ANTALYA (AA) - Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, turizmdeki düşüşün Batı Akdeniz Bölgesi'ndeki gıda fiyatlarında artışı önleyerek Türkiye genelinden farklı bir durum oluşturduğunu belirtti.
Çetin, yazılı açıklamasında, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayınlanan haziran ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Çekirdek enflasyon oranlarında iyileşme devam etse de halen yüzde 8'in üzerinde kalmaya devam ettiğine işaret eden Çetin, buna rağmen geçen yılki yüzde 8,81 oranındaki yıllık enflasyonun oldukça altında yüzde 7'ler düzeyinde bir TÜFE oranına ulaşılmasının mümkün göründüğünü kaydetti.
Yurt içi ÜFE artışında enerji dışında tekstil ve kimyasallar gibi ara malı fiyatlarında artışın etkili olduğuna değinen Çetin, şunları kaydetti:
"Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri, madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe yüzde 2,56 artış, imalat sanayi sektöründe yüzde 0,29 artış, elektrik ve gaz sektöründe yüzde 0,83 artış ve su sektöründe yüzde 0,90 artış olarak gerçekleşti. Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler, ham petrol ve doğalgaz (yüzde 17,38), kok ve rafine petrol ürünleri (yüzde 5,61), metal cevherleri (yüzde 2,19) alt sektörler oldu. Önümüzdeki dönemde üretici fiyatlarında gelişme yine döviz kuru, petrol ve diğer emtia fiyatlarına bağlı kalmaya devam edecek olsa da ekonomik konjonktür enflasyondaki iyileşmeyi destekler yönde."
- "Turizmdeki düşüş Batı Akdeniz'de gıda fiyatı artışını önledi"
Bölgelerindeki TÜFE oranının aylık yüzde 0,26, altı aylık yüzde 3,89 ve yıllık bazda yüzde 7,30 olarak gerçekleştiğini bildiren Çetin, "Turizmdeki düşüş, bölgemizde gıda fiyatlarında artışı önleyerek Türkiye genelinden farklı bir durum oluşturdu. Nitekim ülke genelinde “gıda ve alkolsüz içecekler” kaleminde aylık yüzde 1,16 artış yaşanırken, Batı Akdeniz'de yüzde 0,04 azalış yaşandı." değerlendirmesinde bulundu.
Çetin, bölgelerinde ana harcama grupları itibarıyla bir ay önceye göre en yüksek artışın yüzde 1,38 ile "eğitim" grubunda görülürken, en fazla düşüşün ise yüzde 1,23 ile "giyim ve ayakkabı" grubunda gerçekleştiğini kaydetti.
AA