TÜİK bilgi mi gizliyor? İşte o fiyatlar

TÜİK'in enflasyon hesaplamasında kullandığı 100 kalemde yer alan kira ve doktor muayenesi ücretleri gerçeği yansıtmaktan uzak. Rakamlar, TÜİK'ün gerçeği gizlediğini gösteriyor.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK), Nisan 2022'den sonra açıklamayı durdurduğu 100 kalem malın güncel fiyatı ortaya çıktı. TÜİK'in bu hamlesi tepkilere yol açarken, ortaya çıkan rakamlar enflasyon hesaplamasında kullanılan verilerin gerçeği yansıtmadığını gösteriyor.

Uzman Doktor Muayenesi 34 Lira, Veteriner Ücreti 681 Lira!

Ekonomi gazetesinden Alaattin Aktaş'ın köşesine taşıdığı bilgilere göre, TÜİK'ün Haziran ayı endeksinde yer alan uzman doktor muayene ücreti 33 lira 69 kuruş olarak dikkate alınmış. Gerçekte ise özel hastanelerde katkı payı olarak 1.000 lira civarında, muayenehanelerde ise 3-4 bin lira arasında ücretler ödeniyor.

Karşılaştırma veterinere gidildiğinde daha da çarpıcı hale geliyor. TÜİK'e göre veteriner ücreti 681 lira olarak hesaplanırken, vatandaşlar kliniklerde 681 liradan çok daha fazla ücret ödüyor.

TÜİK'ün bu rakamları gerekçelendirmesi ise "herkes özel muayenehaneye gitmiyormuş, devlet hastanesine giden de varmış" şeklinde. Bu mantığa göre, otomobil fiyatlarının da endekste 10-15 bin lira gibi dikkate alınması gerekiyor, çünkü halkın büyük çoğunluğu belediye otobüsüne biniyor!

Yurt Ücreti 457 Lira Olarak Hesaplanıyor!

Yurt ücreti ve kira fiyatları da TÜİK'ün gerçeği yansıtmadığını gösteren diğer kalemler arasında. Üniversitelerin açılmasına yakın yurt ücretlerinin ne kadar yüksek olduğunu hepimiz biliyoruz. Buna rağmen TÜİK, Haziran ayında yurt ücretini 457 lira olarak hesaplamış. Yurt ücretlerinde 2 yılı aşkın sürede sadece yüzde 38 artış olması da oldukça dikkat çekici.

TÜİK'e Göre Kira 5 Bin 845 Lira!

Kira fiyatları da gerçeği yansıtmaktan uzak. TÜİK, Haziran ayı endeksinde kirayı 5 bin 845 lira olarak dikkate almış. Büyükşehirlerde 5-6 bin liradan aşağı ev bulmak neredeyse imkansız hale gelirken, TÜİK'ün bu rakamları nasıl hesapladığı merak konusu.

TÜİK'ün Gizleme Politikası Tepkilere Yol Açıyor!

TÜİK'ün bu gizleme politikası, enflasyon hesaplamalarının güvenilirliğini sorgulatıyor. Gerçeği yansıtmayan verilerle hesaplanan enflasyon oranları, vatandaşları yanıltıyor ve ekonominin gerçek tablosunu göstermiyor.

TÜİK'ün bu tutumunun kamuoyunun tepkisine yol açması kaçınılmaz. Kamuoyundan gelen tepkilere rağmen geri adım atmayan TÜİK'e, gerçeği yansıtmayan verileri kullanmaktan vazgeçmesi ve şeffaf bir şekilde işlem yapması için çağrılar yapılıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Yılbaşı kokinaları raflarda
Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi İçin Yeni Dönem Başlıyor
Meşhur Sitedeki 52 Metrekare Daireyle Konya'da Bir İlk Gerçekleşecek
56 Yılda Ankara'nın Temelinde İmzası Olan Şirketin İflası
Konya'da her 5 kişiye 1 otomobil düşüyor