Trafik kazalarını azaltacak proje yıl sonunda geliyor

İnsan kaynaklı trafik kazalarını en aza indirmeyi hedefleyen İUS Projesi, teknik ve idari çalışmaların tamamlanmasının ardından yılın sonunda hayata geçirilecek- Proje kapsamında kaza noktaları ve hava şartları gibi önemli bilgiler, cep telefonları, araç

İSTANBUL (AA) - UĞUR ASLANHAN - TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Sözcüsü Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, sürücülerin her an uyarılmasıyla insan kaynaklı trafik kazalarını en aza indirmeyi amaçlayan İnteraktif Uyarı Sistemi (İUS) Projesinin, teknik ve idari çalışmalarının tamamlanmasının ardından yıl sonunda hayata geçirileceğini belirterek, projenin uygulanmaya başlamasıyla trafik kazalarının ciddi şekilde azalacağını söyledi.

Ilıcalı, son dönemde artan trafik kazaları kapsamında AA muhabirine yaptığı açıklamada, tatil sezonunun geldiğini ve eğitim-öğretim döneminin sona erdiğini hatırlatarak, yaklaşan Ramazan Bayramı da göz önünde bulundurulduğunda trafiğe çıkanların sayısında ciddi artış olacağını kaydetti.

Son dönemde Erzurum, Osmaniye ve Konya'da ciddi trafik kazaları meydana geldiğini, bu kazalarda çok sayıda insanın hayatını kaybettiğini ifade eden Ilıcalı, trafik kazalarındaki en büyük etkenin sürücü hataları olduğunu, istatistiklere göre, yaşanan kazaların yaklaşık yüzde 95'inin sürücü hatalarından kaynaklandığını vurguladı.

Ilıcalı, iyi bir eğitim altyapısı ile yaygın ve caydırıcı bir denetleme altyapısının sağlanması durumunda bu kazaların birçoğunun önlenmesinin mümkün olacağını kaydederek, "Üniversitede yaptığımız anket sonuçları ortada. Sürücülerdeki trafik kurallarına uymama oranı maalesef yüzde 90'lar seviyesinde. Aynı sürücülerden elektronik denetleme sistemlerinin yaygınlaşması halinde uyacaklarını belirtenlerin oranı ise yüzde 90 civarında." şeklinde konuştu.

Bu iki anket sonucunun bile denetimin ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini ifade eden Ilıcalı, trafik kazalarının yüzde 44'ünün aşırı hız sebebiyle meydana geldiğini, bu oranların düşürülmesinin ancak bilinçli bir sürücü profilinin oluşturulması ve etkin bir denetleme sisteminin sağlanmasıyla mümkün olabileceğini kaydetti.


- "Türkiye, 2020'de trafik kazalarını yüzde 50 azaltmayı hedefliyor"


Ilıcalı, "Tükiye, daha önce imzaladığı uluslararası anlaşmalar kapsamında 2020 yılında ülkede meydana gelen trafik kazası sayısını yüzde 50 azaltmayı hedefliyor. Bu hedef, ancak eğitim, bilinçlendirme, farkındalık oluşturma ve teknolojik imkanların en iyi şekilde kullanılması ile mümkün." dedi.

Trafik kazalarının azaltılması konusunda uzman akademisyenlerin katılımıyla 2 önemli proje hazırladıklarını ve bu projelerin hali hazırda devam ettiğini belirten Ilıcalı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunlardan birincisi eğitim, bilinçlendirme, farkındalık oluşturma, ikincisi ise teknolojik imkanların en iyi şekilde kullanılması. Bu çerçevede trafik güvenliği konusunda bilinçlendirme çalışmaları yapıyoruz. Trafik kazaları nedeniyle engelli kalanların sayısının azaltılması için 'Trafikte Engelli Kalmayalım, Engelleri Birlikte Aşalım' temasıyla gerçekleştirdiğimiz etkinlikler ile toplumda bir farkındalık oluşturmaya çalıştık. Benzer farkındalık ve eğitim çalışmalarımız yıl boyunca devam edecek."


- "İUS Projesi, kazaların azalmasına büyük katkı sağlayacak"


Mustafa Ilıcalı, teknolojik imkanların en iyi şekilde kullanılmasının projenin ikinci aşamasını oluşturduğunu ifade ederek, bu çerçevede yürüttükleri çalışmaların, özellikle denetleme sistemlerinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasını kapsadığını aktardı. İnsan davranışlarını yönlendiren en önemli etkenler arasında denetleme sistemlerinin geldiğinin altını çizen Ilıcalı, şu ifadeleri kullandı:

"Bu sistemleri ne kadar etkin ve kullanıcılar için faydalı hale getirebilirsek, insan kusurlarının bertaraf edilmesinde teknolojiyi ne kadar etkin kullanabilirsek, amacımıza ulaşmada çok önemli aşama kaydetmiş olacağız. Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) ve üniversitelerden konunun uzmanlarıyla üzerinde çalıştığımız İUS Projesi, bahsettiğim bu özellikleri bünyesinde barındıran bir sistem. Projenin tamamlanması ve uygulamaya aktarılması durumunda trafik kazalarının azaltılmasına büyük katkı sağlanacağını umuyorum."

Ilıcalı, İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın projeye büyük destek verdiğini ifade ederek, EGM ve çeşitli üniversitelerden konunun uzmanları ile bu projenin üzerinde çalıştıklarını söyledi. Prof. Dr. Ilıcalı, "Proje sayesinde denetleme sistemleri geliştirilecek ve yaygınlaştırılacak. Teknoloji ile birlikte insan davranışlarını yönlendiren denetleme sistemleri kullanıcılar için faydalı hale getirilecek ve etkinleştirilecek. İnsan kusurlarının bertaraf edilmesiyle trafik güvenliği konusuna katkı sağlanacak." dedi.

Sürücülerin her an uyarılması, denetim altında tutulması ve insan kaynaklı kaza olasılığının en aza indirilmesini amaçlayan İUS Projesinin 2014 yılında başladığını bildiren Ilıcalı, proje çalışmalarına özellikle son dönemdeki kazalardan sonra hız verildiğini söyledi.

Proje kapsamında ilgili birim ve kişilerle toplantılar düzenlendiğini, yol haritası çıkarıldığını, projeyi besleyecek çalışmaların gerçekleştirildiğini ve pilot çalışmanın yapıldığını anlatan Ilıcalı, yaptıkları çalışmalarda denetimlerin, trafik güvenliğine olumlu katkıları olacağını gösterdiğini kaydetti.


- "Teknik ve idari çalışmaların ardından uygulamaya geçilecek"


Ilıcalı, İUS Projesinin hedefleri ile ilgili de şu bilgileri verdi:

"Kaza kara noktalarını, hava şartları bilgilerini ve kaza bilgilerini temin edecek altyapının kurularak anında İUS ile sürücü ve yolcularla bu bilgilerin paylaşılması, böylelikle tedbirli sürüşün sağlanması hedefleniyor.Trafik ihlallerinin, trafik polisi olmaksızın kullanılacak teknolojiyle tespit edilerek denetimde sürekliliğin, etkinliğin ve caydırıcılığın sağlanması amaçlanıyor. Sürücü ve yolcuların kazaları önleme ile ilgili etkili iletişim teknikleri kullanarak eğitimlerle bilinçlendirilmesi amaçlanmaktadır."

TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Sözcüsü Ilıcalı, sistemin donanım, iletişim altyapısı ve veri merkezi olmak üzere 3 ana bileşenden oluştuğunu belirterek, proje kapsamında kaza kara noktaları, yol inşaat çalışmaları, sis, buzlanma ve yoğun yağış gibi bilgilerin toplanarak sürücüler, araçlar ve yolcularla paylaşılacağını ifade etti.

Bu bilgilendirmenin cep telefonları, araç içi ekran/işaret panoları, sesli mesajlar ve radyo kanalları ile sağlanacağını kaydeden Ilıcalı, söz konusu sistemin kurulması için teknik ve idari çalışmaların devam ettiğini, en kısa sürede uygulanabilmesi için çalışmaların sürdürüldüğünün altını çizdi. Ilıcalı, projenin yıl sonunda uygulanmaya başlanması için bütün imkanların seferber edildiğini söyledi.

Ilıcalı, yaz tatilinin başlaması, eğitim-öğretim döneminin sona ermesi ve Ramazan Bayramının yaklaşması nedeniyle yola çıkan araç sayısının artacağını belirtirken de yolculara, kurallara uymaları çağrısında bulundu.

AA

Gündem Haberleri

Depremde vefat eden 408 öğretmenin ismi anıtta yaşatılacak
Enes Güran’ın gözünün altındaki iz, diş izi mi?
Tüm yurt kardan nasibini aldı
CHP Kazandı Kıymete Bindi
Karı gören Ankaralılar Elmadağ'a akın etti