ANKARA (AA) - ZEHRA AYDIN - Başbakanlık Toplu Konut İdaresince (TOKİ), kültür varlıklarının bakımı, onarımı ve restorasyonu amacıyla kullandırılan kredi için başvuru süresi yarın sona eriyor.
TOKİ Başkanı Ergün Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurumun, unutulmaya yüz tutmuş, yıkılma ve yok olma tehlikesi içindeki tarihsel değerleri, sağladığı restorasyon kredileriyle gelecek nesillere kazandırdığını belirtti.
Kültür varlıklarının bakımı, onarımı ve restorasyonu için kullandırılan kredi başvurularının 3 Nisan'da başladığını anımsatan Turan, başvuru süresinin yarın sona ereceğini bildirdi. Turan, restorasyon kredisi miktarını bu yıl 160 bin liraya çıkardıklarını ifade etti.
Tescilli taşınmaz kültür varlıklarının restorasyonuna katkı sağlamak amacıyla 2005 yılında restorasyon kredisi uygulaması başlattıklarını hatırlatan Turan, şunları kaydetti:
"TOKİ olarak özel hukuka tabi gerçek ve tüzel kişilerin mülkiyetinde bulunan, korunması gerekli tescilli taşınmaz kültür varlıklarının bakımı, onarımı ve restorasyonu için gerekli şartların sağlanması halinde kredi sağlıyoruz. Türkiye genelinde 12 yılda bugün itibarıyla 726 proje için kredi açıldı, 513 taşınmaz kültür varlığının ise restorasyonu tamamlanarak idaremizce geçici kabulü gerçekleştirildi. İdaremiz tarafından tahsis edilen toplam kredi miktarı 72 milyon 171 bin 588,92 lira. Tarihsel değerlerimizi sağladığımız kredilerle gelecek nesillere kazandırıyoruz."
- Kredi üst limiti 160 bin lira
Yıllar içerisinde kredi üst limitini aşamalı olarak yükselttiklerini vurgulayan Turan, "2005 ve 2006 yıllarında sağladığımız 75 bin lira kredi üst limitini yıllar içerisinde aşamalı olarak yükselterek bu yıl üst limitini 160 bin liraya çıkardık. Her bir proje için, keşif özetinin yüzde 70'ine kadar ve en fazla 160 bin lira olmak üzere kredi kullandıracağız. Restorasyon kredisi için yapılacak müracaatlarda, özel mülkiyetteki yapıların Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulları tarafından alınmış tescil kararının ve onaylı rölöve ve restorasyon projelerinin bulunması gerekiyor." ifadelerini kullandı.
Kent dokusunun iyileştirilmesine öncelik verdiklerini belirten Turan, şunları kaydetti:
"Özellikle tarihi kent dokularının iyileştirilmesine yönelik olan ve yerel yönetimlerin öncülüğündeki tüm müracaatlara kredi verilecek. Bakım, onarım ve restorasyon işlemleri yapılacak taşınmaz kültür varlığının mimari ve kültürel değeri, fiziki durumu, bulunduğu çevrenin özellikleri, kullanım amacı göz önünde bulundurulacak. Taşınmaz kültür varlığının bakımı, onarımı ve restorasyonu için yapılacak işlemlerin, yapının kültür varlığı niteliğinin devamının sağlanması, gerekirse sağlıklaştırılması ve işlev kazandırılması amacına yönelik olması zorunluluğu bulunuyor."
- Tarihi geçmişe sahip yerler
TOKİ'nin kredilendirdiği projelerin bulunduğu yerleşimler şöyle:
"İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Amasya, Bartın, Çanakkale, Elazığ, Muğla, Mardin, Uşak, Kastamonu, Tokat, Trabzon, Giresun, Edirne, Isparta, Tekirdağ, Şanlıurfa ve Artvin illerinde, Safranbolu, Kalecik, Bergama, Ürgüp, Taraklı, Bandırma, Ayvalık, Milas, Fethiye, Ula, Foça, İnegöl, Mudanya, Midyat, Seydiler, İnebolu, Alanya, Akçaabat, Osmaneli, Mudurnu, Kemaliye, Göynük, Taraklı, İncesu, Zile ve Daday ilçelerinde, Mustafapaşa, İbrahimpaşa Birgi, Kalkan, Çavuşin, Kayaköy, Uzungöl ve Bolaman."
Kredi başvurusunda bulunmak isteyenler, başvuru şartlarına http://www.toki.gov. tr/restorasyon-kredileri linkinden ulaşabilecek.
AA