MERSİN (AA) - MUSTAFA GÜNGÖR - İçişleri Bakanlığınca Kanun Hükmünde Kararname (KHK) kapsamında görevlendirme yapılan Mersin'in Akdeniz Belediyesinde geçen yıl ilk 10 aylık dönemde 16 milyon 531 bin lira bütçe açığı verilirken, görevlendirme sonrası bu yıl aynı dönemde 5 milyon 917 bin lira bütçe fazlası sağlanıp, 197 milyon lira borcun 37 milyon lirası ödendi.
Geçen yıl aralık ayında görevlendirme yapılan ve belediyecilik anlamında büyük değişimlerin yaşandığı Akdeniz'de, hizmetler artarken gereksiz harcamalar ve israfların önüne geçilmesiyle de bütçe açığı verilmedi.
Mahallelerde sıcak asfalttan altyapıya, kaldırımdan parke taşına birçok hizmete imza atılırken, geçen yıl ilk 10 ayda 16 milyon 531 bin lira bütçe açığı veren belediye, bu yıl ilk 10 aylık dönemde 5 milyon 917 bin lira bütçe fazlası sağladı.
Öte yandan belediyenin kurumlar ve piyasaya olan 197 milyon liralık borcunun 37 milyon lirası ödendi.
Akdeniz Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Muhittin Pamuk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, göreve geldikten sonra önceliklerinin belediyedeki yönetim zihniyetini değiştirmek olduğunu söyledi.
Öncelikle vatandaşa hizmet odaklı, insan merkezli bir yönetim anlayışını belediyeye hakim kılmaya çalıştıklarını anlatan Pamuk, "Alanda sorunların tespitini önceledik. Mahallelerimizde vatandaşlarımızla bir araya geldik. Doğru bir iletişim kanalıyla vatandaşlarımızın ilk ağızdan sorunlarını yerinde tespit ettik." dedi.
İlçede 65 mahallenin bulunduğunu belirten Pamuk, şöyle konuştu:
"Bütün mahallelerimizde vatandaş buluşmaları adı altında toplantılar gerçekleştirdik ve sorunları ilk ağızdan tespit ettik. Belediye ile vatandaş ilişkisini güçlendirmeye dönük adımlar attık. Akdeniz ilçesi farklı toplumsal kesimlerin, etnik kökenlere sahip toplulukların bir arada huzur içerisinde yaşadığı bir ilçemiz. Onun için toplumsal diyaloğun artırılması, belediyeyle vatandaş arasındaki bağın güçlendirilmesi çok önemliydi. Bu noktada bütün bu etkinliklerle bunu önceledik ve çok pozitif, güzel geri dönüşümler ortaya çıktı."
- "Bütçe bize vatandaşın emaneti"
Pamuk, birçok hizmetin yanında bütçeyi bir dengeye oturtmak için de çalıştıklarını anlattı. Belediyenin bütçesinde önemli mesafeler katettiklerini kaydeden Pamuk, şöyle devam etti:
"Göreve geldiğimizde Akdeniz Belediyesinin 197 milyon lira tüm kamu kurum ve kuruluşlarına, piyasaya borcu vardı. Biz bütçeyi vatandaşın bize emaneti olarak görüyoruz. Bu şekilde yaklaşıyoruz. Öncelikle bütçe dengesini oturtmak, israfı önlemek adına bütün harcamalarımızı gözden geçirdik. Ciddi bir tasarruf tedbiri uyguladık. Bunun da çok kısa sürede neticesini almaya başladık. Borcumuz 160 milyon liraya düştü. Bu süreç içerisinde 37 milyon lira kurumlara ve piyasaya borç ödemesini gerçekleştirdik. Bunu da hem tasarruf tedbirlerimiz hem israfı önleme tedbirlerimiz hem de harcama verimliliğini yükseltmekle gerçekleştirdik. Belediye alımlarında rekabeti açtık. Çok ciddi alımlarda rekabet ortamı oluşunca ciddi bir tasarruf sağladık. Aynı zamanda buradan elde ettiğimiz tasarrufla vatandaşa hizmete dönük harcamalarımızı ciddi şekilde artırdık."
Pamuk, şu anda hizmet noktasında da ciddi bir ivme olduğunu, asfalt, kaldırım, parke, altyapı yatırımları ve sosyal etkinlikler yaptıklarını aktardı.
Vatandaşlardan da güzel geri dönüşler aldıklarını anlatan Pamuk, "Parmakkurdu Mahallesi'nde bir toplantı yapmıştık. Orada 75 yaşlarında bir teyze evinin önünün parke yapılmasını istemişti. Ben de talimat verdim orası yapıldı. 10-15 gün sonra teyze 20 kilometreden belediyede beni ziyaret geldi. Boynuma sarıldı çok teşekkür ettiğini söyledi. Biz de çok mutlu olduk." dedi.
Akdeniz Belediye Başkanı HDP'li Fazıl Türk, hakkında yürütülen terör soruşturması kapsamında 2016 yılı aralık ayında İçişleri Bakanlığınca görevden uzaklaştırılmış, belediyeye görevlendirme yapılmıştı. Soruşturma çerçevesinde hakkında gözaltı kararı verilen Türk, bu yıl 22 Eylül'de teslim olmuş, 4 Ekim'de ise çıkarıldığı mahkemece "terör örgütü PKK/KCK üyeliği" suçlamasıyla tutuklanmıştı.
AA