ADANA(AA) - Adana Valiliği otoparkına park edilen bombalı aracın infilak ettirilmesi sonucu 2 kişinin hayatını kaybetmesi, 33 kişinin de yaralanmasında ihmali olduğu ileri sürülen 2 polis memuru ile otopark görevlisi hakkında "ihmalli davranışla kasten adam öldürme" suçundan 20'şer yıl hapis cezası istemiyle açılan davanın ilk duruşması görüldü.
Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuksuz sanık polisler C.O. ve İ.Ç. ile Valiliğin otopark görevlisi F.K. ve avukatları katıldı.
Otopark görevlisi F. K. savunmasında, olayda suçunun ve ihmalinin olmadığını iddia etti.
Valiliğin bahçe ve otoparkının temizliğinden sorumlu olduğunu ileri süren F. K, otoparka günlük 600 araç giriş çıkışının olduğunu, patlatılan aracın ne zaman girdiğini bilmediğini belirtti.
Polis memuru C.O. da patlama anında nöbet çıkışından evine gitmek üzere yolda olduğunu aktararak, şunları belirtti:
"Görevimi İ. Ç’ye devrettikten sonra saat 07.49’da metroya yetişmek için çıktım. Metroya bindim. Metrodan inip otobüse binip giderken patlama sesini duydum. Ben nöbeti bitirdiğim saatlerde henüz mesai başlangıcı da olmadığından gelen giden olmadığı için bariyerler kapalıydı. Açıldığı vakit ben yoktum. Otoparka giriş çıkış yapan araçların sorgulamasını yapmak bizim vazifemiz değildi."
İ.Ç. ise olayda ihmalinin, kusurunun ve sorumluluğunun bulunmadığını ileri sürdü.
Görevlerinin Valiliğin çevre koruması olduğunu ifade eden İ.Ç, "Patlayan aracın ne zaman ne şekilde geldiğini görmedim. Olay tarihinde güvenlik kameraları bulunmamaktaydı. Bu olaydan sonra kamera, giriş çıkış yapacak yayaların da araç sahiplerinin de parmak izi tanıma sistemi dahi takıldı. Olay günü aşırı derecede dikkati çekecek, şüphe uyandıracak bir durum kesinlikle görmedik. Görülse müdahale ederdik." diye konuştu.
İ.Ç, 22 Kasım 2016'da (patlamadan iki gün önce) saat 19.00’da görevi devraldığında zırhlı araçla terör ekibinin yanına geldiğini ileri sürerek, şöyle dedi:
"Ardından olay yeri ekibi de geldi. O an için bana Valiliğe bomba ihbarı üzerine geldiklerini belirttiler. Söylemlerine göre 155 haber merkezimize ihbar yapılmış, gelen görevli arkadaşlarımız yaklaşık 2 saat kadar kaldılar, sonra da gittiler. Belki de bu ihbarı kasıtlı olarak görevlilerin hareket biçimini gözetlemek için terörist unsurların yapmış olabileceğini de düşünüyorum. Dolayısıyla böyle de bir durum varken daha ayrıntılı tedbirlerin bizlere kusurun ihmalin yüklenmesi doğru değildir."
- "Otopark bariyeri açıktı"
Mahkemede dinlenilen tanıklardan H.Ş. de bombalı aracın otoparka park edilmesini gördüğünü söyledi.
H.Ş, saat 07.55 civarında Valiliğe geldiğini anlatarak, şunları kaydetti:
"O sırada F. K. bisikletiyle giriş yapmıştı. Otopark bariyeri açıktı. Valilik binasına doğru yoluma devam ettim. Bu arada 33 plakalı kadın sürücünün patlama yerine park etmeye çalıştığını gördüm. Önce trafik polisine bakındım. Çünkü, normalde oraya park edilmediğini biliyordum. Ama, memur arkadaşın Vali beyi karşılamak için ön tarafa geçmiş olabileceğini düşündüm. Kadının park etmeye çalıştığı yer biraz da bizlerin kullandığı yaya giriş yolunu kapatır vaziyette olduğundan plakası da 33 memleketim olmasından dolayı dikkatimi çektiği için bakındım. O arabanın ön tarafından indi, ben arka tarafından dolandım. Aynı yolda yaklaşık 4 metrekare içerisinde bir arada bulunmuş olduk. Arkasından bakındım. Mili Eğitime doğru yöneldim. O da Defterdarlık tarafından çıkışa doğru yöneldi. Sonra baktığımda bekliyordu. Mesainin başlamasını bekleyen vatandaş olabilir diye düşündüm. Sonra patlama oldu."
Mahkeme heyeti, güvenlik tedbirlerinin yerinde görülmesi amacıyla olay yerinde keşif yapılmasına karar vererek duruşmayı erteledi.
Adana'da Valilik otoparkında 24 Kasım 2016'da bombalı araçla düzenlenen saldırıda iki kişi yaşamını yitirmiş, 33 kişi yaralanmıştı. Saldırıyı terör örgütü PKK'nın yan kolu TAK üstlenmişti.
AA