Trump'ın Ticaret Danışmanı Navarro:

"ABD’nin bağımsızlığı ve refahı için verilen daha geniş kapsamlı bir soğuk savaşı, ateşlenen kurşunlarla değil, yazar kasa zilleriyle kaybedebilir miyiz? Daha geniş kapsamlı bir sıcak savaşı, imalat sanayi ve savunma endüstrimizi ülke dışına gönderdiğimiz

WASHINGTON (AA) - ABD Başkanı Donald Trump'ın Ticaret Danışmanı Peter Navarro, ülkenin ticaret açığının düşürülmesinin hem büyümeyi hızlandıracağını, hem de ulusal güvenliği güçlendireceğini belirtti.

Navarro, Washington’da yaptığı konuşmada, Trump yönetiminin uygulamaya geçirmeyi planladığı korumacı ticaret politikalarını savundu.

ABD’nin ticaret fazlası verdiği ülkelerin, ihracattan kazandıkları gelirleri, Amerikan şirketlerini ve teknolojilerini satın almak için kullandığını belirten Navarro, bu durumun ulusal güvenlik için risk oluşturduğunu dile getirdi.

Navarro, bu tezini dünyada denizaltı pervanelerini tamir edebilen sadece bir Amerikan firması olmasıyla örneklendirirken, “ABD’nin bağımsızlığı ve refahı için verilen daha geniş kapsamlı bir soğuk savaşı, ateşlenen kurşunlarla değil, yazar kasa zilleriyle kaybedebilir miyiz? Daha geniş kapsamlı bir sıcak savaşı, imalat sanayi ve savunma endüstrimizi ülke dışına gönderdiğimiz için kaybedebilir miyiz?” sorularını sordu.

Gümrük vergileri gibi ticaret engellerinin, ithal ürünlerin fiyatlarını artırarak Amerikan tüketicisine yarardan ziyade zarar vereceği görüşlerine katılmadığını belirten Navarro, “Toplumuzun en fakir kesiminin, ucuz ürünleri iyi bir işe ve maaşa tercih edeceğini varsaymak, toplumla bağı olmayan elitist bir argüman” görüşünü paylaştı.

Çoğu ekonomistin, büyük ticaret açığının yol açtığı zararı küçümsediğini iddia eden Navarro, ithal ürünlerdeki fiyat artışından kaynaklanacak “ılımlı enflasyonun, Amerikan istihdamını korumak ve genişletmek için ödemeye değecek bir maliyet" olduğunu savundu.

Navarro, Trump yönetiminin dış ticaret açığını daha iyi anlaşmalarının yanı sıra Amerikan şirketlerini düşük kurumsal vergi oranları ve regülasyonlarla daha rekabetçi hale getirerek azaltacağını dile getirdi.

- "Almanya'yla ticaret açığı ciddi mesele"

ABD'nin Almanya'ya verdiği 65 milyar dolarlık ticaret açığının ikili görüşmeler çerçevesinde azaltılması gerektiğini de vurgulayan Navarro, "Bu çok ciddi bir mesele. Almanya'yla ticaret açığımız çözmemiz gereken en zor açık olacak ancak bu konuda uzun vadeli ve kapsamlı çalışıyoruz" dedi.

Navarro, ayrıca Çin'in para birimi yuanın aşırı değersiz olduğu iddiasını yinelerken, Hindistan ve Japonya'ya ticaret engellerini azaltmaları çağrısında bulundu.

Geçen yıl 1,45 trilyon dolarlık mal ihracatına karşın 2,19 trilyon dolarlık mal ithalatı yapan ABD yaklaşık 734 milyar dolarlık ticaret açığı verdi . Bu açığın yarısına yakını, Navarro’nun sık sık eleştirdiği Çin’e verildi.

"Çin’den Gelen Ölüm" kitabının yazarı Navarro, Çin'in bozuk bir kapitalist sistemle ABD'ye ekonomik savaş açtığını savunurken, Çin’de üretim yapan Amerikan şirketlerinin kısa vadeli kazançlar için "Çin ile el ele vererek ABD’yi çökertmeye" çalıştığını düşünüyor.

AA

Ekonomi Haberleri

TP Petrol'ün Alpet'e Devir Görüşmeleri Sonuçsuz Kaldı
KSO’nun Çalışmaları Uluslararası Ödülle Taçlandı
Konya'da Kovayla Tavuk Satıyorlardı! Anlaşma Fesh Edildi
'Fahiş fiyat' cezasından kurtulmanın yolunu da buldular: Yavaş yavaş zam
Aylık ve Yıllık En Çok Hangisi Kazandırdı?