Tıp öğrencilerinden "rahim ağzı kanseri" taramalarına destek

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri, rahim ağzı kanserinin önemine dikkati çekmek ve hastalıktan korunma yolları ile tarama programları hakkında bilgi vermek için kampüs içinde vatandaşlara yönelik "Farkındalık Masası" kuracak- Temsili olarak

ANKARA (AA) - YEŞİM SERT KARAASLAN - Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi öğrencileri, vatandaşlara, rahim ağzı kanserinden alınacak tedbirlerle korunmanın mümkün olabildiğini anlatacak ve tarama programlarına katılım çağrısı yapacak.

Hekim adayları tarafından, rahim ağzı kanseri farkındalık ayı kapsamında, toplumsal bilincin artırılması amacıyla, üniversite kampüsünde 30 Ocak Salı günü "Farkındalık Masası" kurulacak.

Temsili olarak her dönemden birer öğrencinin katılım göstereceği etkinlikte, vatandaşlara ve tıp fakültesi öğrencilerine, rahim ağzı kanseri konusunda bilgilendirme yapılacak, bulaş yolları, risk faktörleri, tarama ve tanı testleri ile korunma yolları hakkında açıklamalarda bulunulacak.

Tıp fakültesi öğrencilerinden Fuat Gezer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, rahim ağzı kanserinin dünya genelinde yok edilebilecek kanserler içinde yer aldığını belirtti. Gezer, Human Papilomavirus Enfeksiyonu (HPV) aşısının yaptırılması ve düzenli taramalarla bu kansere bağlı tüm lezyonların hatta kanserin önlenebileceğini vurguladı.

Bu kapsamda öncelikle tüm tıp fakültesi öğrencilerinin rahim ağzı kanseri hakkında bilgi düzeyinin artırılması gerektiğini de ifade eden Gezer, "Başta kendi annelerimiz ve yakın çevremiz başta olmak üzere, mezuniyet sonrasında da hizmet vereceğimiz hastalara gerekli bilgilendirmelerde bulunmamız gerekli." dedi.

Kurulacak farkındalık masasında bilgilendirme yapacak öğrencilerden Nur Holoğlu, HPV aşılarında artık üst yaş sınırının kaldırıldığını söyledi. Taramaların ihmal edilmemesi gerektiğinin altını çizen Haloğlu, "Tüm hekim adayları başta kendileri aşı olmalı, olası HPV enfeksiyonlarına karşı ömür boyu korunmalı ve sonrasında da hastalarına örnek olmalı." değerlendirmesinde bulundu.

- "Tam katkı sağlayacağız"

Hekim adaylarından Murat Öksüzoğlu da Türkiye'de HPV enfeksiyonlarının 30 yaş üzerindeki kadınlarda yüzde 4 oranında görüldüğünü ifade ederek, bu rakamlar pek çok Avrupa ülkesine göre daha düşük olsa da nüfusla orantılandığında 500 bin üzerinde kişide onkolojik HPV enfeksiyonu olduğunu aktardı.

Öksüzoğlu, "Hacettepe tıp öğrencileri olarak söz verdik, mezun olduğumuzda Bakanlığımızın gerçekleştirdiği tarama programlarına tam katkı sağlayacağız ve rahim ağzı kanserine bağlı ölümleri ortadan kaldıracağız." diye konuştu.

Kübra Öztürk de Türkiye'de kadın kanserlerinin yüzde 5'inin doğrudan HPV virüsüne bağlı olduğuna işaret ederek, "Bunların en başında da rahim ağzı kanseri geliyor. Radikal cerrahi ve kemoterapi-radyoterapiye rağmen ileri evrelerde yaşam süreleri ne yazık çok kısıtlı. Üstelik bu kanser, diğerlerine göre daha genç yaşlarda görülmekte, hastaların üreme imkanlarını da etkilemektedir." sözlerine yer verdi.

- "Dünya genelinde bir tarih yazılabilir"

Tıp fakültesi öğrencilerinden Fatih Yalçın da yeni HPV aşıları ve yeni testlerle dünyada kanser konusunda bir tarih yazılabileceği değerlendirmesinde bulundu.

Yalçın, "Çok yakında rutinde kullanılabilecek, hastaların evde kendi kendine bakabildikleri idrar ve self testler çıkacak. Dahası aşılama da yaparsak neredeyse 10 yılda bir yapılacak bir tarama bile yeterli olabilecek. Bu kapsamda tüm dünya genelinde bir tarih yazılabilir. Düşünsenize, 12 yaşında aşılanan birisi, 30 yaş üzerinde 2 ya da 3 kez kendi kendine tarama yapması ile bu kansere bağlı ölümleri yüzde yüz önleyebiliyor." diye konuştu.

Hekim adaylarından Osmanege Atlıya ise önlenebilecek bir kansere bağlı gelişen ölümlerin engellenmesinde toplumsal bilincin yükseltilmesinin önemli olduğuna işaret ederek, "Geleceğin hekimleri olan bizlere çok önemli görevler düşüyor. Görev yapacağımız her yerde HPV ve rahim ağzı kanserini anlatacağız. Tüm hastalarımıza aşılanmayı ve taramayı önereceğiz. Ama önce kendimiz. Bizler de mezun olmadan önce aşılarımızı olacağız." dedi.

- "Kanserle mücadelede tıp ordusu yetişiyor"

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Jinekolojik Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Avrupa Jinekolojik Onkoloji Derneği (ESGO) Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Murat Gültekin de daha eğitimlerinin ilk yılından itibaren bu konuda duyarlılık göstererek böylesi bir etkinlik planlanmasının hekim olma yolunda çok önemli bir adım olduğunu söyledi.

Hekimliğin, tedavi kadar koruyucu ve önleyici metodlara karşı da hassas olması gerektiğinin altını çizen Gültekin, "Öğrencilerimizin bu etkinliği, gurur verici. Kanserle mücadelede tıp ordusu yetişiyor." ifadesini kullandı.

AA

Sağlık Haberleri

Türk Kızılay’dan AIDS iddialarına ilişkin açıklama
Koenzim Q10 Yok Sakatat Tüketin
Karapınar’da Dünya Diyabet Günü etkinliği
Mantarların Sağlık Üzerindeki Mucizevi Etkileri
Egzersiz ne zaman yapılır?