Tümör baskılayıcı genin mutasyonu kansere neden oluyor

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Üstün:- "BRCA 1-2 tümör baskılayıcı bir gen. Bu genin diziliminde meydana gelen mutasyonlar genetik meme ve yumurtalık kanserlerinin gelişmesinde önemli bir yer tutuyor"- "BRCA 1 mutasyon taşıyıcıların

İSTANBUL (AA) - ZEHRA MELEK ÇAT - Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaprak Üstün, BRCA 1-2'nin tümör baskılayıcı bir gen olduğunu ve bu genin diziliminde meydana gelen mutasyonların genetik meme ve yumurtalık kanserlerinin gelişmesinde önemli bir yer tuttuğunu belirterek, "BRCA 1 mutasyon taşıyıcılarında meme kanseri gelişme riski yüzde 65-85, yumurtalık kanseri gelişme riski ise yüzde 39-46'dır. Yumurtalık kanseri tanısı almış kadınların yaklaşık yüzde 20'si BRCA 1 ve 2 gen mutasyon taşıyıcısıdır." dedi.

Prof. Dr. Üstün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, BRCA 1-2'nin tümör baskılayıcı bir gen olduğunu söyledi

Genlerin diziliminde meydana gelen mutasyonların genetik meme ve yumurtalık kanserlerinin gelişmesinde önemli bir yer tuttuğunu ifade eden Üstün, "BRCA 1 veya BRCA 2 mutasyonu ihtimalini arttıran bulgular, erken yaşta meme kanseri tanısı almış olmak, iki taraflı meme kanseri, meme ve yumurtalık kanseri öyküsü, bir veya daha çok erkek aile üyesinde meme kanseri varlığı, ailede birden çok meme kanseri görülmesi, ailede meme ve yumurtalık kanseri öyküsü olmasıdır." diye konuştu.

Öz geçmiş ve soy geçmişinin meme ve yumurtalık kanseri sorgulamasında jinekolojik muayenenin bir parçası olduğunu aktaran Üstün, yumurtalık ve meme kanseri tanısı almış tüm kadınlara genetik danışmanlık verilmesi gerektiğini vurguladı.

- "BRCA mutasyonu olan kadınlar, 6 ayda bir muayene yaptırmalı"

Prof. Dr. Üstün, BRCA 1 mutasyon taşıyıcılarında meme kanseri gelişme riskinin yüzde 65-85, yumurtalık kanseri gelişme riskinin ise yüzde 39-46 olduğunu söyledi.

BRCA 2 mutasyon taşıyıcılarında ise meme kanseri gelişme riskinin yüzde 45-85 olduğunu ifade eden Üstün, şunları kaydetti:

"Yumurtalık kanseri gelişme riski ise yüzde 10-27'dir. Yumurtalık kanseri tanısı almış kadınların ise yaklaşık yüzde 20'si BRCA 1 ve 2 gen mutasyon taşıyıcısıdır. Bu gen mutasyonlarını taşımak, kanser gelişmesine ailesel bir yatkınlığın belirtisi olmakla beraber; bu durumun tespiti, kişiler ve akrabaları açısından önleyici ve koruyucu girişimlerin yapılması için bir fırsat oluşturmaktadır. BRCA mutasyonu olan 25-29 yaş grubundaki kadınlar, 6 ayda bir meme muayenesi yaptırmalı, yıllık görüntüleme yöntemleri ile taranmalıdır. BRCA mutasyonu olan kadınlara kanser riskini azaltmak için ameliyat önerilmelidir."

AA

Gündem Haberleri

Uçuş Emniyetini Tehlikeye Atanlara Rekor Ceza
Gönül Akkor son yolculuğuna uğurlandı
2024 yılı Dünya Ahileri Ödülleri açıklandı
Bilal Erdoğan: Batı’nın maskesi Gazze’de düştü
Diyanet'ten Regaip Kandili mesajı