TKDK hibesiyle balının kalitesini artırdı

İnegöl'de yetiştirdiği "Santa Maria" cinsi armutları döllemek için aldığı arılarla arıcılığa başlayan çiftçi, TKDK'nın sağladığı hibe desteği sayesinde kovanlarını dağlık bölgeye taşıyarak daha doğal ve kaliteli bal üretmeye başladı- İnegöllü çiftçi Tekin

BURSA (AA) - Bursa'nın İnegöl ilçesinde yetiştirdiği "Santa Maria" cinsi armutları döllemek için aldığı arılarla arıcılığa başlayan çiftçi, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun (TKDK) sağladığı hibe desteğiyle yaptığı işi geliştirdi.

İnegöllü çiftçi, hibe desteğiyle edindiği traktör sayesinde kovanlarını dağlık bölgeye taşıyarak, balının kalitesini artırdı.

Çiftçi Sadi Tekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2006 yılında armut ağaçları meyve vermediği için dölleme amaçlı aldığı arılar sayesinde arıcılığa başladığını söyledi.

Kaliteyi artırmak için bal üretimini daha yüksek rakımlı yerlerde yapmaya karar verdiğini, ancak kovanlarını taşımak için traktöre ihtiyaç duyduğunu, bunun üzerine 2013 yılında TKDK'nın hibesine başvurduğunu anlatan Tekin, "Kovanları taşımak ve bölgeye ulaşımın kolay sağlanması için traktöre ihtiyacımız vardı. Hibe programından yararlanarak traktörümüzü aldık." diye konuştu.

Tekin, arıcılığa başlarken, kendisine bir hedef belirlediğini ifade ederek, "100 dolara bal satacağız 30 liraya sattığımızda bu işi bırakacağız' demiştik. Şu anda istediğimiz kalitede balı üretiyoruz. Traktörümüz sayesinde de taşıma işlemlerinde büyük kolaylık yaşıyoruz." dedi.

- "Yüzde 50 hibe desteği"

TKDK Bursa İl Koordinatörü Ömer Berksun da kurumları tarafından "İpard Programı" kapsamında kırsal kalkınma projelerine hibe desteği sağlandığını belirtti.

Program kapsamında birçok alanda çiftçilere destek verildiğini dile getiren Berksun, şunları kaydetti:

"Bu program kapsamında hayvancılık projeleri, işleme projeleri, bitkisel üretim destekleri, arıcılık, mantar yetiştiriciliği destekleri bulunuyor. Burada, İnegöl'ün İsaören köyünde Sadi Tekin isimli vatandaşımız da 13. başvuru çağrı döneminde bizim İl Koordinatörlüğümüze proje başvurusunda bulunarak yüzde 50 hibe desteğiyle traktör desteğinden yararlandı. Arıcımızın traktör desteğinden yararlanmaktaki amacı, daha organik ve daha doğal bal üretimi sağlamaktı. Kendisine ait meyve bahçesinde arıların armutlarını döllemesi için başladığı faaliyet alanını büyüterek dağlık alanda bal üretimini planladığı için Sadi bey bize başvurdu. Tekin, kovanlarını rakımı 700 metrenin üzerinde olan, ıhlamur ve kestane ağaçlarının yoğun olduğu bir bölgeye traktörüyle taşıyarak daha kaliteli bal üretimine başladı."

Kırsalda yaşayan vatandaşların, kurumun verdiği desteklerle daha kaliteli üretim yapma imkanı bulduklarına işaret eden Berksun, "Çiftçilerimiz, küçük ölçekli üretim tesislerinde 5 bin avro ile 500 bin avro arasında harcama yapabiliyorlar. Hibe desteğimiz de yüzde 65 oranında şu an. Hayvancılık ve diğer alanlardaki desteklerimiz de 30 bin avro ile 3 milyon avro arasında değişiyor." dedi.

AA

Gündem Haberleri

Hesabı ödememek için yemeğine saç koyan turist kameraya yakalandı
THY'nin uçağını su dökerek uğurladılar
İdlib'deki Gerginlik Tırmanıyor: Saldırılar Sivilleri Hedef Alıyor
Terörle mücadelede son durum
Adalet Bakanlığı'ndan Abdullah Öcalan Açıklaması