Tremor hastalarına yeni umut

Özel Konya Hospital'e sağ tarafında güçsüzlük şikayetiyle gelen bir hastanın tedavisi için yapılan damar genişletme ameliyatının hastanın sol tarafında olan tremor hastalığını da iyileştirdiği görüldü.


Özel Konya Hospital Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Erkan Üstün, sağ tarafında güçsüzlük ve önce sağ tarafından başlayıp sonra sol tarafına geçen titreme şikayeti ile gelen bir hastanın yapılan ameliyatla sağlığına kavuştuğunu söyledi. Prof. Dr. Üstün, "Verilen tüm ilaçlara rağmen titremesinde hiçbir azalma olmamış, her geçen gün bu titremesi artmış, ciddi istirahat halinde de olan titremesi vardı. Elde fazla olmak üzere hem de bacakta titremesi sürüyordu. Bu titreme önce sağdan başlamış daha sonra sol tarafa geçmiş. Biz bu sağ tarafındaki güçsüzlük için titremeye de faydası olur diye sol ana damarda daralma vardı. Bu daralmayı düzeltmeyi planladık, ameliyattan sonra sağ tarafındaki güçsüzlüğü düzeldi. Sağ tarafındaki titremesi de azaldı. Fakat hiç beklemediğimiz bir şey oldu, sol tarafındaki titremesi de azaldı. Bu bizim çok beklediğimiz bir durum değildi. İki taraftaki de azaldı. Şimdi iki ay oldu, ilaçlarla hiç titremesi kalmadı” şeklinde konuştu.

"TREMOR İLE İLGİLİ BİLGİLERİMİZ TEKRAR GÖZDEN GEÇİRİLSİN"
Prof. Dr. Üstün, tremor olarak adlandırılan, halk arasında titreme olarak bilinen hastalığın çok değişik nedenleri olduğunu, bu nedenlere bağlı olarak farklı çeşitleri ve tedavi yolları bulunduğunu kaydetti. Prof. Dr. Üstün, "En çok uygulanan stereotaktik yöntemlerdir. Bizimde bu hastadaki en baştaki amacımız, sağ tarafındaki güçsüzlük ve titreme azalırsa en azından sol tarafı içinde daha sonra başka bir merkezde pil takılabilir veya lezyon cerrahisi dediğimiz işlem yapılabilir diye düşündük. Ancak sol tarafındaki titremenin geçmesi ikinci ameliyata gerek bırakmamıştır. Bu sonuç bugüne kadar tremor ile ilgili bilgilerimizin bir daha gözden geçirilmesi gerektiğini de göstermiştir. Benim burada özellikle vurgulamak istediğim tremorun ekolojisinde bu damar darlıklarının da özellikle beyni besleyen ana damarlardaki darlıkların olabileceğini, bu darlıkların düzeltilmesinin tremora faydalı olabileceğini vurgulamaktır. Ancak hastada tremorun ciddi oranda azalmış olması, kontrol altına alınması, bu tremorun etnolojisinde farklı nedenlerinde göz önünde bulundurulması gerektiğini, bunlara yönelik tedavilerinde diğer tedavi seçeneklerinin yanında bir tedavi seçeneği olarak yer alması gerektiğini düşündürmekte. Bu konuda yapılacak daha derin, detaylı araştırmalar bize daha fazla yol gösterecektir" dedi.

Sağlık Haberleri

Beslenme Uzmanından Dubai Çikolatası Uyarısı
Türk Kızılay’dan AIDS iddialarına ilişkin açıklama
Koenzim Q10 Yok Sakatat Tüketin
Karapınar’da Dünya Diyabet Günü etkinliği
Mantarların Sağlık Üzerindeki Mucizevi Etkileri