Eskiden tek zeka kavramından bahsedilirken bugün çok farklı zeka türleri olduğu kabul ediliyor. Peki siz hangi zeka türüne ya da türlerine sahipsiniz?
134
Eskiden tek zeka kavramından bahsedilirken bugün çok farklı zeka türleri olduğu kabul ediliyor. Peki siz hangi zeka türüne ya da türlerine sahipsiniz?
234
Çoklu zeka teorilerine göre insanların farklı zeka alanları vardır ve bu alanları kullanmaları, kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Fakat içinde bulunduğumuz çevre, deneyimlerimiz, ailesel faktörler, kişisel özelliklerimiz bazı zeka tiplerimizi ön plana çıkarmaktadır.
334
İlerleyen sayfalarda farklı zeka alanlarını ve her birinin özelliklerine uygun olabilecek bazı kariyer alanlarını göreceksiniz. Her bir zeka alanının özelliklerini, kendinizi değerlendirerek okumaya çalışın
434
Sayısal - Matematiksel Zeka:
534
Sayısal zekalı insanlar sebep sonuç ilişkisi kurarlar. Bir konu hakkında neden kelimesini sürekli kullanırlar ve genellikle çok soru sorarlar. Bu kişiler veri toplamayı, organize etmeyi, analiz etmeyi, yorumlamayı ve tahmin yürütmeyi severler.
634
Nesneler arasında ilişkileri görebilme ve problem çözebilme yeteneğine sahiptirler. Sayıları akıllıca kullanırlar, mantıksal modelleri, kategorileri, ilişkileri sebep ve sonuç ilişkilerini anlama yetenekleri vardır. Strateji oyunlarından, bulmacalardan ve deney yapmaktan hoşlanırlar.
734
Muhasebeci, bankacı, bilgisayar programcısı, mühendis, yatırımcı, araştırmacı, bilim adamı
834
Sözel - Dilsel Zeka:
934
Bu kişiler güçlü bir kelime haznesine sahiptirler; kelimelerin anlamları, dil bilgisi kurallarına uyma, dilin yazılı ve sözlü kullanılması konularında hassaslardır. İnsanları dinlemekten ve onlarla konuşmaktan hoşlanırlar. Kendilerini ifade etmeyi severler ve dili düzgün ve ustaca kullanarak insanları etkilerler.
1034
İkna kabiliyetleri yüksektir. Genellikle kelimelerle düşünürler. Kelime oyunlarından ve bulmacalardan hoşlanırlar. Dinleyerek ve duyarak öğrenirler. Bilgiyi dinleme ve tekrar etme becerilerini kullanarak ayıklarlar ve sınıflandırırlar.
1134
Avukat, komedyen, editör, tarihçi, gazeteci, şair, politikacı, psikoterapist, satış elemanı, çevirmen
1234
Görsel Zeka:
1334
Görsel zekaya sahip olan insanlar duyduklarını akılda tutmazlar aksine gördüklerini akıllarında tutarlar. Bu kişiler 3 boyutlu düşünebilen, zihinlerindeki bilgiyi imge ve resimlere aktarabilen kişilerdir. Daha önce zihinlerine aktardıkları bu imge ve resimleri, ihtiyaç duyduklarında tekrar kullanabilirler.
1434
Görsel zekalı insanlar renkler konusunda çok hassastır. Görsel sanatlarda, mimarlık ve fotoğrafçılıkta başarılıdırlar. Labirent oyunlarından, yapbozlardan, resim çizmekten ve legolarla oynamaktan hoşlanırlar.
1534
Fotoğrafçı, grafik tasarımcısı, reklamcı, mimar, moda tasarımcısı, film editörü, yönetmen, denizci, tur rehberi, pilot, terzi, şehir planlamacısı
1634
Müziksel Zeka:
1734
Ritim, nota , ses tonu, melodi gibi müziksel olaylara çok yatkındırlar. Müziksel olayları hemen farkederler. Melodiler hemen akılda tutabilirler. Müzik dinlemeyi ve kendi kendilerine şarkı söylemeyi severler. Bir müzik aleti çalmayı kolaylıkla öğrenebilirler.
1834
Bir melodiyi bir kez duymaları, tekrarlayabilmeleri için yeterlidir. Ritim ve melodi ile daha kolay öğrenebilirler. Çalışırken veya yeni bir şey öğrenirken müzik dinlemeyi ya da kendi kendilerine mırıldanmayı, elleri ve ayaklarıyla ritm tutmayı severler.
1934
Besteci, orkestra şefi, dansçı, müzisyen, müzik terapisti, müzik öğretmeni.
2034
İçsel Zeka:
2134
İçsel zeka, insanın kendini tanıması, kendisiyle ilgilenmesi, güçlü veya zayıf taraflarını fark etmesidir. İçsel zeka, kişinin kim olduğunu, ne yapmak istediğini bilme kapasitesidir. Kendilerini öyle iyi tanırlar ki, kişisel hedeflerine ulaşabilmek için kendi kendilerini motive edebilirler.
2234
Kendi başlarına çalışmayı tercih ederler, gözlem yaparak ve dinleyerek iyi öğrenirler. Tek başlarına oynayabilecekleri oyunları ya da sporları tercih ederler. Kendi duygu ve ruh hallerine karşı hassastırlar.
2334
Girişimci, danışman, yazar, psikolog, araştırmacı yazar
2434
Sosyal Zeka:
2534
Sosyal zeka, etrafındaki insanların duygularını, düşüncelerini, istek ve ihtiyaçlarını anlama gücüdür. Sosyal zekaya sahip olan insanların, bir insanı kolayca tanıma gücü vardır. Yüzleri çok iyi okuyabilirler. İnsanları analiz edebilme, yorumlama ve değerlendirme özellikleri yüksektir.
2634
Bir şeyi organize etmeyi, bir insana yardım etmeyi, bir konuda liderlik yapmayı çok severler. Kişiler arasındaki farklılıkları doğal karşılarlar ve etraflarındaki kişilerle kolaylıkla çok güzel arkadaşlıklar geliştirirler. Sosyal ortamların doğal liderleridirler.
2734
Öğretmen, psikolog, danışman, hemşire, politikacı, halkla ilişkiler uzmanı, resepsiyonist, sekreter, toplum liderleri, sosyal hizmetler uzmanı
2834
Bedensel Zeka:
2934
Bir sorunu çözmek için veya yeni birşey üretme için bedenlerini, ellerini ve parmaklarını kullanabilirler. Bedensel zekalı olan bir insanın el becerisi iyidir. Tamir işlerini yapmayı severler.
3034
Bilgiyi vücutlarındaki hislerle işlerler. Hareket etmeyi, kişilerle konuşurken onlara dokunmayı, jest ve mimiklerini kullanmayı severler. Her türlü sporu ve fiziksel aktiviteleri severler.
3134
Oyuncu, marangoz, koreograf, teknisyen, heykeltıraş, cerrah, beden eğitimi öğretmeni
3234
Doğal Zeka:
3334
Çevre, doğa olayları ve ekolojik faktörlere duyarlıdırlar. Düşünürken, doğa, hayvan ve bitki figürleri ile düşünürler. Hayvan beslemeyi, doğayı, toprağı çok severler.
3434
Dış dünyayla güçlü bağları bulunan, açık hava sporları yapmayı seven insanlardır. Biyoloji, astronomi, meteoroloji ve zoolojiyle ilgilenirler.