Bugünkü Financial Times gazetesinin yorum sayfalarında yer alan David Gardner imzalı "Türkiye'nin bocalamaya başlayan dış siyaset maceraları" başlıklı makalede Türkiye'nin dış politikası değerlendirildi.
Yazıda iktidardaki Adalet Kalkınma Partisi ve başbakan Erdoğan'ın "komşu ülkelerle sıfır sorun" olarak bilinen dış politikasının, Arap ülkelerinde artarda yaşanan halk ayaklanmaları sonrasında bir "gerçekçilik testinden" geçmekte olduğu fikri savunulmuş.
Komşularla sıfır sorun yaklaşımının sınıfı geçtiğini söylemenin zor olduğunu belirten yazar David Gardner, son olarak Suriye konusunda yaşanan huzursuzluğun bu politikanın başarısızlığını gözler önüne serdiğini söylemiş.
Gardner'a göre, her ne kadar Şam-Ankara hattındaki gerilim göz önünde olsa da esas mesele İran ile Türkiye arasındaki rekabette gizli.
Orta doğunun gayri resmi lideri olma konusunda Türkiye'nin, varolan İran egemenliğine rakip bir tavır izlediğinin söylendiği yazıda bu gelişmenin, AKP'nin benimsediği dış siyaset yaklaşımıyla ilgili olduğu belirtilmiş.
AKP'nin, Avrupa'daki Hıristiyan Demokratlar'ın muadili olan, post-islamcı bir parti olduğunu belirten David Gardner, partinin dış politika sorumlusu Dış İşleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun şu sözlerine yer vermiş: Türkiye'nin dış siyaseti, güvenlik ve özgürlük arasından bir denge bulunması üzerine kuruludur.
Gardner, "Ortadoğu'da yaygın olan üç lider tipinden, değişime direnenlerin zamanla tasfiye olacaklarını belirten Davutoğlu'nun bu mesajının, Suriye'deki Esad rejimi tarafından alındığı yönünde bir işaret maalesef yok" diyerek yazısını noktalamış.