TRT'nin 4. Uluslararası Medya Eğitim Programı

TRT tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen ve 44 ülkeden 130 profesyonel medya mensubunun katıldığı eğitim programı, oturum, panel ve çeşitli etkinliklerle devam ediyor- AA Genel Müdür Yardımcısı Mutanoğlu:- "Eğer biz, siyasilerimizi, toplumumuzu doğru ş

ANTALYA (AA) - Anadolu Ajansı (AA) Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Yayın Yönetmeni Metin Mutanoğlu, "Eğer biz, siyasilerimizi, toplumumuzu doğru şekilde bilgilendirirsek ülkelerimiz kalkınabilir, bu anlamda üzerimizde ciddi bir sorumluluk var." dedi.

TRT tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen ve 44 ülkeden 130 profesyonel medya mensubunun katıldığı "Uluslararası Medya Eğitim Programı", Antalya'nın Belek Turizm Bölgesi'ndeki Sentido Zeynep Otel'de oturum, panel ve çeşitli etkinliklerle devam ediyor.

Eğitim programı kapsamında konferans veren ve "Meslektaşlarım" diyerek konuşmasına başlayan Mutanoğlu, "Hepimizin anayurdu, tıpkı bölge ülkeleri gibi hepimiz bu bölgenin, coğrafyanın çocuklarıyız. Acılarımız, tarihimiz mutluluklarımız hepsi aslında bir. Yani dönüp birbirimize baktığımızda birbirimize benziyoruz zaten." diye konuştu.

Batılı ülkelerle kıyaslandığını, bu coğrafyada kalan ülkelerin "geri kalmış" olduğuna değinen Mutanoğlu, bunun gazetecilere önemli bir sorumluluk getirdiğinin altını çizdi. Mutanoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Nedir o sorumluluk? Mesela bir batılı gazeteciyle kendimizi kıyasladığımız zaman arada şöyle bir fark görüyoruz. Batılı gazeteci, bütün olaylara bir batılı gibi bakar. Yani sizin coğrafyanıza bir batılı gözüyle bakar ama biz kendi coğrafyamıza bir batılı gibi bakmayız. Çünkü biz bu coğrafyanın çocuklarıyız ve kendi hikayelerimizi, türkülerimizi, kendi şarkılarımızı kendi dilimizle söyleriz. Eğer biz siyasilerimizi, toplumumuzu doğru şekilde bilgilendirirsek, ülkelerimiz kalkınabilir. Bu anlamda üzerimizde ciddi bir sorumluluk var."

- "AA dünyayı aydınlatmaya devam ediyor"

Anadolu Ajansının hikayesinin anlatıldığı videoyu sunan Mutanoğlu, AA'nın binlerce isimsiz kahramanıyla dünyayı aydınlatmaya devam ettiğini ifade etti. Türkiye'nin bir tarafıyla Avrupa, bir tarafıyla Asya ülkesi olduğunun altını çizen Mutanoğlu, ayrıca Avrupa, Asya ve Ortadoğu açısından müthiş bir haber kaynağı olduğunu söyledi.

Arap Baharı'ndan sonra Suriye meselesinin ortaya çıktığını anlatan Mutanoğlu, "Son beş yıl içerisinde yaklaşık 600 bin insan hayatını kaybetti. Büyük bir insanlık dramı, trajedi yaşanıyor bu ülkede, büyük bir insanlık trajedisi var." dedi.

Mutanoğlu, Musul meselesini, Irak'taki savaşı, İslam dünyasının başına bir bela olan DEAŞ meselesini, Kırım, Suriyeli mültecilerin Avrupa'ya kaçışlarıyla ilgili sorunları takip ettiklerini belirtti.

Özellikle geçen yıl çok ciddi insani trajediler yaşandığına işaret eden Mutanoğlu, birçok insanın Akdeniz ve Ege'de hayatını kaybettiğini hatırlattı. Savaşların, krizlerin ve kaosların olduğu bir coğrafyada yer aldıklarını belirten Mutanoğlu, "Dolayısıyla haberci açısından müthiş bir saha var. İnanın her gün yüzlerce habere anında bakmamız, yorumlamamız ve anında sunmamız gerekiyor. Dolayısıyla şu anda AA, böyle bir ortamda habercilik yapıyor." dedi.

- 15 Temmuz darbe girişimi

Avrupa Parlamentosunun Türkiye ile ilgili kararına da değinen Mutanoğlu, şöyle konuştu:

"Tabii bu kararın bir bağlayıcılığı yok, tavsiye kararı bu ama Avrupa ile aramızda bir kriz var. Bu krizin de sebebi Türkiye'yi insan hakları konusunda samimi olmamakla suçluyorlar. Biz de tam tersini söylüyoruz. Çünkü 15 Temmuz darbe meselesi Türkiye açısından büyük bir krizdi, çok büyük bir kaos atlatıldı. Türkiye adeta uçurumun kenarından döndü. Halkımızın dirayeti, gücü, liderliğin buradaki müthiş bir sürükleyici etkisi... Dolayısıyla Avrupa'nın burada Türkiye'yi yalnız bıraktığını düşünüyoruz. Çünkü ilk günlerden itibaren Avrupalılar adeta bir hayal kırıklığı yaşadılar, Türkiye'de olan olaylardan dolayı. Biz bunu çok net şekilde farkediyoruz, biliyoruz. Dolasıyla bu fark ettiğimiz konuda şimdi Türkiye'yi antidemokratik uygulamalarla suçluyorlar. Oysa Türkiye şu an bizatihi darbeye karışmış kişilerle ilgili bir süreç yürütüyor. Aslında burada destek vermeleri gerekiyorken tam da karşı bir tutum sergiliyorlar. Avrupa'nın kendi değerleri açısından baktığımızda ciddi bir kriz yaşadıklarını söyleyebiliriz."

- "Editör Masası marka oldu"

Metin Mutanoğlu, AA'da Bakanların ağırlandığı "Editör Masası"nın Türkiye'de marka bir program haline geldiğini, bu toplantılarda bakanlara gündemin en önemli konularını sorduklarını anlattı.

Yeni medya uygulamaları, haber paketleri ve AA'nın düzenlediği ve dünya markası olma yolunda giden yarışmalar hakkında da bilgi veren Mutanoğlu, "Ben arkadaşlarıma hep şunu söylüyorum: Şu dönem habercilik yapmak, sadece habercilik yapmak değildir. Çünkü bizim habere bakışımız, ülke olarak bakışımız, insana bakışımız insanı kıymetli gören ve insanı hayatın merkezine koyan bir bakıştır. Burada da habere bakışımızda bunu yapmaya çalışıyoruz. Mesela Suriye ile ilgili olayları dünyaya anlattığımız fotoğraflarımız var. Uluslararası medya Suriye ile ilgili haberlerde fotoğraflarını bizden kullanıyor. Suriye'nin yaşadığı dramı gözler önüne seriyoruz." dedi.

AA Kurumsal İletişim Direktörlüğü tarafından seminerin düzenlendiği salonun fuayesinde kurulan stantta, AA tarafından Türkçe ve İngilizce bastırılan "Dakika Dakika FETÖ'nün Darbe Girişimi" kitapları ile ajansın tanıtım kataloğu dağıtıldı.

Eğitim programı, 29 Kasım'da sona erecek.

AA

Gündem Haberleri

Balıkçı Barınağı İçin Kritik Toplantı
Balıkçı Kenan'ın torunu motor kazasında hayatını kaybetti
İZENERJİ ve İZELMAN çalışanları iş bıraktı
Tüm Niğde bu konsere aktı
Gülen’in ölümünün ardından koltuk savaşı başladı