ANKARA (AA) - ZEHRA AYDIN - Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı, Gaziantep'te kuracağı 50 bin konutluk projenin detaylarını, 23-24 Mayıs'ta düzenleyeceği "Arama Konferansı"nda kentin aydınları, fikir ve iş adamları ile sivil toplum kuruluşlarıyla belirleyecek.
TOKİ Başkanı Ergün Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 50 bin konutluk Gaziantep Kuzey Şehir Projesi'nde bir ilke imza atılacağını söyledi.
Mega projeye aktif katılımı sağlamayı amaçlayan TOKİ'nin, yapı tipleri, üretim biçimleri, çevre, ulaşım, sosyal yapı, konut tipoloji, tercih ve alışkanlıklar hakkında "Arama Konferansı" yapacağını bildiren Turan, konferansın 23-24 Mayıs'ta, Gaziantep'te gerçekleştirileceğini aktardı.
Konferansta Gaziantep'te kurulacak 50 bin konutluk projenin detaylarının kentin aydınları, fikir adamları, iş adamları, sivil toplum kuruluşlarıyla planlanacağını belirten Turan, şöyle devam etti:
"Gaziantep Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde 8,5 milyon metrekare alan üzerinde geliştirdiğimiz Gaziantep Kuzey Şehir konut alanını, yerel temsilcilerin talep ve beklentileriyle şekillendiriyoruz. Yerel aktörler ve paydaşlarımızla beraber projemizde oluşacak yapı tipleri, üretim biçimleri, çevre, ulaşım, sosyal yapı, konut tipoloji, tercih ve alışkanlıkların nasıl olması gerektiğine cevap arıyoruz."
- "Yeni bir şehre dair her şey konuşulacak"
Gaziantep Kuzey Şehir Projesi kapsamında gerçekleştirecekleri konferansta, inşa edilecek şehrin her yönüyle değerlendirileceğini ifade eden Turan, "Şehri, sosyo-ekonomik doku, çevresel doku, konut tipolojisi, kat planları, yaşam kalitesi, tercih ve alışkanlıklar gibi geniş bir yelpazede, yerel aktörleri ile 'katılımcılık esası üzerine' bina etme prensibini benimsiyoruz. İlk kez, bir şehrin tüm paydaşları yeni bir yaşam alanı kurulurken bir araya geliyor, farklı fikirlerini, bir şehre dair beklentilerini tartışma, yorumlama imkanı buluyor." diye konuştu.
Turan, sürdürülebilir şehircilik anlayışıyla tasarımcılar, şehir plancıları, sosyologlar, mimarlar, mühendisler, sivil toplum örgütleri, kanaat önderlerinin yeni bir yaşam alanı kurulurken, "Nasıl bir şehir olmalı?" sorusuna yanıt vereceklerini, buna bağlı olarak da fiziki nitelikleri kadar ekonomik, kültürel ve sosyal ölçekleri de tanımlanmış bir şehir ortaya çıkacağını dile getirdi.
- "Örnek bir proje hayat bulacak"
TOKİ'nin sosyal konut üretimindeki yüksek tecrübesini, bina inşa etmenin ötesine master planlı yeni yerleşim ve şehirler kurma ölçeğine taşıdığına dikkati çeken Turan, Gaziantep Kuzey Şehir Projesi'nin, içinde bir çok ilki barındıran özel bir çalışma olduğunu anlattı.
Gaziantep Kuzey Şehir Projesi'nin uluslararası düzeyde de ilgi görecek örnek bir proje olduğunu belirten Turan, "Kuzey Şehir, aynı zamanda, büyük bir sosyal konut alanında, uygulaması tek seferde geliştirilen bir proje olma özelliğiyle, ülkemizin mimarlık ve mühendislik dünyası açısından da ilktir ve bugüne kadar planlanmış en büyük yeni yerleşim projesidir." dedi.
Gaziantep Kuzey Şehir Projesi'ni, 2023'e kadar tamamlayacaklarını kaydeden Turan, projeye ilişkin şu bilgileri paylaştı:
"Bu büyük projeyle, mevcut yerleşimle bağları güçlü, ticari, sosyal ve kültürel yapısıyla kendi içinde merkez nitelikleri barındıran, sıcak ve samimi insan ilişkilerinin ön planda olduğu 300 bin nüfuslu yeni bir yerleşim bölgemiz olacak. Gaziantep Kuzey Şehir'de her profilden ve her yaş grubundan insanımız, eğitimden sağlığa, sosyal yaşamdan ulaşıma, tüm fiziki ve sosyal ihtiyaçlarını kaliteli bir yaşam alanında karşılayabilecek. Sosyal donatıların planlı ve estetik bir biçimde yansıtıldığı yeni yerleşimde, geleneksel mahalle kültürümüz ve komşuluk ilişkileri ile toplumumuzun tüm demografik zenginliklerinin bir arada olduğu örnek bir proje hayat bulacak."
- 4 aşama
Turan, yeni bir şehrin plan sürecini yerel aktörlerle şekillendirmeyi hedefledikleri çalışmayı, Paydaş Analizi, Derinlemesine Mülakatlar, Arama Konferansı ve Çalıştay olmak üzere 4 aşamada kurguladıklarını söyledi.
Sürecin birinci aşamasında oluşturan Paydaş Analizi kapsamında, Gaziantep Kuzey Şehir Projesi'nin planlanmasından sorumlu ve bu süreçten etkilenecek 114 paydaş tanımlandığını ve her bir paydaşın önem, etki derecesini belirdiklerini anlatan Turan, diğer aşamalara ilişkin şöyle konuştu:
"Sürecin ikinci aşamasında Mayıs ayının ilk haftasında, Paydaş Analizi sonucuna göre 'Önem-Etki Derecesi Yüksek' olarak belirlenen paydaşların farklı kesim ve sektörleri temsil eden 14'ü ile Gaziantep Kuzey Şehir Projesi'ne yönelik planlama çalışmasına ilişkin görüş, öneri ve beklentilerinin öğrenilmesine yönelik derinlemesine mülakat tekniği ile mülakat yapılarak, planlama çalışması için referans niteliğinde bilgi elde edilmiştir. Böylece, aktif katılımcılığın sağlanması yönünde ilk adım atılmıştır. Çalışmamızın üçüncü aşaması olan arama konferansına stratejik nitelikte bilgiler elde etmek amacıyla yaklaşık 60 paydaşımız katılacak. Çalışmanın son aşamasında ise 15 Haziran'da yaklaşık 40 paydaşın katılımıyla çalıştay düzenleyecek. Düzenlenecek çalıştay ile mülakat, beyin fırtınası ve arama konferansı sonuçlarından da yararlanılarak geliştirilecek olan Gaziantep Kuzey Şehir Projesi'ne yönelik planlama çalışması taslağı tematik konular ekseninde derinlemesine olarak irdelenecektir."
AA