Tiktok Whatsapp'tan daha güvensiz

Yüz binlerce vatandaşımızın kullandığı TikTok bir sosyal medya uygulamasından daha çok bir veri toplama aygıtı gibi mi tasarlandı?Hangi verilerimizi topluyor, kimlerle paylaşıyor?

Son günlerde Whatsapp gizlilik sözleşmesinin değişmesi ile kişisel verilerimizin gizliliği meselesi yeniden gündeme gelmişti. Bu kez Çin menşeili bir şirket olan TikTok ağır itham altında.

Yüz binlerce vatandaşımızın kullandığı TikTok bir sosyal medya uygulamasından daha çok bir veri toplama aygıtı gibi mi tasarlandı?

Hangi verilerimizi topluyor, kimlerle paylaşıyor?

Pek çok sosyal medya uygulamasında karşımıza çıkan veri toplama, bizlere daha iyi kullanım deneyimi sunmak için yapılıyor. Ancak Facebook gibi bazı şirketler geçmişte bu verileri satmakla ve insanların özel hayatlarına tesir etmekle suçlanmıştı.

TikTok’u güvensiz kılan detaylar:

  1. TikTok içerisinde mesajlaşmaların hiç biri uçtan uca şifreli (E2EE) değil. Bu da mesajlaşmalarınızın içeriğine 3. şahısların erişebileceği anlamına geliyor. Yani gizlilik tartışmalarına konu olan Whatsapp içerisindeki yazışmalarınız dahi çok daha güvende.
  2. 2 faktörlü doğrulama yok. Yani sizin şifreniz çalınsa bile siz SMS gibi yollarla doğrulamadan kimsenin hesabınıza erişemeyeceği bir sitem yok. Bu sistem artık neredeyse tüm sosyal mecralarda mevcut.
  3. TikTok çok yakın bir geçmişe kadar şifrelenmemiş http kullanarak medya içeriklerini şirketin içerisinde download etmek için kullanıyor. Bu da şu anlama geliyor ki 3. Şahıslar sizin bütün medya içeriğinize erişebilir, değiştirebilir, gizli videolarınızı açık hale getirebilir, e-mail ve telefon gibi kişisel bilgilerinizi açık edebilirler.
  4. Yakın zamanda tersine mühendislik yaparak TikTok’u inceleyen bir yazılımcı TikTok’un kendini sosyal ağ gibi gösteren bir veri servisi olduğunu iddia etti.
  5. Bu yazılımcının iddiasına göre Tiktok: Banka işlemleri kadar önemli pek çok noktada kullanılabilecek olan gerçek isminizi ve doğum günü bilginizi topluyor. Telefonunuzun donanım teknik bilgileri, ekran çözünürlüğünden disk büyüklüğü ve kullanım oranı gibi bilgilerine kadar, her şeyi topluyor. Başka hangi uygulamaları yüklediğiniz bilgisini ve IP adresinizi, WIFI isminizi ve daha pek çok teknik ve önemli bilgiyi topluyor. Ayrıca hangi bilgilerin toplandığı tam olarak anlaşılamasın diye bu sistemi olabildiğince derine gömdüklerini iddia etti.

Eğer 2020’nin ilk çeyreğinde TikTok ugulamasını kullanmışsanız kayıt olurken verdiğiniz bütün bilgilerin çalındığı iddia ediliyor.

Son zamanlarda isimleri sürekli güvenlik açıkları ve veri paylaşımı ile anılan Facebook, twitter gibi uygulamaların bile TikTok’tan kat kat güvenli olduğunu söyleniyor. Siber güvenlik uzmanları bu verilerin toplanmasını engelemek için tek yolun TikTok uygulamasını silmek olduğunu söylüyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Teknoloji Haberleri

Yeni Nesil 5G Teknolojisinin Temel Özellikleri
Cerrahi İşlemlerde Robotik Tıp Kullanımı
Mevlana Kalkınma Ajansı TeknoGirişim Dersi Programı'nın 4. Dönemi Başladı
HÜRJET ses hızını aşmayı başardı