ANKARA (AA) - Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Karadağ'ın Nikşiç şehrindeki Bambi Anaokuluna "otizm odası" kurarak tedavi amaçlı cihaz desteğinde bulundu.
TİKA'dan yapılan açıklamada, Karadağ’da sivil altyapıların geliştirilmesi konusundaki çalışmalar çerçevesinde, Karadağ'ın ikinci büyük şehri Nikşiç'teki Bambi Anaokulunda otizmli çocukların tedavi göreceği otizm odasının kurulduğu ve Karadağ genelindeki anaokullarında bir ilk olan ve tedavi amaçlı kullanılan "biofeedback" cihazının tedarik edildiği belirtildi.
Açılış törenine Türkiye'nin Podgoritsa Büyükelçisi Serhat Galip, Karadağ Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Ariyana Nikoliç, Nikşiç Belediye Başkanı Veselin Grboviç, Nikşiç bölgesinde bulunan ilköğretim ve lise müdürleri, sivil toplum kuruluşları ve TİKA yetkilileri katıldı.
Büyükelçi Galip, açılış töreninde yaptığı konuşmada, TİKA’nın Karadağ’ın her bölgesinde etkin ve yerinde projeler gerçekleştirdiğini ifade etti.
Karadağ Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Ariyana Nikoliç, projenin otizmli hastaların bakımı için önemli bir katkı sağladığını belirterek, Karadağ hükümeti adına TİKA’ya teşekkür etti.
TİKA Karadağ Program Koordinatörü Ahmet Altun da dünyada otizmli hastaların sayısının her geçen gün arttığını dile getirerek, proje kapsamında anaokulunun ihtiyaç duyduğu otizm odasının donanımının tamamlandığını ve temin edilen biofeedback cihazının engelli çocukların eğitim imkanlarına erişebilirliği önündeki engelleri ortadan kaldırarak eğitimde fırsat ve imkan eşitliğini sağlandığını kaydetti.
TİKA’nın Karadağ genelinde başta sağlık ve eğitim projeleri olmak üzere önemli projeler gerçekleştirdiğini vurgulayan Altun, Karadağ’a yönelik projelerin devam edeceğini belirtti.
Gerçekleştirilen projeyle söz konusu anaokulunda kurulan otizm odası ve sağlanan biofeedback cihazından hem anaokulunda bulunan çocuklar hem de Nikşiç bölgesinde bulunan tüm otizmli hastalar faydalanabilecek.
Ayrıca bu proje ile özel sosyal politika gerektiren grupların sosyal rehabilitasyon ve güçlendirme yöntemleriyle yaşam kalitelerinin yükseltilmesi, sosyo-kültürel yeterliliklerinin ve yaşamlarını etkileyen kaynaklar üzerindeki etkilerinin artırılmasına da katkı sağlanması hedefleniyor.
AA