MERSİN (AA) - MUSTAFA GÜNGÖR - Toros Dağları'nda 2 yıl boyunca doğal ortamda otlatılarak yetiştirilen, kurban olmalarına 5-6 ay kala hadım edilen, yöre halkının "seyis" ismini verdiği tekeler, Kurban Bayramı'nın birkaç gün öncesinde tükendi.
Toroslar'da yaşayan Yörüklerin, yem vermeden doğal ortamda otlatarak özenle yetiştirdikleri hayvanlar, her yıl Kurban Bayramı öncesinde büyük rağbet görüyor.
Kurban olmalarına 5-6 ay kala hadım edilen, yöre halkının "seyis" adını verdiği tekeler, pazarlara getirilmelerinin ardından birkaç gün içinde satıldı. Mersin'deki birçok üretici, elindeki kurbanlıkları bitirerek bayramı beklemeye başladı.
Mersin İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Akdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kıl keçisinin Toroslar'a özel bir ırk olduğuna işaret etti.
Tamamen doğal ortamda yetiştirilen bu hayvanların özellikle Akdeniz Bölgesi'nde çok fazla tercih edildiğini anlatan Akdoğan, "Bu hayvanlar, rakımı yüksek yerlerde, 2500-2800 metre yükseklikte, makilerin arasında, hiçbir yemleme yapılmadan yetiştiriliyor." dedi.
- "Hayvanlarımız, burada marka"
Mersin'de yaklaşık 100 bin teke ile 100 bin civarında koyunun pazarda yerini aldığını belirten Akdoğan, şöyle konuştu:
"Seyisler, kurban döneminde en fazla tercih edilen hayvan oluyor. Çünkü bunlar kurbana özenle yetiştiriliyor. Kurban edilmeleri için 2 yaşında olmaları gerekiyor. 2 yıl boyunca hazırlanıyorlar ve kurbana 5-6 ay kala hadım ediliyorlar. Çok özenle beslenip, tüketicilere sunuluyorlar. Bu yıl çok şükür, satışlarımız beklentilerin üzerinde iyi gidiyor. Sürekli pazarları dolaşıyorum, üreticilerden bilgi ediniyorum. Şu anda bayrama 4-5 gün olmasına rağmen birçok üreticimiz hayvanlarını sattı, bitirdi. Bizim hayvanlarımız burada marka. İlk tercih edilen hayvanlar arasında yer alıyor."
Akdoğan, son birkaç aydır yaşanan olumsuzluklara rağmen satışlardan tüm üreticilerin memnun olduğunu sözlerine ekledi.
AA