Konya, son günlerde özellikle trafik kazalarında gündeme sıkça gelmeye başladı. Neredeyse her hafta sonu, mutlaka ölümlü trafik kaza haberlerini okuyoruz. Ağustos ayı içerisinde meydana gelen ve hepimizi derinden üzen, petrol istasyonundaki tanker faciası zihinlerimizde tazeliğini koruyor. Önceki hafta Konya Ankara karayolunda meydana gelen trafik kazasında, bir ailenin tamamına yakını, sekiz kişi yaşamını yitirdi.
Trafik kazaları, adı konulmamış bir savaş gibi genç yaşlı demeden, birçok insanımızın canına mal oluyor, birçoğunun da sakat kalmasına neden oluyor. Bu arada milli servetimiz olan ağar maddi hasarları hiç göz önüne almıyoruz.
Kaza haberleri ardı arkasına gelince, trafik bilincimizde bir eksiklik mi var diye insan düşünmeden edemiyor. Zira yetkililerin uyarılarını hiçe sayarak, yine bildiğimiz tutumdan vazgeçmiyoruz. Okula yeni başlayan çocuklarımıza, yoldan karşıdan karşıya nasıl geçeceğini öğretiyoruz, her sınıfta trafik kolu kuruyoruz. Daha küçük yaşlarda, şehirde yaşamanın gerekleri çerçevesinde güvenli bir yaşamın sağlanmasına yönelik eğitimleri alıyoruz. Ancak galiba hafife alıyoruz.
Trafikte yapılan hatalar hiçbir zaman telafi edilemiyor. En küçük bir hata bile, en azından maddi zarara yol açabiliyor. Bu bakımdan trafik terörüne karşı hepimizin duyarlı ve dikkatli olması gerekmektedir. Trafik kurallarını sadece polisi gördüğümüz zaman uygulamak bize bir şey kazandırmıyor.
Genellikle araç kullanırken şöyle bir alışkanlık vardır: Araçta emniyet kemeri, sadece polisin kontrol noktalarına gelindiğinde, polis görülünce takılır. Yüksek hızda şehirlerarası yapılan yolculuklarda radar işareti olan yerlerde usulüne uygun hıza düşülür. Radar kontrol noktası atlatılınca Allah ne verdiye gaza basılır. Aracın bakımı öylesine yapılır. Mesela araca gaz takılacağında gerekli yasal izinler alınmaz. Muayene vakti geldiğinde araya mutlaka tanıdıklar sokulmaya çalışılır. Velhasıl, konan kurallar sadece bizim vatandaşımıza gereksiz bir işlemmiş gibi gelir.
Hâlbuki trafik kuralları, uzun deneyler ve araştırmalar sonucunda, insanların güvenli bir şekilde seyahat etmelerine yönelik olarak düzenlenmiş talimatlardır. Bu kurallara uymak formalitelerden öte, bir zorunluluktur. Araçların teknik özellikleri ve Ülkenin yolları göz önünde bulundurularak konan hız limitleri, insanların ihlal etmesi için konmamaktadır.
Trafik kurallarına sizin tek başınıza uymanız da yetmiyor. Topyekûn bir ahenk içerisinde kurallara uyulması gerekiyor. Her akşam haberlere de yansıyan alkollü sürücüler birer saatli bomba gibi yollarda dolaştıkça, kazalar kaçınılmaz olacaktır.
Sonuç olarak Konya, trafik kazaları veya başka olumsuz haberler ile Türkiye gündemine gelmemelidir. Konya, yenilikleri, başarılı iş haberleri, büyüyen sanayisi, şehirleşmesi ve turizmi ile ülke gündemine gelmelidir.