BAYSANGUR KİMDİR?
Abdurrahman Baysangur… 20 Ağustos 1970’te Konya’da doğdu. Teknik adamlık kariyerine Süper Gençler Ligi’nde Konya Kartalı takımıyla başladı. Sırasıyla Mobellaspor ve Yeni Ereğlispor takımlarına görev aldı. Torku Konyaspor’daki kariyerine 2003 yılında B Genç Takım Antrenörü olarak başladı. 2004 yılında Gençlik Gelişim Teknik Sorumluluğu görevine getirildi. Baysangur, daha sonra Konya Anadolu Selçukaspor’da ( o zamanki adıyla Konya Şekerspor) Gençlik Gelişim Teknik Sorumlusu, S.Gençler Ligi Teknik Sorumlusu, U18 Teknik Sorumlusu olarak görev yaptı. 2011-2012 Futbol Sezonunda Havzanspor’da teknik direktörlük yapan Baysangur ardından yeniden Anadolu Selçukspor U18 Teknik Sorumluluğu görevini üstlendi. 2013-2014 Futbol Sezonunda Konya Anadolu Selçukaspor teknik direktörlüğü yapan Baysangur, daha sonrada aynı takımda bu kez Gençlik Gelişim Teknik Sorumlusu olarak görev yaptı. Abdurrahman Baysangur, bu sezon yeşil-beyazlılarda, 6. haftada takımdan ayrılan Zafer Turan’ın yerine teknik direktör olarak göreve başladı.
Bugün gazetemizin konukları Anadolu Selçukluspor Teknik Direktörü Abdurrahman Baysungur hocamız, sevgili eşi Feryal hanım ve başarılı oğlu Tuğberk oldu. Bu mutlu ailenin evlerinde gerçekleştirdiğimiz röportajda ilk olarak Feryal hanıma mikrofonumuzu uzattık. Ardından da Abdurrahman Hoca ile spor ve diğer konularda özel bir röportaj gerçekleştirdik.
SORU: Merhaba. Öncelikle ayırdığınız zaman için çok teşekkür ederim. Bize biraz kendinizi tanıtır mısınız?
Feryal Baysungur: İlk önce evimize hoş geldiniz demek istiyorum. İsmim Feryal. Fizik öğretmeniyim.Uzun yıllar dershanecilik yaptıktan sonra 4 yıldır özel bir okulda görevime devam ediyorum.Sakin,titiz,işinde çok özverili bir kadınım.Tam anlamıyla işkoliğim.Evimde ve işimde huzura çok önem veriyorum.İnsanları anlamaya çalışırım bu evimize de yansıyor evimizde hiç yüksek ses olmaz.
Abdurrahman Baysungur: 1970 Almanya doğumluyum.1989 yılından beri Konya’da yaşıyorum.2 yıl işletme okudum daha sonra BESYO’ya geçtim ve 2000 yılında aktif olarak antrenörlüğe başladım. Antrenörlük yaptığım süre boyunca hiç boş kalmadım. Bunun sebebini de hem işimi çok sevmeme hem de en iyi şekilde yapmama bağlıyorum. Hırslı bir insan değilim hatta çok sakinimdir ve hiçbir zaman hırsın gözümü karartmasına müsaade etmem. Bir karar vereceğim zaman hep sakinliğimi korurum. Benim için empati de çok önemlidir. Yargılarken empati kurar , irdeler öyle karar veririm. Son olarak da fekadar bir insanımdır karşımdaki kişilerden de benim onlara yaklaştığım gibi fedakar bir şekilde yaklaşmalarını isterim
SORU: Sporla kaç yaşında tanıştınız?
Abdurrahman Baysungur: Kulüp bazında 15 yaşımda tanıştım ama tabi öncesi de var
SORU: Siz ve ekibiniz yıllarca alt yapıda kulübe hizmet verdiniz oyuncuların çoğu elinizde yetişti. Peki Anadolu Selçukspor sizin için ne ifade ediyor?
Abdurrahman Baysungur: 7 sene Şekerspor 3 yıl burası olmak üzere 10 yıldır buradayım artık benim ikinci yuvam oldu. Her birey benim ailemden biri gibi her şeylerine ortak olmaya çalışıyorum aynı şekilde bende onlarla birçok her şeyimi paylaşıyorum. Özveriyle çalışıyorum. Ben şuan Anadolu Selçukspor teknik direktörüyüm ama yeri gelir taraftar olurum yeri gelir oyuncuların abisi olurum.
SORU: Anadolu Selçukspor’a takımın çok zor bir döneminde geldiniz. Bize biraz o süreçten bahseder misiniz ?
Abdurrahman Baysungur: Gerçekten çok zor bir dönemdi. Benim bu süredeki en büyük avantajım ekibi yakından tanımam oldu sanırım. Bizim alt yapıda yetiştikleri için karakterlerini biliyordum ve iletişim kurmakta zorlanmadım. Oyunculara daha iyi sonuçlar alabileceklerini her birinin başarılı olduğunu tek tek anlattım ve bunun sayesinde oyuncuların gerçek potansiyeli gün yüzüne çıktı. Antrenörlük hayatım boyunca beni en çok mutlu eden şey kendi yetiştirdiğim oyunculara bu şekilde özgüven aşılamak
SORU: Futbola alt kademelerden başlayıp en üst düzeye çıkmada sizce en büyük rol ne? Birçok kişinin başaramadığını sen nasıl başardın sorusuna nasıl bir cevap verirsiniz?
Abdurrahman Baysungur: Öncelikle işimi hep severek yaptım, sürekli kendimi geliştirdim ve en önemlisi hiç yapmacık davranmadım hep olduğum gibiydim. Davranış, karakter, iletişim bu meslekte başarılı olmadaki en önemli etkenlerin başında geliyor. Ayrıca ben hep bugünün üzerine bir şeyler katarak hatalardan ders çıkararak yani her zaman umutla ileriye baktım. Bu arada ailemin desteğide çok büyük rol oynadı.
SORU: Konya’daki futbolu nasıl değerlendiriyorsunuz hocam?
Abdurrahman Baysungur: Futbolcu anlamında çok iyi bir potansiyel var ama profesyonel takım Konya gibi bir şehirde az. Hem profesyonelde hem alt yapıda biraz daha planlı ve programlı bir eğitimle eminim ki daha çok profesyonel futbolcu yetiştirilebilir. Bu arada Konya futbolu gerçekten seviyor.
SORU: Peki biraz da size dönelim Feryal Hanım. Sizin futbolla aranız nasıl?
Feryal Baysungur: Eskiden sevmezdim ama şuan iyi bir taraftarım. Neredeyse hiç maç kaçırmam. Zaten benim oğlumda futbolcu ve onu sahada izlemeyi çok seviyorum. Evde de daha çok milli maçları izlerim.
SORU: Hocamıza nasıl destek oluyorsunuz?
Feryal Baysungur: Bütün aile çok dua ediyoruz. Ben başarılı erkeğin arkasında kadın olduğuna çok inanırım maçlardan önce ben Abdurrahman’ı o da takımını motive ediyor. İmparator diye karşılıyoruz ve en önemlisi ne kadar çok güvendiğimizi belli ediyoruz.
SORU: Maçta siz neler hissediyorsunuz?
Feryal Baysungur: Tanıdığım insanları seyretmek çok farklı bir duygu. Ben hepsiniz annesi gibiyim çok heyecanlanıyorum. Mesela düştükleri zaman çok korkuyorum bir şey olacak diye tribünden annem dikkat et diye bağırdığım bile oluyor. Ayrıca totemim var ne zaman telefonumu hazırlayıp şimdi golün fotoğrafını çekeceğim desem gol oluyor. Birde oyundan sonra futbolcuların hocalarına sarılmaları çok hoşuma gidiyor
SORU: Takım yenildiği zaman evde hava nasıl oluyor?
Feryal Baysungur: 1 hafta yas ilan ediyoruz. Abdurrahman hocanın yüzü gülsün diye çok uğraşıyorum çok dil döküyorum. Bende ciddi anlamda çok üzülüyorum çünkü bu çocuklar gerçekten başarıyı hak ediyor.
SORU: Hocamızla ilgili siz neler söylemek istersiniz?
Feryal Baysungur: İnsan olmak için minnet duygusunun olması lazım. Hocamızın kimseye saygısızlığı olmaz. Abdurrahman gerçekten adam gibi bir adam, kötü gidişlerde sakinliğini korumayı hep başarır ve duası hep huzurdur.
SORU: Spor dışındaki hayatınızda neler yaparsınız?
Feryal Baysungur: Gezmeyi, arkadaşlarımızla vakit geçirmeyi, sohbet etmeyi çok seviyoruz. Ailecek yeni fimlere, lokantalara gideriz. Biz aslında kafa yapısı uyuşan ablamlarla birlikte 7 kişilik bir aileyiz ve birlikte de çok eğlendiğimiz olur.
SORU: Hocamız size mutfakta ve ev işlerinde yardımcı olur mu?
Feryal Baysungur: Evde olduğu zamanlarda tabi ki her ikisinde de yardımcı olur.
SORU: Her ikinizde öğreticisiniz. Hanginizin işi daha zor?
Feryal Baysungur: Benimki daha zor sevilmeyen dersi sevdirmeye çalışıyorum.
Abdurrahman Baysungur: Benimki daha zor, ben takım birlikteliği sağlıyorum. Hepsi hayalleri için bir çok fedakarlık yapmış oyuncular ve onların hayallerine ulaşmalarına yardım ediyorum.
SORU: Şimdi de Abdurrahman hocanın oğlu ile birlikteyiz. Peki, Tuğberk hocamız nasıl bir baba?
Tuğberk Baysungur: Babam bana her konuda yardımcı olur, onunla ve annemle her şeyimi konuşabiliyorum. Ailemizi ilgilendiren konularda benim fikrime de önem verir. Babamı sahada izlemek beni gururlandırıyor. Oyunculara da bana davrandığı gibi davranıyor bu yüzden onlar tarafında bu kadar çok sevilmesine şaşırmıyorum.Böyle bir babam olduğu için çok şanslıyım.
SORU: Bize evinizin kapılarını açtığınız için çok teşekkür ederiz.Başka söylemek istediğiniz bir şey var mı ?
Feryal Baysungur: Evimizde sizi ağırladığımıza çok sevindik. Size ve Memleket gazetesine çok teşekkür ediyoruz. Çalışmalarınızda başarılar.
Röportaj: Vildan Yaşar