Tur midibüslerine denetimler sıklaştırıldı

Muğla ve Antalya'da son günlerde tur midibüslerinin devrilmesi sonucu meydana gelen 3 kazada 24 kişinin hayatını kaybetmesi ve 40 kişinin yaralanması üzerine denetimler sıklaştırıldı- TŞOF Başkanı Apaydın:- "Trafik kazası her oluşunda muhakkak bir neden v

MUĞLA (AA) - DURMUŞ GENÇ - Muğla ve Antalya'da son günlerde meydana gelen 3 kazada 24 kişinin hayatını kaybetmesi, 40 kişinin de yaralanması üzerine gözler, düzenlenen turların güvenliğine çevrildi; tur midibüslerine yönelik denetimler sıklaştırıldı.

Son 11 günde art arda meydana gelen kazalarda 24 kişinin hayatını kaybetmesi, 40 kişinin de yaralanması, Muğla ve Antalya güzergahlarında düzenlenen turların güvenliğini tartışmaya açtı. Kazaların ardından Muğla Emniyet Müdürlüğü Bölge Trafik ekipleri, İl Jandarma Komutanlığı trafik ekipleri, yollarda uygulama noktaları oluşturdu.

Ekipler denetimlerde araçların sigortası, lastikleri ve belgelerini kontrol etti. Bir polis ekibi ise güvenli bir seyahat için yolcuları emniyet kemeri takmaları ve sürücünün kural ihlali durumunda polis ekiplerine haber vermeleri konusunda uyardı.

- "Tatil dönemlerinde kazalar artıyor"

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin en önemli sorunlarından birinin tatil dönemlerinde artan trafik kazaları olduğunu söyledi.

Kazalarda artış yaşanmaması için sürücülerin daha dikkatli olması gerektiğini belirten Apaydın, "Trafik kazası her oluşunda muhakkak bir neden var ama bu nedenlerin başında şoförlerimizin, bu araçlarımızı kullanan insanlarımızın bilgisizliği ve uykusuzluğu geliyor. Bu konuda Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Dairesiyle bizim sıkı temaslarımız var." dedi.

- "Kazaların büyük bölümü sürücü hatası kaynaklı"

Kazaların büyük bölümünün sürücü hatasından kaynaklandığını vurgulayan Apaydın, şöyle konuştu:

"Sabaha karşı olan kazalar var. Hızdan dolayı direksiyon hakimiyeti kaybedilip yapılan kazalar var. Muğla'da son zamanda olan kazanın süratten kaynaklandığı söyleniyor. Yalnız bir teknik arıza var mıydı aracında bilemiyoruz çünkü kazaya karışan araç o yörenin aracı, oralara sık gelip giden insanlar. Hal böyleyken bu kazada 24 kişinin ölümüne ve birçok kişinin de yaralanmasına neden oldu. Onun için eğitimi eksik etmemeliyiz. Bir canı kurtarıp, bir kazayı önleyebilirsek, bu bizim karımızdır. Emniyet Genel Müdür Yardımcımız bugünlerde TURSAB'a bağlı tur şoförleriyle bu konuyu konuşacak. Biz bunların da eğitim almalarını ve mesai saatlerinin dışında mesai yapılmamasını istiyoruz."

- "Belgeli rehber bulundurulması yasal zorunluluk"

Turist Rehberleri Birliği (TUREB) Başkanı Ahmet Zeki Apalı ise düzenlenen turların denetimsiz kişilerce yapılmasının kazalara davetiye çıkardığını, günübirlik gezilerin Kültür ve Turizm Bakanlığınca yetkilendirilmiş seyahat acentesi tarafından düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

Turların başında belgeli rehber bulundurulmasının yasal zorunluluk olduğunu kaydeden Apalı, rehberin tur programı, güzergahı, verilecek mola, konaklama tesisleri, tur aracının yeterli güvenliğe sahip olup olmadığı, şoförün yorgunluğu gibi hayati önemdeki kontrolleri yaptığını dile getirdi.

Rehberlerin görevinin tur dosyasını aldığı andan itibaren başladığına dikkati çeken Apalı, şöyle konuştu:

"Bazen acentelerin programları çok ağır olabiliyor. Bir rekabet ortamı var. Bir gün içerisinde yapılması mümkün olmayan yerlere müşteri çekebilmek adına program koyuyorlar. Rehber dosyayı aldığı zaman o programın uygulanabilir olup olmadığından tutun, ondan sonra araç tesliminde, sürücüyle temasında, birçok şeyi güvenlik anlamında kontrol eder. Bir sıkıntı varsa tur başlamadan önce acentesini uyarır. Acentesi eğer konuyla ilgilenmiyorsa il müdürlüklerine, turizm müdürlüklerine ve il trafik şubeye haber vererek güvenlik anlamında bir emniyet sibobu görevi görür."

Kamuoyunun rehber konusunda bilinçsiz olduğunu, bazı turlarda kaçak rehberlerin görev yapabildiğini ifade eden Apalı, okul gezilerinde de rehber bulundurulması gerektiğini kaydetti.

- "Sürücüleri bilgilendiriyoruz"

Muğla Emniyet Müdürlüğü Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürü Hüseyin Başkan ise Muğla'da istenmeyen iki kazanın meydana gelmesi nedeniyle yaptıkları denetimleri sıklaştırdıklarını ifade etti.

Haftanın 7 günü belirlenen saatlerde yolcu ve yük taşıyan araçlar üzerinde denetim yaptıklarını belirten Başkan, "Denetimlerde aracın lastiklerinin standartlara uygun olup olmadığı, arka stop ve sinyal lambaları, fazla yolcu, emniyet kemeri, sigorta, ferdi kaza koltuk sigortası, sürücülerin yeterlilik belgeleri olup olmadığını sorguluyoruz." dedi.

Kontrollerin Muğla ve ilçelerinde 24 saat esasına göre yapıldığına işaret eden Başkan, Muğla'da meydana gelen kazaların ise genellikle tek taraflı olduğunu, sürücü hatasından kaynaklandığını anlattı. Bölgeye gelen tur otobüsü sürücülerini yollar hakkında bilgilendirdiklerini ifade eden Başkan, sürücülerin daha dikkatli araç kullanmaları hakkında uyardıklarını dile getirdi.

- Son 11 günde 24 kişi hayatını kaybetti

İzmir'in Buca ilçesinden Marmaris'e giden Armağan Sertbaş yönetimindeki 03 FR 747 plakalı tur midibüsünün 13 Mayıs'ta Muğla-Marmaris yolunun Sakar Geçidi mevkisinde devrilmesi sonucu 24 kişi hayatını kaybetmiş, 10 kişi yaralanmıştı.

Tuncay Güngör'ün kullandığı 45 HD 0924 plakalı midibüs ise 18 Mayıs'ta Muğla-Denizli karayolu Yaylasöğüt mevkisinde devrilmişti. Kazada, tur otobüsünde bulunan Ukrayna uyruklu 16 turist ile bir rehber yaralanmıştı.

Antalya'nın Kemer ilçesinde de 20 Mayıs'ta tur midibüsünün devrilmesi sonucu ise 11'i Avusturya ve Almanya uyruklu 13 turist yaralanmıştı.

AA

Gündem Haberleri

Okulun duvarını çocuklar boyadı
Doğanşehir’de 4.9 Büyüklüğünde Deprem: Çevre İller de Sarsıntıyı Hissetti
İBB Meclisi’ne damga vuran konuşma: Gök kubbeyi başınıza yıkarız
3 renkli taban makinesi AYSAF'ın ilgi odağı oldu
Boğaz’daki kaçak villanın son hali havadan görüntülendi