TİM Başkanı Büyükekşi:

"Bundan sonra bizim yeni pazarlarımız Uzakdoğu, Afrika, İran, Kuzey ve Güney Amerika olacak. Yeni pazarlarda açılacak yeni ihracat olanaklarını geliştirmek için son hızla yolumuza devam ediyoruz"

KARAMAN (AA) - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Afrika'da ihracatta önemli artış olduğunu belirterek, "Bundan sonra bizim yeni pazarlarımız Uzakdoğu, Afrika, İran, Kuzey ve Güney Amerika olacak. Yeni pazarlarda açılacak yeni ihracat olanaklarını geliştirmek için son hızla yolumuza devam ediyoruz" dedi.

Büyükekşi, Karaman'daki bir otelde, şubat ayına ilişkin ihracat rakamlarının açıklandığı basın toplantısında, katılımcıların sorularını yanıtladı.

Şubat ayının bir gün fazla çekmesinin ihracat rakamlarına etkisiyle ilgili bir soru üzerine Büyükekşi, bir günde 350-400 milyon dolarlık ihracat yapıldığını, ihracata etkisinin de o kadar olduğunu söyledi.

Burada önemli olanın "trend" olduğunu ifade eden Büyükekşi, "Şubatta 1 gün fazlalık olmasaydı belki ihracat hiç artış göstermeyebilirdi veya yüzde 1 düşebilirdi"

Kilogram bazında yüzde 26'lık bir artış olduğuna dikkati çeken Büyükekşi, "Bu da son derece önemli. Dolar, avro paritesinin geçen sene Türkiye'nin ihracatına yaklaşık 12,5 milyar dolar olumsuz etkisi oldu. Bunun baz etkisi de şubat ayına düşen rakam 128 milyon dolar. Geçen sene bazı aylarda 1 milyar dolar olumsuz etki yapıyordu. Baz etkisi şu anda gittikçe azalıyor. Daha sonraki aylarda daha da azalacağını tahmin ediyoruz" diye konuştu.

-"Avrupa Birliğine olan ihracatımızda, dolar bazında artış söz konusu"

"İhracattaki artış kilogram bazındaki artışlardan mı kaynaklanıyor?" sorusuna da Büyükekşi, "Özellikle bölgesel olarak baktığımızda Avrupa Birliği'ne olan ihracatımız, dolar bazında artış söz konusu. Dolar bazında iki bölgede düşüşümüz var; Kuzey Amerika ve Ortadoğu. Birinde yüzde 8, birinde yüzde 3. İhracatçılar olarak Avrupa Birliği'nde toplam ihracatın yüzde 50'ye gelmesini bekliyoruz. 2009 yılında tüm dünyada kriz başladı. En çok da Avrupa Birliği ülkeleri etkilendi. Avrupa Birliği'nden azalan ihracatımızı komşu ve çevre ülkelere kaydırdık. Böylelikle ihracatımızı tekrar toparladık. Zaman zaman basından ihracatçılara 'Türkiye'nin ekseni mi kayıyor' diye eleştiriler vardı. Şimdi komşu ve çevre ülkelerde sıkıntılar var. Rusya'da, Ukrayna'da Irak't Suriye'de Libya'da, Yemen'de var. Buradaki boşluğu nasıl doldurabiliriz? Avrupa Birliği'ndeki pazar payımızı geçen sene artırdık. Avrupa Birliği ithalatından aldığımız pay rekor kırdı. Geçen yılla kıyaslayacak olursak 1,12'den 1,21'e çıktı. Bu da bize şunu gösteriyor. Avrupa Merkez Bankası parasal genişleme kararı almıştı, bunu devam ettiriyor" yanıtını verdi.

Türkiye'nin Almanya, İtalya ve Fransa'ya ihracatında önemli artışlar olduğunu aktaran Büyükekşi, "Buralarda iyileşme görünüyor. İhracatımızı nerelere kaydıracağız? Başta İran. İran'da 4 bin metrekarelik büyük ve güzel bir binayı Türkiye Ticaret Merkezi olarak açacağız. Afrika ihracatımızda da önemli artışımız var. Bundan sonra bizim yeni pazarlarımız Uzakdoğu, Afrika, İran, Kuzey ve Güney Amerika olacak. Yeni pazarlara açılacak yeni ihracat olanaklarını geliştirmek için biz de son hızla yolumuza devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Büyükekşi, geçen sene Türkiye'nin ihracatındaki düşüşün 11 milyar dolarlık sebebinin, emtia fiyatlarının düşüşünden kaynaklandığını kaydetti.

Soruların yanıtlanmasının ardından, Karaman'da geçen yıl ihracat gerçekleştirerek kentin ticaret ve sanayisinin gelişime katkı sağlayan şirketlerin temsilcilerine plaket verildi.

AA

Ekonomi Haberleri

Hava muhalefeti hamsi fiyatını ikiye katladı
Yatırımı Konya'ya Yapıp Çin'e Kafa Tutar mı?
Adana Baklavası, Türkiye'nin Lezzeti Olma Yolunda
Enerjide Devrim: MEDAŞ’tan Girişimcilere 1 Milyon TL Destek!
İŞKUR, 50 bine yakın vatandaşı işverenle buluşturdu