Bin beş yüz yıl önce de vardık. Bin yıl önce de vardık. Bugün de varız. Yarın da olacağız.
Önce şunu eklemek istiyorum:
Prof. Dr. Tufan Gündüz şöyle diyor: “Türkçe konuşmak sadece etnik bir kimliği belirlemez bir milletin kimliğini belirler. Türkler tarih sahnesine ilk çıktıklarında mutlaka etnik bir kimliği belirliyordu. Ancak bugün Türk’ün aldığı anlam sadece etnik kimlik değil bir milletin adıdır. Bu bazen Selçuklu milletinin, bazen Osmanlı milletinin olur bugün de Türk milletinin, Türkiye’de yaşayan insanların adıdır Türk. Ve bugün sanıldığının aksine etnik bir kimliği ifade etmez tam tersi bir millet kimliğini ifade eder. Biz kendi içimizde çeşitli etnik gruplara mensup olabiliriz, ama biz dışarıda Türk olarak tanımlanırız çünkü Türk milletinin bir parçasıyız.”
Misal Mehmed Akif etnik olarak Arnavut’tur. Lakin çoğumuzdan daha Türk’tür. Akif’in, “Kahraman Irkıma bir gül” dediği de bir kültür coğrafyasıdır zira.
Biz öylesine ortaya çıkmış bir topluluk değiliz, bilinir ki bizim binlerce yıllık tarihimiz vardır. Bizim tarihi derinliğimiz milattan öncelere dayanır. Bu kadar derinliği olan milletin hayali kahramanlıklara, uydurma bir tarihe de ihtiyacı yoktur.
Haçlı seferlerinden sonra anlaşılmıştır ki Anadolu, Türklerden alınamayacaktır. Türk demek dedik ya, bunun içini boşaltmamak lazım. Türklük bir şemsiye ise eğer altında birleşen ve aynı duyguları paylaşan insanlar da millettir.
Türk demek, “barbar” yakıştırması yapan Batılı toplumların tir tir titredikleri, iman etmiş insanlar demektir.
Türk demek, tarih yazmış, hala düşmanla mücadele eden, artık aklını da başına alması gerektiğini anlamış kişi demektir.
Türk demek, nerede bir mazlum varsa ona kucak açmak demektir. Bir çocuğun gözyaşını silmek, bir yaşlının elinden tutmak demektir Türk demek.
Türk demek, türkülere konu olmak, tarihe bir not düşmek, nerede bir düşen varsa onu oradan kaldırmak demektir.
Türk demek, vatanına, milletine bağlı, düşmana korku salmış, dünyaya karşı tek yürek olan demek…
Yani Türk demek;
Bir ağacın altında toplanmak demek,
Bir bayrağın altında bir araya gelmek demek,
Bir sınırda huzur içinde yaşayabilmek demek.
Son cümle; Türk demek, “Selam Türk’ün bayrağına” hadisesindeki gibi, unutmamak ve unutulmamak demek…