konya, 2016

Yayınevi:  Çizgi Kitabevi

Baskı Sayısı: 1.Baskı

Sayfa Sayısı: 128

Temin Adresi: 0332 3536265-66

Yazarlar Hakkında

 

KÖKSAL ALVER

Erzurum/Narman’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü mezunu. Selçuk Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde öğretim üyesi. Öykücü. Edebiyat, kültür, mekan, kent, toplumsal tipler, sosyolojik muhayyile başlıca ilgi alanları. Kitapları: Saklı Yara Öykü; Edebiyat Sosyolojisi; Kültür Sosyolojisi; Siteril Hayatlar: Kentte Mekânsal Ayrışma ve Güvenlikli Siteler; Çevgen; Kent Sosyolojisi; Sosyoloji Okumaları Kılavuzu; Mahalle: Mahallenin Toplumsal ve Mekânsal Portresi; Bahane; Haller Hayaller.

 

 AHMET KOYUNCU

1977 yılında Konya’da doğdu. Selçuk Üniversitesi Sosyoloji Bölümünden mezun oldu. 2002-2010 yılları arasında Konya Büyükşehir Belediyesi’nde sırasıyla Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı, Sosyal Araştırmalar Merkezi Müdürlüğü’nde ve son olarak Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı’nda Organizasyonlar Müdürü olarak görev yaptı. 2012 yılından itibaren Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Evli ve iki çocuk babasıdır. Kent ve göç sosyoloji alanında çalışmaları bulunmaktadır.

 

MEHMET ALİ  AYDEMİR

1980 yılında Sakarya’da doğdu.2011’de Selçuk Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden doktorasını aldı. Akademik ilgi alanları arasında Sosyal Sermaye, Gençlik, Din Eğitimi, Toplumsal Tipler, Sosyolojik Muhayyile vb. gibi çalışma konuları mevcuttur. Akademik hayatına Selçuk Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde devam etmektedir.

 

UĞUR ÇAĞLAK

1980 Konya doğumlu. 201306 yılında Selçuk üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı. 2013 yılında Selçuk Üniversitesi’nden doktora derecesini aldı. Aynı yıl Necmettin Erbakan Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü’nde yardımcı doçent olarak göreve başladı. Halen çalışmalarını aynı bölümde sürdürmektedir. Yazar evli ve bir çocuk babasıdır. Ekonomi sosyolojisi, kent sosyolojisi ve boş zamanlar sosyolojisi konularında çalışmaları bulunmaktadır. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.